Podolska nalewka z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
- 10 szt. zielonych orzechów włoskich
- 300 g płynnego miodu
- 1/2 l. spirytusu (90%)
- 1/2 l. przegotowanej wody
- 2-3 cm. cynamonu w lasce
- 5-7 goździków
Sposób wykonania:
- Orzechy umyj, pokrój w plastry, ułóż w słoiku
- Dodaj cynamon i goździki
- Zalej wodą i alkoholem
- Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na ok 5 tygodni
- Po 5 tygodniach zlej alkohol do innego słoika, zakręć i odstaw
- Zalej orzechy miodem i odstaw na miesiąc
- Po upływie miesiąca zlej miód z orzechów do alkoholu. Zakręć słoik odstaw na tydzień
- Po tygodniu przecedź orzechówkę i zlej do butelek.
- Odstaw na 3 miesiace w ciemne miejsce
Jeśli wykonasz przepis na: Podolska nalewka z zielonych orzechów włoskich, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Przepis podobno pochodzi z Podola, a przynajmniej tak się u nas mówi. Jednak ja nie znalazłam nigdzie takiej informacji. Zastanawiam się, czy to nie jest tak jak z rybą po grecku, której w Grecji się nie przyrządza. Może mieszkacie na Podolu i powiecie, czy u Was robi się taką nalewkę?