Film z przepisem krok po kroku:
Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami gotowany na parze
Składniki:
- 300 g niepalonej kaszy gryczanej (może być mąka gryczana)
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g wody
- 15 g miodu
- 100 g mieszanki nasion (ja dałam siemię lniane, słonecznik, pestki dyni)
- 10 g octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
Sposób wykonania:
- Wsyp kaszę do naczynia miksującego, zmiel na mąkę, ustaw 30 sekund / obroty10
- Dodaj drożdże, wodę, miód, nasiona, sól i ocet. Wymieszaj wszystko razem 1 minuta / obroty wsteczne 3
- Keksówkę wysmaruj dokładnie masłem.
- Przełóż ciasto do foremki, delikatnie posyp ziarnami, a następnie owiń szczelnie folią spożywczą.
- Wstaw keksówkę do dolnej części Varomy, zamknij pokrywę Varomy i ustaw na naczyniu miksującym. Gotuj na parze z nastawą: 1 godzina / Varoma / obroty 1
- Gotowy chleb pozostaw do wystudzenia na kratce.
Jeśli wykonasz przepis na: Bezglutenowy chleb gryczany z nasionami gotowany na parze, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255