Czytasz teraz
Mannowiec – ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Mannowiec – ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Kasia Potargana
Jeśli nie masz piekarnika, a bardzo chciałabyś zrobić ciasto, nie martw się. Mam dla Ciebie mannowiec – ciasto z kaszy manny, które nie wymaga pieczenia.
Takie ciasto jadłam kiedyś u znajomych, bardzo mi smakowało i "chodziło za mną" kilka miesięcy, aż w końcu się wzięłam i wyprodukowałam takie sama. Przepis testowałam na rodzinie i wszyscy żyją. Nie dość. Mają się dobrze, a uśmiech błogości długo po zjedzeniu nie schodził im z twarzy.
Podaję proporcje od razu na dużą blachę, aby dla nikogo nie zabrakło.

Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 300
Czas przygotowania: 30 min.
Oczekiwanie: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Mannowiec – ciasto z kaszy manny

Składniki:

Na ciasto

  • 600 g herbatników Petit Beurre
  • 2 litry mleka
  • 2 kostki margaryny
  • 2 szklanki manny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Na polewę

  • 2 gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Wykonanie ciasta

  • Wyłóż blachę papierem do pieczenie, a następnie ułóż na nim jedną warstwę herbatników – będą stanowiły spód ciasta
  • Przystępujemy do kakaowej warstwy
  • Wlej mleko (zostawiając pół szklanki) do garnka, dodaj kostkę margaryny, szklankę cukru, opakowanie cukru wanilinowego – wstaw na mały ogień,
  • W połowie szklanki mleka rozpuść dobrze kakao, by nie zostały grudy i dodaj do mleka, całość mieszaj od czasu do czasu
  • Gdy mleko się zagotuje, a masło rozpuści, wsypuj do niego powoli mannę, cały czas mieszając
  • Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do zgęstnienia, nie zaprzestając mieszania, by manna nie przywarła,
  • Gorącą masę wylej na herbatniki, a na nią warstwę herbatników
  • Teraz czas na jasną warstwę
  • Zagotuj pozostały litr mleka, ze szklanką cukru, opakowaniem cukru wanilinowego i kostką margaryny
  • Do gotującego się mleka dodaj mannę i mieszając gotuj chwilę aż zgęstnieje
  • Gorącą masę wylej na herbatniki i nałóż nań kolejną warstwę herbatników
  • Polej polewą czekoladową i odstaw w chłodne miejsce do stężenia (ok 3 godzin)

Polewa czekoladowa

  • Pokrusz czekoladę na drobne kawałki, i wrzuć je do miseczki,
  • Wlej mleko i wstaw do mikrofali, lub rozpuść w kąpieli wodnej
  • Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu polewa będzie elastyczna i błyszcząca)
Uwagi dodatkowe
Przedstawiłam Ci przepis podstawowy. Jeśli masz ochotę, możesz go wzbogacić np. o wiórki kokosowe, czy rodzynki, a do polewy dodać łyżeczkę cukru pudru i łyżkę masła. 

10
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Proste i szybkie,jedyne ciacho,które wychodzi mojej teściowej 😉 dwie warstwy wyglądają super 🙂

iza
Gość

pamiętam to ciasto z dzieciństwa; wieki go nie jadłam

MałaMi
Gość

Lubię takie rozwiązania :))5 stars

Magda z takietomile.pl
Gość

Jedno z moich ulubionych ciast! Z tym, że ja robię całe czekoladowe i na wierzch sypię kolorową posypkę <3 🙂

Pieprzyć z Fantazją
Gość

Proste i z pewnością pyszne. Dawno temu robiłam z kaszy, może pora sięgnąć po Twój przepis i popełnić na weekend?😍5 stars

Ewelina
Gość
Ewelina

Witam. Dziś robiłam. Pychotka polecam wszystkim. Szybko i sprawnie. Mniam.5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę