Myśli Potarganej

Kruche ciasto z rabarbarem

Zdecydowanie kruche ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast. Kwaskowy rabarbar i słodkie, ciasto to dla mnie idealne połączenie. A jeśli na ciepłym jeszcze cieście położysz kulkę ulubionych lodów – po prostu ekstaza.
Przepis pochodzi z przepastnych archiwów mojej babci. Uwielbiam go za prostotę i szybkość przygotowania. Zobacz sama.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 5 lasek rabarbaru (mniej więcej, zależy od wielkości, moje były duże)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

  • Jajka ubij z 1/2 szklanki cukru
  • Dodaj posiekaną margarynę i utrzyj na gładką masę
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, zagnieć ciasto
  • Oddziel 1/4 ciasta, uformuj kulkę i włóż ją do zamrażarki
  • Blachę na ciasto wysmaruj olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka) i posyp bułką tartą. Zrób to dokładnie na dnie i na bokach formy, by ciasto się nie przykleiło i nie przywarło
  • Wyłóż ciasto na blachę i rozłóż je równomiernie, a następnie nakłuj widelcem w kilku miejscach
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C
  • Ciasto włóż do piekarnika i podpiecz lekko (ok 10 -15 minut)
  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok 2 cm
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, ułóż na nim pokrojony rabarbar, a następnie posyp resztą cukru
  • Wyjmij z zamrażarki pozostałą część ciasta i albo je zetrzyj, albo po prostu odrywaj małe kawałeczki i układaj na rabarbarze
  • Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 30-40 minut aż nabierze złoto – brązowego kolory. Upewnij się przy pomocy patyczka, czy ciasto się upiekło.
  • Ciasto możesz jeszcze chwilę zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, lub od razu je wyjąć.

Jeśli wykonasz przepis na: Kruche ciasto z rabarbarem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Gotowe ciasto w blaszce wygląda tak
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Takie stare przepisy są niezwykle cenne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, uwielbiam ciasta sezonowe 🙂

Magda

Ale pysznie 🙂 uwielbiam ciasta z rabarbarem, a taki rodzinny przepis to prawdziwy skarb 🙂

DomologiaStosowana

Kocham wiosnę za rabarbar! W weekend muszę przygotować Twoje ciasto. Wygląda bardzo smacznie!

Wędrówki po kuchni

Kruche z rabarbarem to chyba takie klasyk, który trzeba przynajmniej raz w sezonie zrobić 🙂 Wspaniałe ciasto, z chęcią bym podkradła kawałek 🙂

Aga

Mialam ogromny problem z utrzeniem ciasta w podanej kolejnosci 🙁 poza tym ok 🙂4 stars

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl