Czytasz teraz
Seromak – gdy kochasz sernik, a tu Wigilia

Seromak – gdy kochasz sernik, a tu Wigilia

Kasia Potargana
Co zrobić, gdy ze wszystkich ciast najbardziej na świecie kochasz sernik, a tu Wigilia i trzeba jakoś, gdzieś mak upchać? Co zrobić? Zrobić seromak oczywiście. Takie ciastowe "wash and go" (ktoś pamięta tę reklamę jeszcze?) lub dwa w jednym jak kto woli. Bo tak sobie myślę, osobno sernik i osobno makowiec, to może być niestety dodatkowy centymetr, lub dwa w biodrach po świętach. Tego chyba nie chcemy. Przynajmniej ja, bo i tak coś mi ostatnio przybyło od tego odchudzania. Ale jakby połączyć ich siły,czyli sernika i makowca, to zje się jedno ciasto, jakby się jadło dwa i kusiło nie będzie. Tak sobie wykombinowałam. A co!
Będzie na kruchym spodzie, tradycyjny i jeszcze bardziej dupotuczący. Ale tylko raz!
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 300
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Mój przepis na:

Seromak

Składniki:

Na kruchy spód

  • 120 g dobrego masła
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Na sernik

  • 1 kg tłustego, dobrego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 białko (to, które zostało z kruchego ciasta)
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego)
  • 4 łyżki cukru
  • 4-5 kropli aromatu migdałowego

Na makowiec

  • 1 puszka gotowego maku z bakaliami
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej

Sposób wykonania:

  • Zimne masło połącz nożem z mąką, jajkiem i żółtkiem.
  • Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  • Zagnieć całość, uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 10 min, lub lodówki na 30 min.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim formę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, i ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 10 min, wyjmij po upieczeniu.
  • Wymieszaj składniki na makowiec i nałóż na spód.
  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj aromat, budyń i roztopione, przestudzone masło cały czas ubijając mikserem.
  • Dodawaj twaróg małymi porcjami nie przerywając ubijania.
  • Gotową masę serową wyłóż na masę makową.
  • Piecz w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

4
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zufi.pl
Gość

O, Kasia, nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że posiadam podobny przepis. I +10 do kreatywności za wymyślną nazwę 😊

Mostekwkuchni
Gość

Wygląda bardzo smacznie 😀 Może nawet spróbuję upiec 😉


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę