798
Papryki faszerowane to już klasyk w naszych kuchniach. Dlatego chciałabym dzisiaj przedstawić Wam nowy pomysł na przygotowanie faszerowanych papryk, który zadziwi waszych gości i wprowadzi element zaskoczenia na wasze stoły. Troszkę przy nim więcej pracy, niż przy poprzednich moich przepisach, ale efekt murowany.
Składniki
- podwójna pierś kurczaka
- pół szklanki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- jajko
- sól
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- 4 papryki w różnych kolorach
- opakowanie mozzarelli – wiórki
- przecier pomidorowy
- 2 łyżki parmezanu
Wykonanie
- mięso myjemy i kroimy na kawałki (tak by powstały nuggetsy)
- na jeden talerz wysypujemy mąkę
- na drugi – wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich i szczyptą soli
- na trzeci – wysypujemy bułkę tartą
- kawałki kurczaka obtaczamy po kolei: w mące, jajku, bułce tartej
- smażymy nuggetsy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, lub pieczemy w piekarniku w temp. 180% do uzyskania złotego koloru
- papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, myjemy
- przygotowujemy sos z przecieru pomidorowego, startego parmezanu (łyżka, dwie) z dodatkiem szczypty ziół prowansalskich
- do papryk wkładamy po kilka nuggetsów
- polewamy sosem
- posypujemy wiórkami mozarelli i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
- pieczemy w temperaturze 180% aż do lekkiego zrumienienia sera
Tak przygotowaną przystawkę możemy podawać na ciepło, lub na zimno. W każdym przypadku smakuje niesamowicie.