Jak zrobić nalewkę z kwiatów czarnego bzu

Kasia Potargana
4 komentarze

Sok i nalewkę z kwiatów czarnego bzu robię co roku. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu to doskonały środek na przeziębienia. Posiadają też mnóstwo innych właściwości prozdrowotnych. No i są po prostu pyszne!

Jeśli masz w pobliżu miejsce, gdzie nie docierają miejskie spaliny i inne zanieczyszczenia, koniecznie wybierz się na spacer i pozbieraj kwiaty, oraz liście (co można zrobić z liści napiszę w przyszłym tygodniu), tej cudownej rośliny. Właśnie zaczęła kwitnienie. Jest to więc najlepszy czas na zbiory.

Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty na nalewkę, sok, czy herbatkę najlepiej zbierać przed południem w słoneczny dzień. Wtedy kwiaty wydzielają najintensywniejszy aromat. Przetwory z kwiatów czarnego bzu robimy zaraz po zerwaniu kwiatów.

Właściwości nalewki z kwiatów czarnego bzu

Nalewkę z kwiatów czarnego bzu stosujemy głównie jako środek wspomagający na przeziębiania. Wspaniale rozgrzewa w zimne jesienno- zimowe słoty. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Posiada właściwości przeciwwirusowe. Możemy więc ją stosować jako naturalne lekarstwo.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu, z racji swego pięknego słodkiego, letniego zapachu, doskonale nadaje się też na składnik pysznych deserów, czy dodatek do kawy, lub herbaty.

Nalewka z czarnego bzu może być trująca

Ponieważ kwiaty czarnego bzu zawierają glikozydy cjanogenne, źle przygotowana nalewka może być szkodliwa. Aby uniknąć takiej sytuacji, trzeba nalewkę przygotować z kwiatów poddanych obróbce termicznej. Dlatego ja nalewkę robię na bazie soku z czarnego bzu, dla potrzeb którego kwiaty się gotuje. Absolutnie nie należy robić nalewki ze świeżych kwiatów.

Przepis na sok z czarnego bzu, oraz więcej na temat właściwości tej rośliny znajdziesz we wpisie „Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie„.

Przepis na nalewkę z czarnego bzu

  • Przygotuj sok z kwiatów czarnego bzu (przepis w linku powyżej)
  • Do dużego słoja wlej:
  • 1 miarkę soku
  • 1/2miarki spirytusu
  • 1/2 miarki czystej wódki (Moc nalewki możesz dowolnie zmieniać według upodobań i zmieniać proporcje, oraz ilość procentów w dodawanym alkoholu. )
  • Dobrze wymieszaj. Przecedź przez kilkukrotnie złożoną gazę
  • Przelej do wyparzonych butelek, zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na minimum 1 miesiąc (im dłużej tym lepiej).

Jeśli nie jesteś pewna/pewny, jaką moc trunku polubisz. Proponuję Ci, byś poeksperymentował/a i każdą butelkę zrobiła w nieco innych proporcjach, opisują każdą butelczynę dokładnie.

Nalewkę z kwiatów czarnego bzu pijemy w małych kieliszkach i raczej w niewielkich ilościach. Jak wszystkie słodkie alkohole, potrafi szybko zawrócić w głowie.

Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój przepis. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawić po sobie ślad w komentarzu, a może nawet zechcesz przekazać przepis dalej?

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Moja Klasyka

Robert Makłowicz w swoim programie robił naleśniki z kwiatów bzu czarnego. O trujących właściwościach nie wspominał. Zresztą i tak nie robiłem ani naleśników ani nalewki. 😉

Słodko Słodka

Muszę koniecznie obczaić jakaś dobrą miejscówkę na pachte 🙂

Asiulka

Super przepis zarówno na sok jak i nalewkę wszystko dobrze opisane 🙂
Już się robi niebawem będziemy kosztować😋 😊
Dziękuję 🤗

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności