Dyniowe Gnocchi – nie tylko dla wegan

Kasia Potargana
6 komentarzy
Przepis na dyniowe gnocchi przyniosła do domu moja córka weganka i nawet zrobiła je dla całej rodziny. Tak nam zasmakowały, że weszły na stałe do naszego rodzinnego menu.
W przepisie wykorzystany jest "wegański parmezan", ale spokojnie możesz go zastąpić prawdziwym, startym parmezanem.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 2 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Dyniowe gnocchi – nie tylko dla wegan

Składniki:

Gnocchi

  • 700 g ziemniaków
  • 1000 g dyni (polecam Hokkaido)
  • 425 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżka soli

Okrasa

  • 100-150 g oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wegańskiego parmezanu (lub ok 15-200 g. parmezanu w kostce)

Wegański parmezan

  • 150 g płatków migdałowych
  • 8 g płatków drożdżowych
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

Gnocchi

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pozostaw do wystygnięcia
  • Dynię pokrój na ćwiartki i wydrąż pestki, a następnie posmaruj dynię olejem
  • Posmaruj blachę olejem, ułóż na niej dynię
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180% aż do miękkości, czyli 30-40 minut
  • W tym czasie obierz ziemniaki i "przepuść przez maszynkę
  • Z upieczonej i przestudzonej dyni wyjmij miąższ łyżką, przepuść przez maszynkę
  • Dynię i ziemniaki wyłóż na oprószoną mąką stolnicę
  • Zagotuj wodę z 1 łyżką soli i jedną łyżką oliwy w dużym garnku
  • Dosyp mąkę ziemniaczaną,oliwę i gałkę muszkatołową
  • Połącz składniki przy pomocy noża i szybko zagnieć ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i mocno klei się do rąk – dosyp nieco mąki ziemniaczanej- ale uważaj, bo zbyt długie zagniatanie powoduje ,że ciasto jest coraz bardziej wilgotne i miękkie, a gotowe kluski twarde)
  • Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok 3cm i nagnieć lekko widelcem
  • Z wałeczka odcinaj 2-3 cm kluseczki i wrzucaj na wrzątek
  • Kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię
  • Polej okrasą i posyp startym parmezanem

Okrasa

  • Zetrzyj parmezan na drobnej tartce (jeśli oczywiście używasz sera, a nie wegańskiego parmezanu)
  • Obierz czosnek i drobno posiekaj
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek chwilkę podsmaż ( nie dopuść do przypalenia czosnku – robi się gorzki)

Wegański parmezan

  • Zmiel razem płatki migdałów, płatki drożdżowe i sól

Przepis na Gnocchi z Thermomix TM6

Gnocchi

  • Obierz czosnek, wrzuć do Thermomix, ustaw 3s, obroty 8
  • Przełóż czosnek do osobnego naczynka
  • Pokrój parmezan na kawałki ok 3cm, i włóż do naczynia miksującego. Ustaw 20s, obroty 10
  • Przygotuj dynię i ziemniaki jak tradycyjnym przepisie punkty 1-4
  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę
  • Obierz ziemniaki, pokrój na ćwiartki i włóż je do naczynia miksującego
  • Wyjmij miąższ z dyni, dodaj do ziemniaków
  • Ustaw 20 s, obroty 40, włóż kopystkę w pokrywę w miejsce miarki (po zamknięciu pokrywy) i mieszaj kopystką w trakcie wyrabiania
  • Zgarnij kopystką składniki ze ścianek – sprawdź czy dobrze się wymieszało, jeśli nie ustaw 10 sekund, obroty 4
  • W razie potrzeby dosyp nieco mąki ziemniaczanej
  • Wyjmij masę ziemniaczano dyniową na oprószony mąką blat
  • Dalej postępuj jak w tradycyjnym przepisie

Wegański parmezan

Do czystego suchego naczynia wsyp składniki. Ustaw 3 sekundy, obroty 6

Gnocchi pysznie smakuje polane okrasą i posypane nie tylko parmezanem, ale też świeżymi ulubionymi ziołami, takimi jak szałwia, czy bazylia.

Możesz też zastąpić polewkę sosem pomidorowym, lub (moim ulubionym) sosem śmietanowo – serowym.

Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu. Ja uwielbiam dyniowe gnocchi. Ciekawe, czy podzielisz mój entuzjazm? Proszę napisz do mnie o tym w komentarzu.

Być może zechcesz także podzielić się tym przepisem, udostępniając go znajomym. Będzie mi bardzo miło.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara

Bardzo lubię dynie. Przepis koniecznie zapisuje

Słodko Słodka

Wyglądają przepysznie, te kolorki do mnie przemawiają 🙂5 stars

Aleksandra

Coś czuję, że wersję dyniową jeszcze bardziej polubię niż zwykłą. Dziękuję za przepis 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności