Domowy makaron do rosołu
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Mąkę wysyp na blat, utwórz kopczyk, zrób w nim dołek
- Do dołka wbij jajka i wlej olej
- Nożem połącz składniki, a następnie ugniataj aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy po przekrojeniu widać "słoje" jak w drewnie.
- Podziel ciasto na 2-3 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek – pamiętaj o podsypywaniu blatu mąką, aby ciasto nie przyklejało się do blatu
- Placki wyłóż na papier i pozostaw do przeschnięcia na godzinę
- Zagotuj wodę z solą w dość dużym garnku
- Placki po kolei wykładaj na blat, delikatnie zroluj i dużym, ostrym nożem, starając się nie ściskać rulonu, odkrawaj jak najcieńsze paseczki
- Kluski roztrzep placami, aby się nie posklejały i pozostaw jeszcze na chwilę do przeschnięcia, a następnie wrzucaj na wrzącą wodę.
- Makaron gotuj niewielkimi partiami, np. tyle ile wyszło z jednego rulonu
- Makaron wykładaj łyżką cedzakową na durszlak i przelewaj zimną wodą, aby pozbyć się "chluszczanki", czyli wody z mąką z gotowania
Jeśli wykonasz przepis na: Domowy makaron do rosołu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

Domowy Makaron przepis na Thermomix
- Mąkę, olej, jajka umieść w naczyniu miksującym
- Ustaw tryb „Wyrabianie ciasta” 3 minuty
- Wysyp ciasto na blat i ugnieć razem, aby powstała jednolita masa
- Dalej postępuj wg przepisu powyżej
Jeśli masz ochotę się pobawić, możesz przygotować więcej suchego makaronu, włożyć go do bawełnianych woreczków i przechować na następne obiady sposobem naszych babć.
Będzie mi szalenie miło przeczytać w komentarzu jakie masz wspomnienia związane z domowym makaronem. Czy u Ciebie taki się robiło, a może nadal robi? Czy robisz go podobnie, czy może chcesz podpowiedzieć swoje sposoby? Czekam na twój komentarz z niecierpliwością.