Film z przepisem krok po kroku:
Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami gotowany na parze
Składniki:
- 300 g niepalonej kaszy gryczanej (może być mąka gryczana)
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g wody
- 15 g miodu
- 100 g mieszanki nasion (ja dałam siemię lniane, słonecznik, pestki dyni)
- 10 g octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
Sposób wykonania:
- Wsyp kaszę do naczynia miksującego, zmiel na mąkę, ustaw 30 sekund / obroty10
- Dodaj drożdże, wodę, miód, nasiona, sól i ocet. Wymieszaj wszystko razem 1 minuta / obroty wsteczne 3
- Keksówkę wysmaruj dokładnie masłem.
- Przełóż ciasto do foremki, delikatnie posyp ziarnami, a następnie owiń szczelnie folią spożywczą.
- Wstaw keksówkę do dolnej części Varomy, zamknij pokrywę Varomy i ustaw na naczyniu miksującym. Gotuj na parze z nastawą: 1 godzina / Varoma / obroty 1
- Gotowy chleb pozostaw do wystudzenia na kratce.
Jeśli wykonasz przepis na: Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami gotowany na parze, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!