Kinder Country – ciasto bez pieczenia dla wielbicieli słodkości

Kolejny wyczyn mojej Jagody. Tym razem ciasto Kinder Country, które wykonała w prezencie dla koleżanki, ale którego kawałek udało mi się jakoś ukraść podstępem, by je Wam przedstawić.

Nie jest to tania propozycja, ale zważając na efekt smakowy i wizualne, nawet do zaakceptowania. W smaku przypomina popularny batonik i jest mega słodkie. Ja nie przepadam za aż takimi słodkościami, ale łasucha ucieszy na pewno.

Składniki:

  • słodka śmietanka 30% 350 ml
  • śmietanfix
  • serek mascarpone 250 g
  • herbatniki petit bure 250 g
  • biała czekolada 2 tabliczki
  • mleczna czekolada 2 tabliczki
  • płatki Nestle Kangus 4 szklanki

Wykonanie:

  • rozpuszczamy białe czekolady w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia
  • 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno z 2/3 śmietanfixu
  • dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach
  • powoli dolewamy przestudzoną, ale płynną białą czekoladę stale mieszając
  • wsypujemy płatki Kangus, aby masa nabrała gęstości (ok 3-3,5 szklanki) i mieszamy łyżką
  • rozpuszczamy czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia
  • ubijamy pozostałą śmietankę z resztą śmietanfixu
  • dodajemy czekoladę ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy
  • niedużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasno herbatniki
  • na herbatniki wylewamy białą masę i wyrównujemy
  • na masie układamy ponownie herbatniki i zalewamy je masą ciemną
  • całość obficie obsypujemy pozostałymi Kangusami
  • wstawiamy do lodówki aby zgęstniało (min. 2 godziny)
  • zjadamy i się zasładzamy:)

Smacznego 🙂

Podziel się z innymi
  • 49
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    49
    Udostępnienia