Gulasz wołowy z papryką na zimowy obiad
Składniki:
- 700 g wołowiny (łopatka)
- 150 g cebuli
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 200 g czerwonej papryki
- 70 g oleju
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM (albo mięsnego, lub jedna kostka bulionu kupnego)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Obierz, opłucz warzywa, pokrój w kostkę mniej więcej 3cm
- Cebulę obierz, pokrój w piórka
- Wołowinę umyj, usuń włókna, pokrój w kostkę 3cm
- Do naczynia miksującego włóż połowę ilości wołowiny
- Wlej 25 g oleju, nałóż pokrywę i osłonę przed rozpryskiwaniem, nastaw czas 10 min, i tryb rumienienia
- Przełóż mięso z płynem do osobnego naczynia
- Włóż drugą część wołowiny do naczynia miksującego i powtórz czynności
- Do naczynia wlej 20g oleju, włóż pietruszkę, seler, cebulę, nałóż pokrywę, oraz osłonę przed rozpryskiwaniem, ustaw 15min
- Dodaj mięso, paprykę, koncentrat pomidorowy, 600ml wody, bulion, przyprawy
- Nałóż pokrywę, postaw koszyczek na pokrywę, ustaw 45 min, Varoma, obroty 1
- Sprawdź mięso i warzywa, czy są dostatecznie miękkie, jeśli nie – wydłuż czas o 5 minut

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Mam nadzieję, że moja radosna twórczość kulinarna przypadnie Ci do gustu. Mojego przepisu też nie traktuj bardzo serio, jeśli lubisz inne przyprawy – śmiało je dodaj. Jeśli wolisz inne warzywa – czemu nie? A jeśli skorzystasz z mojego przepisu, koniecznie napisz, jak smakowało.
Pycha 🙂 nie jestem fanką wołowiny, ale na taki apetyczny gulasz bym się skusiła 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Kasiu u mnie wieprzowy gościł w weekend a właściwie w piątek i sobotę 😉 Ja ostatnio lubuje się w gulaszu z wolnowaru 🙂
Wiesz co? Mnie też się chce mięsa ostatnio…