Sok i nalewkę z kwiatów czarnego bzu robię co roku. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu to doskonały środek na przeziębienia. Posiadają też mnóstwo innych właściwości prozdrowotnych. No i są po prostu pyszne!
Jeśli masz w pobliżu miejsce, gdzie nie docierają miejskie spaliny i inne zanieczyszczenia, koniecznie wybierz się na spacer i pozbieraj kwiaty, oraz liście (co można zrobić z liści napiszę w przyszłym tygodniu), tej cudownej rośliny. Właśnie zaczęła kwitnienie. Jest to więc najlepszy czas na zbiory.
Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty na nalewkę, sok, czy herbatkę najlepiej zbierać przed południem w słoneczny dzień. Wtedy kwiaty wydzielają najintensywniejszy aromat. Przetwory z kwiatów czarnego bzu robimy zaraz po zerwaniu kwiatów.
Właściwości nalewki z kwiatów czarnego bzu
Nalewkę z kwiatów czarnego bzu stosujemy głównie jako środek wspomagający na przeziębiania. Wspaniale rozgrzewa w zimne jesienno- zimowe słoty. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Posiada właściwości przeciwwirusowe. Możemy więc ją stosować jako naturalne lekarstwo.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, z racji swego pięknego słodkiego, letniego zapachu, doskonale nadaje się też na składnik pysznych deserów, czy dodatek do kawy, lub herbaty.
Nalewka z czarnego bzu może być trująca
Ponieważ kwiaty czarnego bzu zawierają glikozydy cjanogenne, źle przygotowana nalewka może być szkodliwa. Aby uniknąć takiej sytuacji, trzeba nalewkę przygotować z kwiatów poddanych obróbce termicznej. Dlatego ja nalewkę robię na bazie soku z czarnego bzu, dla potrzeb którego kwiaty się gotuje. Absolutnie nie należy robić nalewki ze świeżych kwiatów.
Przepis na sok z czarnego bzu, oraz więcej na temat właściwości tej rośliny znajdziesz we wpisie „Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie„.
Przepis na nalewkę z czarnego bzu
- Przygotuj sok z kwiatów czarnego bzu (przepis w linku powyżej)
- Do dużego słoja wlej:
- 1 miarkę soku
- 1/2miarki spirytusu
- 1/2 miarki czystej wódki (Moc nalewki możesz dowolnie zmieniać według upodobań i zmieniać proporcje, oraz ilość procentów w dodawanym alkoholu. )
- Dobrze wymieszaj. Przecedź przez kilkukrotnie złożoną gazę
- Przelej do wyparzonych butelek, zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na minimum 1 miesiąc (im dłużej tym lepiej).
Jeśli nie jesteś pewna/pewny, jaką moc trunku polubisz. Proponuję Ci, byś poeksperymentował/a i każdą butelkę zrobiła w nieco innych proporcjach, opisują każdą butelczynę dokładnie.
Nalewkę z kwiatów czarnego bzu pijemy w małych kieliszkach i raczej w niewielkich ilościach. Jak wszystkie słodkie alkohole, potrafi szybko zawrócić w głowie.
Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój przepis. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawić po sobie ślad w komentarzu, a może nawet zechcesz przekazać przepis dalej?