Dyniowe gnocchi – nie tylko dla wegan
Składniki:
Gnocchi
- 700 g ziemniaków
- 1000 g dyni (polecam Hokkaido)
- 425 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżka soli
Okrasa
- 100-150 g oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki wegańskiego parmezanu (lub ok 15-200 g. parmezanu w kostce)
Wegański parmezan
- 150 g płatków migdałowych
- 8 g płatków drożdżowych
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania:
Gnocchi
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pozostaw do wystygnięcia
- Dynię pokrój na ćwiartki i wydrąż pestki, a następnie posmaruj dynię olejem
- Posmaruj blachę olejem, ułóż na niej dynię
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180% aż do miękkości, czyli 30-40 minut
- W tym czasie obierz ziemniaki i "przepuść przez maszynkę
- Z upieczonej i przestudzonej dyni wyjmij miąższ łyżką, przepuść przez maszynkę
- Dynię i ziemniaki wyłóż na oprószoną mąką stolnicę
- Zagotuj wodę z 1 łyżką soli i jedną łyżką oliwy w dużym garnku
- Dosyp mąkę ziemniaczaną,oliwę i gałkę muszkatołową
- Połącz składniki przy pomocy noża i szybko zagnieć ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i mocno klei się do rąk – dosyp nieco mąki ziemniaczanej- ale uważaj, bo zbyt długie zagniatanie powoduje ,że ciasto jest coraz bardziej wilgotne i miękkie, a gotowe kluski twarde)
- Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok 3cm i nagnieć lekko widelcem
- Z wałeczka odcinaj 2-3 cm kluseczki i wrzucaj na wrzątek
- Kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię
- Polej okrasą i posyp startym parmezanem
Okrasa
- Zetrzyj parmezan na drobnej tartce (jeśli oczywiście używasz sera, a nie wegańskiego parmezanu)
- Obierz czosnek i drobno posiekaj
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek chwilkę podsmaż ( nie dopuść do przypalenia czosnku – robi się gorzki)
Wegański parmezan
- Zmiel razem płatki migdałów, płatki drożdżowe i sól
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Przepis na Gnocchi z Thermomix TM6
Gnocchi
- Obierz czosnek, wrzuć do Thermomix, ustaw 3s, obroty 8
- Przełóż czosnek do osobnego naczynka
- Pokrój parmezan na kawałki ok 3cm, i włóż do naczynia miksującego. Ustaw 20s, obroty 10
- Przygotuj dynię i ziemniaki jak tradycyjnym przepisie punkty 1-4
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę
- Obierz ziemniaki, pokrój na ćwiartki i włóż je do naczynia miksującego
- Wyjmij miąższ z dyni, dodaj do ziemniaków
- Ustaw 20 s, obroty 40, włóż kopystkę w pokrywę w miejsce miarki (po zamknięciu pokrywy) i mieszaj kopystką w trakcie wyrabiania
- Zgarnij kopystką składniki ze ścianek – sprawdź czy dobrze się wymieszało, jeśli nie ustaw 10 sekund, obroty 4
- W razie potrzeby dosyp nieco mąki ziemniaczanej
- Wyjmij masę ziemniaczano dyniową na oprószony mąką blat
- Dalej postępuj jak w tradycyjnym przepisie
Wegański parmezan
Do czystego suchego naczynia wsyp składniki. Ustaw 3 sekundy, obroty 6
Gnocchi pysznie smakuje polane okrasą i posypane nie tylko parmezanem, ale też świeżymi ulubionymi ziołami, takimi jak szałwia, czy bazylia.
Możesz też zastąpić polewkę sosem pomidorowym, lub (moim ulubionym) sosem śmietanowo – serowym.
Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu. Ja uwielbiam dyniowe gnocchi. Ciekawe, czy podzielisz mój entuzjazm? Proszę napisz do mnie o tym w komentarzu.
Być może zechcesz także podzielić się tym przepisem, udostępniając go znajomym. Będzie mi bardzo miło.
Bardzo lubię dynie. Przepis koniecznie zapisuje
Dziękuję, że do mnie napisałaś. Kluchy są pyszne. My za nimi przepadamy 🙂 Ściskam
Wyglądają przepysznie, te kolorki do mnie przemawiają 🙂
Jest przy nich trochę zachodu przez to przygotowanie dyni, ale są tego warte 😉
Coś czuję, że wersję dyniową jeszcze bardziej polubię niż zwykłą. Dziękuję za przepis 🙂
Wcale bym się nie zdziwiła 😉