Kruche ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 5 lasek rabarbaru (mniej więcej, zależy od wielkości, moje były duże)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
- Jajka ubij z 1/2 szklanki cukru
- Dodaj posiekaną margarynę i utrzyj na gładką masę
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, zagnieć ciasto
- Oddziel 1/4 ciasta, uformuj kulkę i włóż ją do zamrażarki
- Blachę na ciasto wysmaruj olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka) i posyp bułką tartą. Zrób to dokładnie na dnie i na bokach formy, by ciasto się nie przykleiło i nie przywarło
- Wyłóż ciasto na blachę i rozłóż je równomiernie, a następnie nakłuj widelcem w kilku miejscach
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C
- Ciasto włóż do piekarnika i podpiecz lekko (ok 10 -15 minut)
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok 2 cm
- Wyjmij ciasto z piekarnika, ułóż na nim pokrojony rabarbar, a następnie posyp resztą cukru
- Wyjmij z zamrażarki pozostałą część ciasta i albo je zetrzyj, albo po prostu odrywaj małe kawałeczki i układaj na rabarbarze
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 30-40 minut aż nabierze złoto – brązowego kolory. Upewnij się przy pomocy patyczka, czy ciasto się upiekło.
- Ciasto możesz jeszcze chwilę zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, lub od razu je wyjąć.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Takie stare przepisy są niezwykle cenne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, uwielbiam ciasta sezonowe 🙂
Trzeba spisywać, póki mamy babcie… 😉
Ale pysznie 🙂 uwielbiam ciasta z rabarbarem, a taki rodzinny przepis to prawdziwy skarb 🙂
O tak, najlepsze takie babcine przepisy. Ściskam 🙂
Kocham wiosnę za rabarbar! W weekend muszę przygotować Twoje ciasto. Wygląda bardzo smacznie!
Dziękuję, To naprawdę fajny i sprawdzony przepis 🙂
Kruche z rabarbarem to chyba takie klasyk, który trzeba przynajmniej raz w sezonie zrobić 🙂 Wspaniałe ciasto, z chęcią bym podkradła kawałek 🙂
To prawda 🙂
Mialam ogromny problem z utrzeniem ciasta w podanej kolejnosci 🙁 poza tym ok 🙂
Bardzo dziękuję, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem. Jaki dokładnie miałaś problem? Pozdrawiam serdecznie