Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami, gotowany na parze

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Bezglutenowy chleb gryczany jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie potrzebujesz też do niego piekarnika. Jest puszysty. wilgotny, nie kruszy się i smakuje po prostu dobrym chlebem.
Dlaczego tak to podkreślam? Bo dla osób na diecie bezglutenowej jest to mega ważne. Kto próbował chleba bezglutenowego ze sklepu, wie o czym mówię. Kupny chleb bezglutenowy, jest zazwyczaj, szczerze mówiąc, niejadalny. A do tego mega drogi.
Dzisiaj przedstawiam Ci więc przepis, który możesz wykorzystać i w końcu jeść smakowity chleb, mimo że bez glutenu.
Do upieczenia chleba wykorzystałam mąkę z kaszy gryczanej niepalonej, którą w 30 sekund zamienisz w mąkę przy pomocy Thermomix. Jeśli masz silną nietolerancję, kup kaszę w specjalnym sklepie i z certyfikatem .Kasza gryczana wprawdzie nie zawiera glutenu, ale przy silnej nietolerancji nawet zanieczyszczenie spowodowane wykorzystaniem tych samych maszyn, czy pojemników, co dla produktów glutenowych, dających śladowe ilości glutenu, może być niebezpieczne. Dlatego lepiej być pewnym "czystości" kaszy.
Jak dla mnie Thermomix to zbawienie dla bezglutenowców. Zrobisz w nim mąkę z ryżu, kukurydzy, cieciorki, migdałów, i z czego jeszcze potrzebujesz. A potem przygotujesz z nich pyszne, wartościowe, kluski, naleśniki, placki, bułki, chleby, pizzę, ciasta… Cookidoo (platforma z przepisami na Thermomix) pełne jest przepisów na bezglutenowe potrawy. Oszczędność czasu, pewność tego, co się je i ogromna oszczędność pieniędzy. Zresztą, sama sobie policz cenę składników, choćby na ten chleb, i półkilowego chleba bezglutenowego ze sklepu.
Do przygotowania chleba przygotuj foremkę keksową 10/20cm i folię spożywczą

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 20 kromek
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
Mój przepis na:

Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami gotowany na parze

Składniki:

  • 300 g niepalonej kaszy gryczanej (może być mąka gryczana)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 15 g miodu
  • 100 g mieszanki nasion (ja dałam siemię lniane, słonecznik, pestki dyni)
  • 10 g octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki

Sposób wykonania:

  • Wsyp kaszę do naczynia miksującego, zmiel na mąkę, ustaw 30 sekund / obroty10
  • Dodaj drożdże, wodę, miód, nasiona, sól i ocet. Wymieszaj wszystko razem 1 minuta / obroty wsteczne 3
  • Keksówkę wysmaruj dokładnie masłem.
  • Przełóż ciasto do foremki, delikatnie posyp ziarnami, a następnie owiń szczelnie folią spożywczą.
  • Wstaw keksówkę do dolnej części Varomy, zamknij pokrywę Varomy i ustaw na naczyniu miksującym. Gotuj na parze z nastawą: 1 godzina / Varoma / obroty 1
  • Gotowy chleb pozostaw do wystudzenia na kratce.

Jeśli wykonasz przepis na: Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami gotowany na parze, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także