Czytasz teraz
Gulasz wołowy z papryką na zimowy obiad

Gulasz wołowy z papryką na zimowy obiad

Kasia Potargana
Ten gulasz wołowy miał powstać całkowicie na podstawie przepisu z Cookido, czyli platformy z przepisami na Thermomix. Jednak, gdy wzięłam się za przygotowywanie gulaszu, okazało się, że poza wołowiną i papryką brakuje mi większości składników. Cóż, tak to jest jak się wykazuje nonszalancją i nie zagląda do przepisu przed jego wykorzystaniem.
Niewiele się jednak przejęłam faktem braków w lodówce i skomponowałam gulasz z tego, co miałam. Nie będziemy przecież niewolnikami urządzeń, ani książek kucharskich, czy to papierowych, czy to elektronicznych, prawda? Kreatywność w kuchni – to się liczy!
Z grubsza więc tylko spojrzałam jakie są proporcje mięsa, warzyw i wody, tak by wyszło dobrze wagowo w moim TM i wzięłam się za przygotowanie.
Ponieważ przepis powstawał na żywym organizmie i nigdy nie robiłam takiego gulaszu metodami tradycyjnymi, wybacz. Dzisiaj tylko przepis na Thermomix.
Gulasz jest dość dietetyczny, gdyż robimy go z dość chudego mięso wołowego. Nie jest niczym zagęszczany, a i tłuszczu stosunkowo mało się do niego używa. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste. Gulasz jest pyszny i pożywny i daje sporą dawkę energii potrzebnej do zimowych spacerów.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Mój przepis na:

Gulasz wołowy z papryką na zimowy obiad

Składniki:

  • 700 g wołowiny (łopatka)
  • 150 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g korzenia selera
  • 200 g czerwonej papryki
  • 70 g oleju
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM (albo mięsnego, lub jedna kostka bulionu kupnego)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Obierz, opłucz warzywa, pokrój w kostkę mniej więcej 3cm
  • Cebulę obierz, pokrój w piórka
  • Wołowinę umyj, usuń włókna, pokrój w kostkę 3cm
  • Do naczynia miksującego włóż połowę ilości wołowiny
  • Wlej 25 g oleju, nałóż pokrywę i osłonę przed rozpryskiwaniem, nastaw czas 10 min, i tryb rumienienia
  • Przełóż mięso z płynem do osobnego naczynia
  • Włóż drugą część wołowiny do naczynia miksującego i powtórz czynności
  • Do naczynia wlej 20g oleju, włóż pietruszkę, seler, cebulę, nałóż pokrywę, oraz osłonę przed rozpryskiwaniem, ustaw 15min
  • Dodaj mięso, paprykę, koncentrat pomidorowy, 600ml wody, bulion, przyprawy
  • Nałóż pokrywę, postaw koszyczek na pokrywę, ustaw 45 min, Varoma, obroty 1
  • Sprawdź mięso i warzywa, czy są dostatecznie miękkie, jeśli nie – wydłuż czas o 5 minut
Uwagi dodatkowe
Gulasz pysznie smakuje sam, możesz też podać go jak ja w towarzystwie ziemniaków i surówki, lub klusek wszelkiego rodzaju.

Mam nadzieję, że moja radosna twórczość kulinarna przypadnie Ci do gustu. Mojego przepisu też nie traktuj bardzo serio, jeśli lubisz inne przyprawy – śmiało je dodaj. Jeśli wolisz inne warzywa – czemu nie? A jeśli skorzystasz z mojego przepisu, koniecznie napisz, jak smakowało.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Szpileczkiibabeczki

Pycha 🙂 nie jestem fanką wołowiny, ale na taki apetyczny gulasz bym się skusiła 🙂5 stars

Słodko Słodka

Kasiu u mnie wieprzowy gościł w weekend a właściwie w piątek i sobotę 😉 Ja ostatnio lubuje się w gulaszu z wolnowaru 🙂


Inne nasze serwisy- TwojeCentrum.pl - Kosą po patelni

© 2018-2021 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.

W górę