Łazanki z kapustą, kiełbasą i pieczarkami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Wstyd się przyznać, ale mimo, że znam i lubię łazanki z kapustą, do tej pory nigdy ich sama nie robiłam. Takie typowe polskie danie (a ja uwielbiam polską kuchnię) i jeszcze nie próbowałam ich zrobić? Aż niemożliwe, a jednak, a to pyszne, łatwe i szybkie jesienne danie.
Do zrobienia łazanek zmotywowała mnie Asia prowadząca blog https://slodkoslodka.pl Zrobiła tak piękne zdjęcie łazanek z pieczarkami i kiełbasą, że aż musiałam w końcu sama je ugotować. Jeśli więc masz ochotę zobaczyć jak smakuje i wygląda moja inspiracja, wpadaj do Asi na stronkę. Ona robi takie pyszności, że aż jej zazdroszczę tych pomysłów!
Nie byłabym sobą, gdybym troszkę nie pozmieniała Asi przepisu. Mój przepis zawiera troszkę inne ilości. Przygotowałam łazanki w Thermomixie, więc siłą rzeczy przepis trzeba było inaczej skonstruować. Masz więc dwie wersje do wyboru: Asi tradycyjną i moją na Thermomix.
Niezależnie, którą wybierzesz, zachęcam Cię do przygotowania tego niedrogiego, szybkiego, pożywnego dania. Szczególnie teraz, gdy za oknem jakoś, raptem zrobiło się tak zimno, łazanki z kapustą dostarczą kalorii do ogrzania się i siły do przemierzania mokrych i wietrznych ulic.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Łazanki z kapustą, kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 100 g cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 10 g oleju
  • 1 długa laska kiełbasy (pokrojonej w grubszą kostkę, plasterki. lub półplasterki)
  • 600 g wody
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (nie żałuj)
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 g suchego makaronu łazanki

Sposób wykonania:

  • Obierz cebulę, przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego, ustaw 5 sek / obroty 5
  • Zgarnij cebulę ze ścianek naczynia miksującego, wstaw naczynie na Thermomix i ustaw: 2 minuty / 100° C / obroty 1
  • Pieczarki umyj, przekrój na pół, włóż do naczynia miksującego, ustaw 2 sek. / obroty 4
  • Dodaj pokrojoną kiełbasę, nie zakładaj miarki na pokrywę, ustaw 5 min, / 120° C / obroty wsteczne 1
  • Dodaj odciśniętą (możesz też ją opłukać, wtedy nie będzie taka kwaśna) i pokrojoną tak, jak lubisz kapustę (ja lubię grubiej), ustaw: 5 min , / 120° C / obroty wsteczne 1
  • Dodaj pozostałe składniki, czyli przyprawy, koncentrat pomidorowy, łazanki, wodę. Ustaw 20 min. / 100° C / obroty wsteczne 1
  • Przemieszaj kopystką, poczekaj chwilę i podawaj. Łazanki z kapustą, kiełbasą i pieczarkami podawaj na gorąco.

Jeśli wykonasz przepis na: Łazanki z kapustą, kiełbasą i pieczarkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także