Czytasz teraz
Sałatka z selerem naciowym – świetna do grilla

Sałatka z selerem naciowym – świetna do grilla

Kasia Potargana
Sałatka z selerem naciowym gotowa. Mięso na grilla się maceruje. Jeszcze tylko wyczyścić grill po zimie. Pokroić pieczywo, otworzyć piwo i można biesiadować. Po kilku, wyczekiwanych, ale nie ukrywajmy – paskudnych dniach, znów mamy piękną, słoneczną pogodę, więc ten grill na pewno się uda.
Sałatka powstała z potrzeby chwili, z tego co miałam w domu i mocno się zastanawiałam, czy będzie smaczna. Wydawało mi się jednak, że przy takim doborze składników nie może się nie udać i nie pomyliłam się. Podrzucam więc wypróbowany przepis. Mam nadzieję, że i Tobie będzie smakowała.
Podałam dość długi czas przygotowania, ponieważ zawiera gotowane ziemniaki, a one muszą się przecież ugotować i ostudzić. Ale jak masz już gotowe kartofelki, np z obiadu, sama sałatka to 15 minut roboty.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Sałatka z selerem naciowym

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1/3 selera naciowego (z reszty zrób zupę – pycha!)
  • 3 jajka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 średni ogórek (świeży)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, zalej gorącą wodą, lekko posól, ugotuj
  • Na ostatnie dwie minuty gotowania wrzuć do ziemniaków opłukane łodygi selera naciowego
  • Selera naciowego wyjmij, zalej bardzo zimną wodą, żeby nie stracił chrupkości, wyjmij z wody i odłóż
  • Ziemniaki odcedź pozostaw do przestygnięcia
  • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, żeby się łatwo obierały
  • Ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę
  • Selera pokrój na kawałki ok 1 cm grubości, dodaj do ziemniaków
  • Jajka obierz, pokrój w dość dużą kostkę, dodaj do warzyw
  • Ogórka obierz, pokrój w półplasterki dodaj do reszty
  • Rzodkiewki, oczyść z zielonych części i ogonków, opłucz, pokrój w plasterki, lub półplasterki wrzuć do sałatki
  • Koperek opłucz, usuń brzydkie części i drobno posiekaj, a następnie dodaj do sałatki
  • Z jogurtu, majonezu, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu zrób sos, dokładnie mieszając składniki
  • Zalej sałatkę sosem, wymieszaj, odstaw do lodówki na ok 30 minut, żeby się przegryzła.
Uwagi dodatkowe
Sałatka dość długo utrzymuje świeżość, więc możesz ją przygotować wcześniej. Będzie jeszcze lepsza. 
Uważaj, abyś nie rozgotowała selera naciowego. Cała atrakcja sałatki polega nie tylko na jego aromacie, ale też chrupkości składników.
Udanego grillowania.
Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją

Dziękuję Kasiu za pomysł. Dzixija właśnie rozpalamy grilla i szukałam pysznej sałatki na te okazję 😘5 stars

Słodko Słodka

O proszę akurat szukałam pomysłu na sałatkę grillową, dzięki 🙂

Magda

Fajny pomysł, takie spontaniczne przepisy najczęściej świetnie smakują 🙂 pozdrawiam 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x