Seromak
Składniki:
Na kruchy spód
- 120 g dobrego masła
- 2 szklanki pszennej mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Na sernik
- 1 kg tłustego, dobrego twarogu
- 2 jajka
- 1 białko (to, które zostało z kruchego ciasta)
- 100 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego)
- 4 łyżki cukru
- 4-5 kropli aromatu migdałowego
Na makowiec
- 1 puszka gotowego maku z bakaliami
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
- Zimne masło połącz nożem z mąką, jajkiem i żółtkiem.
- Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- Zagnieć całość, uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 10 min, lub lodówki na 30 min.
- Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim formę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, i ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 10 min, wyjmij po upieczeniu.
- Wymieszaj składniki na makowiec i nałóż na spód.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj aromat, budyń i roztopione, przestudzone masło cały czas ubijając mikserem.
- Dodawaj twaróg małymi porcjami nie przerywając ubijania.
- Gotową masę serową wyłóż na masę makową.
- Piecz w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Jeśli wykonasz przepis na: Seromak, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255