Dyniowe gnocchi – nie tylko dla wegan
Składniki:
Gnocchi
- 700 g ziemniaków
- 1000 g dyni (polecam Hokkaido)
- 425 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżka soli
Okrasa
- 100-150 g oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki wegańskiego parmezanu (lub ok 15-200 g. parmezanu w kostce)
Wegański parmezan
- 150 g płatków migdałowych
- 8 g płatków drożdżowych
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania:
Gnocchi
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, pozostaw do wystygnięcia
- Dynię pokrój na ćwiartki i wydrąż pestki, a następnie posmaruj dynię olejem
- Posmaruj blachę olejem, ułóż na niej dynię
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180% aż do miękkości, czyli 30-40 minut
- W tym czasie obierz ziemniaki i "przepuść przez maszynkę
- Z upieczonej i przestudzonej dyni wyjmij miąższ łyżką, przepuść przez maszynkę
- Dynię i ziemniaki wyłóż na oprószoną mąką stolnicę
- Zagotuj wodę z 1 łyżką soli i jedną łyżką oliwy w dużym garnku
- Dosyp mąkę ziemniaczaną,oliwę i gałkę muszkatołową
- Połącz składniki przy pomocy noża i szybko zagnieć ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i mocno klei się do rąk – dosyp nieco mąki ziemniaczanej- ale uważaj, bo zbyt długie zagniatanie powoduje ,że ciasto jest coraz bardziej wilgotne i miękkie, a gotowe kluski twarde)
- Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok 3cm i nagnieć lekko widelcem
- Z wałeczka odcinaj 2-3 cm kluseczki i wrzucaj na wrzątek
- Kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię
- Polej okrasą i posyp startym parmezanem
Okrasa
- Zetrzyj parmezan na drobnej tartce (jeśli oczywiście używasz sera, a nie wegańskiego parmezanu)
- Obierz czosnek i drobno posiekaj
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek chwilkę podsmaż ( nie dopuść do przypalenia czosnku – robi się gorzki)
Wegański parmezan
- Zmiel razem płatki migdałów, płatki drożdżowe i sól
Jeśli wykonasz przepis na: Dyniowe gnocchi – nie tylko dla wegan, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Przepis na Gnocchi z Thermomix TM6
Gnocchi
- Obierz czosnek, wrzuć do Thermomix, ustaw 3s, obroty 8
- Przełóż czosnek do osobnego naczynka
- Pokrój parmezan na kawałki ok 3cm, i włóż do naczynia miksującego. Ustaw 20s, obroty 10
- Przygotuj dynię i ziemniaki jak tradycyjnym przepisie punkty 1-4
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę
- Obierz ziemniaki, pokrój na ćwiartki i włóż je do naczynia miksującego
- Wyjmij miąższ z dyni, dodaj do ziemniaków
- Ustaw 20 s, obroty 40, włóż kopystkę w pokrywę w miejsce miarki (po zamknięciu pokrywy) i mieszaj kopystką w trakcie wyrabiania
- Zgarnij kopystką składniki ze ścianek – sprawdź czy dobrze się wymieszało, jeśli nie ustaw 10 sekund, obroty 4
- W razie potrzeby dosyp nieco mąki ziemniaczanej
- Wyjmij masę ziemniaczano dyniową na oprószony mąką blat
- Dalej postępuj jak w tradycyjnym przepisie
Wegański parmezan
Do czystego suchego naczynia wsyp składniki. Ustaw 3 sekundy, obroty 6
Gnocchi pysznie smakuje polane okrasą i posypane nie tylko parmezanem, ale też świeżymi ulubionymi ziołami, takimi jak szałwia, czy bazylia.
Możesz też zastąpić polewkę sosem pomidorowym, lub (moim ulubionym) sosem śmietanowo – serowym.
Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu. Ja uwielbiam dyniowe gnocchi. Ciekawe, czy podzielisz mój entuzjazm? Proszę napisz do mnie o tym w komentarzu.
Być może zechcesz także podzielić się tym przepisem, udostępniając go znajomym. Będzie mi bardzo miło.