Świeża surówka z kapusty pekińskiej, to pyszny dodatek do mięs z grilla, ale też doskonałe uzupełnienie obiadu. Jest bardzo lekka i niskokaloryczna. Możesz więc śmiało zjeść każdą ilość bez szkody dla twej idealnej sylwetki. Najlepiej smakuje, gdy przygotujesz ją z młodej kapusty, ale starsza kapusta też doskonale się sprawdzi.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 100
Drukuj przepis
Mój przepis na:
Świeża surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska (może być sałata lodowa)
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 średni świeży ogórek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały jogurt naturalny
- sól, pieprz, (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
- Kapustę umyj i poszatkuj, następnie posól i lekko zgnieć palcami
- Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, dodaj do kapusty
- Rzodkiewki umyj i pokrój w półplasterki, wrzuć do kapusty i ogórka
- Koperek i szczypiorek opłucz i drobno pokrój, po czym wsyp do powstającej surówki
- Jogurt posłódź dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj, polej surówkę.
- Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na ok pół godziny, aby się przegryzła
Niektórzy dodają do tej sałatki jeszcze starte na tartce jabłko. Też fajnie smakuje.
Prosta, świeża, orzeźwiająca – muszę ją wypróbować 🙂 Rzeczywiście wydaje się idealna do dań z grilla!
Będzie mi bardzo miło 🙂
Fajnie wygląda. Wypróbuje w ten weekend 🙂
Extra! Daj znać jak smakowała😍
Świetny dodatek do dań z grilla i nie tylko 🙂 I co ważne dla mnie – całkiem fit 🙂
Sałatkę zrobiłam. Ja jeszcze dodałam łodyge selera naciowego i awokado. bo już się prosiło o uwage. Wyszło pysznie.
Muszę spróbować z tym selerem. Właśnie nie bardzo wiem do czego go wykorzystywać.
bardzo smakowita! zrobię taką <3