Kolejny wyczyn mojej Jagody. Tym razem ciasto bez pieczenia – Kinder Country, które wykonała w prezencie dla koleżanki, ale którego kawałek udało mi się jakoś ukraść podstępem, by je Wam przedstawić.Nie jest to tania propozycja, ale zważając na efekt smakowy i wizualne, nawet do zaakceptowania. W smaku przypomina popularny batonik i jest mega słodkie. Ja nie przepadam za aż takimi słodkościami, ale łasucha ucieszy na pewno.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 329
Drukuj przepis
Mój przepis na:Kinder Country – ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 350 ml. słodka śmietanka (30%)
- 1 śmietanfix
- 250 g serek mascarpone
- 250 g herbatniki petit bure
- 2 tabliczki biała czekolada
- 2 tabliczki mleczna czekolada
- 4 szklanki płatki Nestle Kangus
Sposób wykonania:
- rozpuszczamy białe czekolady w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia
- 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno z 2/3 śmietanfixu
- dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach
- powoli dolewamy przestudzoną, ale płynną białą czekoladę stale mieszając
- wsypujemy płatki Kangus, aby masa nabrała gęstości (ok 3-3,5 szklanki) i mieszamy łyżką
- rozpuszczamy czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia
- ubijamy pozostałą śmietankę z resztą śmietanfixu
- dodajemy czekoladę ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy
- niedużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasno herbatniki
- na herbatniki wylewamy białą masę i wyrównujemy
- na masie układamy ponownie herbatniki i zalewamy je masą ciemną
- całość obficie obsypujemy pozostałymi Kangusami
- wstawiamy do lodówki aby zgęstniało (min. 2 godziny)
- zjadamy i się zasładzamy 🙂
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Smacznego 🙂
Odkąd zrobiłam to ciasto mój synek wciąż prosi bym je zrobiła znowu 🙂
Petarda😍
Na jaką blaszkę?