Domowy makaron do rosołu
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Mąkę wysyp na blat, utwórz kopczyk, zrób w nim dołek
- Do dołka wbij jajka i wlej olej
- Nożem połącz składniki, a następnie ugniataj aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy po przekrojeniu widać "słoje" jak w drewnie.
- Podziel ciasto na 2-3 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek – pamiętaj o podsypywaniu blatu mąką, aby ciasto nie przyklejało się do blatu
- Placki wyłóż na papier i pozostaw do przeschnięcia na godzinę
- Zagotuj wodę z solą w dość dużym garnku
- Placki po kolei wykładaj na blat, delikatnie zroluj i dużym, ostrym nożem, starając się nie ściskać rulonu, odkrawaj jak najcieńsze paseczki
- Kluski roztrzep placami, aby się nie posklejały i pozostaw jeszcze na chwilę do przeschnięcia, a następnie wrzucaj na wrzącą wodę.
- Makaron gotuj niewielkimi partiami, np. tyle ile wyszło z jednego rulonu
- Makaron wykładaj łyżką cedzakową na durszlak i przelewaj zimną wodą, aby pozbyć się "chluszczanki", czyli wody z mąką z gotowania
Jeśli wykonasz przepis na: Domowy makaron do rosołu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Domowy Makaron przepis na Thermomix
- Mąkę, olej, jajka umieść w naczyniu miksującym
- Ustaw tryb „Wyrabianie ciasta” 3 minuty
- Wysyp ciasto na blat i ugnieć razem, aby powstała jednolita masa
- Dalej postępuj wg przepisu powyżej
Jeśli masz ochotę się pobawić, możesz przygotować więcej suchego makaronu, włożyć go do bawełnianych woreczków i przechować na następne obiady sposobem naszych babć.
Będzie mi szalenie miło przeczytać w komentarzu jakie masz wspomnienia związane z domowym makaronem. Czy u Ciebie taki się robiło, a może nadal robi? Czy robisz go podobnie, czy może chcesz podpowiedzieć swoje sposoby? Czekam na twój komentarz z niecierpliwością.