Egzotyczna Fantazja, czyli murzynek przekładany kokosowym kremem z manny

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Nazwałam to ciasto "Egzotyczna Fantazja", choć tak naprawdę jest to zwykły murzynek przekładany kokosowym kremem z manny. Bo jak się zastanowić sporo w nim egzotyki. Mamy tu murzynka, kakao,wiórki kokosowe i wanilię, czyli wszystko co przyjechało do nas z dalekich krajów. A fantazja, ponieważ to moja … fantazja. Wymyśliłam sobie to ciasto, więc mogę nazwać jak chcę, prawda?
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam podróże i bardzo mi się marzy zobaczyć w naturze rosnące kakao, wanilię i kokosy. Mam nadzieję, że uda mi się je spełnić, a tym czasem mogę się cieszyć ich smakiem i podróżować palcem po mapie (a właściwie myszką po ekranie hi hi).
Egzotyczna Fantazja jest bardzo łatwa w wykonaniu, a przygotowałam ją ze składników, które mam zazwyczaj w kuchni. Dość szybko się ją robi. Później tylko trzeba czekać aż ostygnie i stężeje, co dla łasuchów może być nie lada wyzwaniem (u mnie w domu o mało nie doszło do buntu i rozruchów).
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 20 min.
2 godziny
Czas całkowity: 3 godziny 20 min.
Mój przepis na:

Murzynek przekładany kokosowym kremem z manny

Składniki:

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki (pszennej)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Na kokosowy krem z manny

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka manny
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny do pieczenia (lub masła)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (może być więcej)
  • 3 łyżeczki spirytusu (niekoniecznie)

Na polewę czekoladową

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 paczki masła
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

  • Mleko, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej, oraz kakao umieszczamy w misce i miksujemy mikserem
  • Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę
  • Ubite jajka łączymy z pozostałymi składnikami murzynka, a następnie wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem i wkładamy do rozgrzanego do 180 st piekarnika
  • W tym czasie przygotowujemy krem.
  • Zagotuj mleko z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi.
  • Gdy mleko się zagotuje, powoli wsyp mannę cały czas mieszając.
  • Zmniejsz ogień i pogotuj chwilkę nie zaprzestając mieszania
  • Gdy masa zgęstnieje zestaw ją z pieca i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, mikserem
  • Pod koniec miksowania dodaj, powoli wlewając, spirytus
  • Ciasto pieczemy przez ok 20 minut. Szczerze mówiąc raczej nie patrzę na czas pieczenia, ponieważ to zależy od piekarnika. Po prostu spoglądam przez szybkę. Jak ciasto wygląda na upieczone, upewniam się wkładając do ciasta patyczek. Jeśli patyczek wyjmuję z ciasta czysty, znaczy – ciasto się upiekło.
  • Wyłącz piekarnik i chwilę odczekaj, a następnie wyjmij z piekarnika
  • Gdy murzynek nieco przestygnie, przekrój je w poprzek tak, by powstały dwa blaty (ja to robię żyłką)
  • Na dolny blat wyłóż ciepły krem mannowy i przykryj drugim blatem, odstaw
  • Po zrobieniu ciasta, przygotuj łatwą polewę czekoladową, która zawsze się udaje
  • Postaw rondelek na palniku o małej mocy. W rondelku roztop masło i dodaj pokruszoną czekoladę, oraz mleko. Mieszaj aż do dokładnego roztopienia i połączenia składników, a następnie polej polewą ciasto.
  • Odstaw Egzotyczną fantazję na minimum dwie godziny w chłodne miejsce do stężenia
Moja Egzotyczna fantazja dodatkowo miała w środku wiśnie z nalewki, które czekały od dawna, aby je do czegoś wykorzystać, oraz polewę z czekolady z kawałkami pomarańczy, ponieważ akurat taką miałam w domu. Jak widzisz, nie musisz się zbytnio przywiązywać do przepisu. Możesz posłużyć się własną fantazją…

Jeśli wykonasz przepis na: Murzynek przekładany kokosowym kremem z manny, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także