Gulasz wołowy z papryką na zimowy obiad

19 lutego 2021
Ten gulasz wołowy miał powstać całkowicie na podstawie przepisu z Cookido, czyli platformy z przepisami na Thermomix. Jednak, gdy wzięłam się za przygotowywanie gulaszu, okazało się, że poza wołowiną i papryką brakuje mi większości składników. Cóż, tak to jest jak się wykazuje nonszalancją i nie zagląda do przepisu przed jego wykorzystaniem.Niewiele się jednak przejęłam faktem braków w lodówce i skomponowałam gulasz z tego, co miałam. Nie będziemy przecież niewolnikami urządzeń, ani książek kucharskich, czy to papierowych, czy to elektronicznych, prawda? Kreatywność w kuchni – to się liczy! Z grubsza więc tylko spojrzałam jakie są proporcje mięsa, warzyw i wody, tak by wyszło dobrze wagowo w moim TM i wzięłam się za przygotowanie. Ponieważ przepis powstawał na żywym organizmie i nigdy nie robiłam takiego gulaszu metodami tradycyjnymi, wybacz. Dzisiaj tylko przepis na Thermomix. Gulasz jest dość dietetyczny, gdyż robimy go z dość chudego mięso wołowego. Nie jest niczym zagęszczany, a i tłuszczu stosunkowo mało się do niego używa. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste. Gulasz jest pyszny i pożywny i daje sporą dawkę energii potrzebnej do zimowych spacerów.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Gulasz wołowy z papryką na zimowy obiad
Składniki:
- 700 g wołowiny (łopatka)
- 150 g cebuli
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 200 g czerwonej papryki
- 70 g oleju
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM (albo mięsnego, lub jedna kostka bulionu kupnego)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Obierz, opłucz warzywa, pokrój w kostkę mniej więcej 3cm
- Cebulę obierz, pokrój w piórka
- Wołowinę umyj, usuń włókna, pokrój w kostkę 3cm
- Do naczynia miksującego włóż połowę ilości wołowiny
- Wlej 25 g oleju, nałóż pokrywę i osłonę przed rozpryskiwaniem, nastaw czas 10 min, i tryb rumienienia
- Przełóż mięso z płynem do osobnego naczynia
- Włóż drugą część wołowiny do naczynia miksującego i powtórz czynności
- Do naczynia wlej 20g oleju, włóż pietruszkę, seler, cebulę, nałóż pokrywę, oraz osłonę przed rozpryskiwaniem, ustaw 15min
- Dodaj mięso, paprykę, koncentrat pomidorowy, 600ml wody, bulion, przyprawy
- Nałóż pokrywę, postaw koszyczek na pokrywę, ustaw 45 min, Varoma, obroty 1
- Sprawdź mięso i warzywa, czy są dostatecznie miękkie, jeśli nie – wydłuż czas o 5 minut
Uwagi dodatkowe
Gulasz pysznie smakuje sam, możesz też podać go jak ja w towarzystwie ziemniaków i surówki, lub klusek wszelkiego rodzaju.

Mam nadzieję, że moja radosna twórczość kulinarna przypadnie Ci do gustu. Mojego przepisu też nie traktuj bardzo serio, jeśli lubisz inne przyprawy – śmiało je dodaj. Jeśli wolisz inne warzywa – czemu nie? A jeśli skorzystasz z mojego przepisu, koniecznie napisz, jak smakowało.
0
Udostępnienia
Pycha 🙂 nie jestem fanką wołowiny, ale na taki apetyczny gulasz bym się skusiła 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Kasiu u mnie wieprzowy gościł w weekend a właściwie w piątek i sobotę 😉 Ja ostatnio lubuje się w gulaszu z wolnowaru 🙂
Wiesz co? Mnie też się chce mięsa ostatnio…