Domowy makaron do rosołu

Kasia Potargana
2 komentarze
Żyjemy tak szybko, że mało to robi teraz domowy makaron do rosołu. Jednak kiedyś robiło się go prawie co niedzielę. W moim rodzinnym domu był to cały rytuał. Mama zarabiała ciasto, później tata, jako silniejszy, je wyrabiał i wałkował na cieniuteńkie placki, które suszyły się porozkładane na papierach w całym domu. Dopiero, gdy ciasto dobrze podeschło, kroiliśmy makaron. To już robiła moja mama, albo ja. Rosół z takim domowym makaronem zupełnie inaczej smakował.
Ostatnio pomyślałam, że przypomnę sobie stare, dobre czasy i zrobię taki domowy makaron do rosołu. Zadzwoniłam do mamy po przepis i wzięłam się do pracy. Domowy makaron, aby wyszedł cienki, sprężysty i twardy, trzeba dobrze zagnieść i wysuszyć (nie klei się podczas krojenia). Do tego ciasto powinno być naprawdę twarde. Dlatego przygotuj się na trochę wysiłku. Mnie w dużej mierze pomógł Thermomix, więc chociaż wyrabianie i ugniatanie miałam z głowy, ale i do rozwałkowywania musiałam przyłożyć mnóstwo siły.
Domowy makaron wymaga odrobię zachodu, ale ile potem przyjemności z jedzenia i dumy z wykonania ! Mama, którą zaprosiłam na rosół, aż się wzruszyła, wspominając stare czasy i nasze niedzielne rytuały.
Opowiadałam wczoraj koleżance o tym, że w końcu się wzięłam za domowy makaron, i że fajnie mi wyszedł. A ona na to, że ostatnio też robiła, ale nie z sentymentu, a z braku makaronu do rosołu w domu. Wszystko zaplanowali, a makaronu nie kupili. Niewiele myśląc, zakasała rękawy i makaron zrobiła. Bo tak naprawdę wykonanie domowego makaronu to nie jest filozofia, a składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Potrzeba tylko trochę czasu i zaangażowania.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
1 godz.
Mój przepis na:

Domowy makaron do rosołu

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Mąkę wysyp na blat, utwórz kopczyk, zrób w nim dołek
  • Do dołka wbij jajka i wlej olej
  • Nożem połącz składniki, a następnie ugniataj aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy po przekrojeniu widać "słoje" jak w drewnie.
  • Podziel ciasto na 2-3 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek – pamiętaj o podsypywaniu blatu mąką, aby ciasto nie przyklejało się do blatu
  • Placki wyłóż na papier i pozostaw do przeschnięcia na godzinę
  • Zagotuj wodę z solą w dość dużym garnku
  • Placki po kolei wykładaj na blat, delikatnie zroluj i dużym, ostrym nożem, starając się nie ściskać rulonu, odkrawaj jak najcieńsze paseczki
  • Kluski roztrzep placami, aby się nie posklejały i pozostaw jeszcze na chwilę do przeschnięcia, a następnie wrzucaj na wrzącą wodę.
  • Makaron gotuj niewielkimi partiami, np. tyle ile wyszło z jednego rulonu
  • Makaron wykładaj łyżką cedzakową na durszlak i przelewaj zimną wodą, aby pozbyć się "chluszczanki", czyli wody z mąką z gotowania

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Ty na pewno pokroisz go jeszcze cieniej. Ja nie mam aż takiej precyzji w ręku.

Domowy Makaron przepis na Thermomix

  • Mąkę, olej, jajka umieść w naczyniu miksującym
  • Ustaw tryb „Wyrabianie ciasta” 3 minuty
  • Wysyp ciasto na blat i ugnieć razem, aby powstała jednolita masa
  • Dalej postępuj wg przepisu powyżej

Jeśli masz ochotę się pobawić, możesz przygotować więcej suchego makaronu, włożyć go do bawełnianych woreczków i przechować na następne obiady sposobem naszych babć.

Będzie mi szalenie miło przeczytać w komentarzu jakie masz wspomnienia związane z domowym makaronem. Czy u Ciebie taki się robiło, a może nadal robi? Czy robisz go podobnie, czy może chcesz podpowiedzieć swoje sposoby? Czekam na twój komentarz z niecierpliwością.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
https://technologis.pl/

Świetny i ciekawy przepis. Uważam, że warto go stosować, jeśli chcemy przyrządzić coś naprawdę smacznego.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności