Ciasto z żurawiną i pistacjami, czyli świąteczny keks inaczej

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Przepis na ciasto z żurawiną i pistacjami dostałam od mojej koleżanki Moniki, która cały rok czeka aż pojawi się w sklepach świeża żurawina, by móc je zrobić. I właśnie niedawno nadeszła ta wyczekiwana chwila. A że ciasto poza żurawiną ma w swoim składzie pistacje i skórkę pomarańczy, robi się z niego całkiem przyjemna propozycja na ciasto świąteczne. Ciacho pięknie pachnie, jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i szybkie. Do tego wilgotne, pyszne i wygląda ślicznie po przekrojeniu, choć zdjęcie może nie do końca to oddaje. W oryginalnym przepisie ciasto jest polane lukrem, ale ja zaproponuję Ci troszkę inną polewę, którą uwielbiam, a która jest zrobiona z serka typu Philadephia.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 dzień 30 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 dzień 1 godzina 30 min.
Mój przepis na:

Ciasto z żurawiną i pistacjami, czyli świąteczny keks inaczej

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 240 g kefiru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka żurawiny
  • 70 g pistacji bez łupinek
  • 1 skórka otarta z pomarańczy

Polewa

  • 1 opakowanie serka typu Philadlphia (ok 100g)
  • 35 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Do miski wybij jajko, dodaj cukier, kefir, olej i dokładnie wymieszaj
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Utrzyj mikserem na gładką masę.
  • Dodaj 3/4 otartej skórki pomarańczy
  • Pod koniec ucierania dodawaj powoli aromat waniliowy.
  • Żurawinę umyj, posiekaj dodaj do ciasta
  • Pistacje posiekaj i również dodaj do ciasta
  • Dokładnie całość wymieszaj łyżką
  • Nastaw piekarnik na 170st
  • Niedużą keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • Wylej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok 60 minut.
  • Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło (włożony do ciasta patyczek po wyjęciu powinien być suchy).
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odczekaj chwilę, aby nieco przestygło
  • Pod koniec pieczenia ciasta przygotuj polewę

Polewa z serka

  • W misce umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj je razem.
  • Dodaj serek i utrzyj polewę na gładką masę
  • Powoli dodawaj aromat waniliowy i pomarańczowy

Ciasto c.d.

  • Przestudzone ciasto polej polewą i posyp pozostałą skórką pomarańczy.
  • Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia i stężenia masy serkowej

Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto z żurawiną i pistacjami, czyli świąteczny keks inaczej, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Wersja na Thermomix

Ciasto

  • Umieść pistacje w naczyniu miksującym. 3 sekundy, obroty 4
  • Wyjmij pistacje do miseczki
  • Umieść żurawinę w naczyniu miksującym 5 sekund, obroty 4
  • Wysyp żurawinę do miseczki z pistacjami
  • W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki ciasta (bez żurawiny i pistacji) ustaw tryb wyrabiania ciasta 3 minuty
  • Dodaj pistacje i żurawinę, wymieszaj kopystką
  • Dalej postępuj wg instrukcji tradycyjnej

Polewa

  • Umyj naczynie po cieście
  • Umieść w naczyniu miksujących składniki polewy, 2minuty, 40st, obroty 2
  • Dalej postępuj wg przepisu „analogowego”.

Jestem przekonana, że to ciasto przypadnie Ci do gustu i od tego roku będzie co roku gościło na twoim świątecznym stole. Ja jestem nim zachwycona.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także