Podolska nalewka z zielonych orzechów włoskich

Kasia Potargana
8 komentarzy
Spieszę z przepisem na nalewkę z zielonych orzechów włoskich, póki jeszcze są zielone. Nalewka z zielonych orzechów zazwyczaj kojarzy się z mało smacznym lekarstwem na bóle żołądkowe. Ta jednak prócz właściwości leczniczych, posiada wspaniałe walory smakowe.
Orzechy na nalewkę najlepiej zbierać na przełomie czerwca i lipca, zależy od lata. Grunt, żeby były zielone i miękkie jeszcze.
Nalewka, jak to nalewka wymaga nieco cierpliwości. Ale za to jak miło będzie poczęstować przyjaciółkę kieliszeczkiem orzechówki do herbatki pewnego długiego zimowego wieczoru…
Ilość porcji: 1 litr z okładem
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas oczekiwania: 180 d
Czas całkowity: 180 d 20 min.
Mój przepis na:

Podolska nalewka z zielonych orzechów włoskich

Składniki:

  • 10 szt. zielonych orzechów włoskich
  • 300 g płynnego miodu
  • 1/2 l. spirytusu (90%)
  • 1/2 l. przegotowanej wody
  • 2-3 cm. cynamonu w lasce
  • 5-7 goździków

Sposób wykonania:

  • Orzechy umyj, pokrój w plastry, ułóż w słoiku
  • Dodaj cynamon i goździki
  • Zalej wodą i alkoholem
  • Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na ok 5 tygodni
  • Po 5 tygodniach zlej alkohol do innego słoika, zakręć i odstaw
  • Zalej orzechy miodem i odstaw na miesiąc
  • Po upływie miesiąca zlej miód z orzechów do alkoholu. Zakręć słoik odstaw na tydzień
  • Po tygodniu przecedź orzechówkę i zlej do butelek.
  • Odstaw na 3 miesiace w ciemne miejsce
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Przepis podobno pochodzi z Podola, a przynajmniej tak się u nas mówi. Jednak ja nie znalazłam nigdzie takiej informacji. Zastanawiam się, czy to nie jest tak jak z rybą po grecku, której w Grecji się nie przyrządza. Może mieszkacie na Podolu i powiecie, czy u Was robi się taką nalewkę?

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Blendman

Moi dziadkowie robią podobną, ale typowo „lekową” w smaku. Będę musiał wypróbować w takim wydaniu 🙂5 stars

Magda

Słyszałam o tej nalewce, ale jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem jak smakuje 🙂

Pichceniomania

Na wszelkie dolegliwości żołądkowe- najlepsza. Nigdy nie dodawałam cynamonu i goździków, chyba wypróbuję w tym roku Twoją wersję 🙂

Słodko Słodka

To musi smakować 🙂 Męża dziadek gustował w takich nalewkach, często robił takie cuda zdrowotne.

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.