Świeża surówka z kapusty pekińskiej – pyszna do grilla

Świeża surówka z kapusty pekińskiej, to pyszny dodatek do mięs z grilla, ale też doskonałe uzupełnienie obiadu. Jest bardzo lekka i niskokaloryczna. Możesz więc śmiało zjeść każdą ilość bez szkody dla twej idealnej sylwetki. Najlepiej smakuje, gdy przygotujesz ją z młodej kapusty, ale starsza kapusta też doskonale się sprawdzi.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 0 min.
Czas całkowity: 20 min.
Kalorii na 100 g: 100
Mój przepis na:

Świeża surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska (może być sałata lodowa)
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1 średni świeży ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • sól, pieprz, (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  • Kapustę umyj i poszatkuj, następnie posól i lekko zgnieć palcami
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, dodaj do kapusty
  • Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki, wrzuć do kapusty i ogórka
  • Koperek i szczypiorek opłucz i drobno pokrój, po czym wsyp do powstającej surówki
  • Jogurt posłódź dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj, polej surówkę.
  • Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na ok pół godziny, aby się przegryzła

Niektórzy dodają do tej sałatki jeszcze starte na tartce jabłko. Też fajnie smakuje.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 150
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    150
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.