Świeża surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska (może być sałata lodowa)
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 średni świeży ogórek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały jogurt naturalny
- sól, pieprz, (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
- Kapustę umyj i poszatkuj, następnie posól i lekko zgnieć palcami
- Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, dodaj do kapusty
- Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki, wrzuć do kapusty i ogórka
- Koperek i szczypiorek opłucz i drobno pokrój, po czym wsyp do powstającej surówki
- Jogurt posłódź dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj, polej surówkę.
- Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na ok pół godziny, aby się przegryzła
Jeśli wykonasz przepis na: Świeża surówka z kapusty pekińskiej, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Niektórzy dodają do tej sałatki jeszcze starte na tartce jabłko. Też fajnie smakuje.