Sałatka z selerem naciowym gotowa. Mięso na grilla się maceruje. Jeszcze tylko wyczyścić grill po zimie. Pokroić pieczywo, otworzyć piwo i można biesiadować. Po kilku, wyczekiwanych, ale nie ukrywajmy – paskudnych dniach, znów mamy piękną, słoneczną pogodę, więc ten grill na pewno się uda. Sałatka powstała z potrzeby chwili, z tego co miałam w domu i mocno się zastanawiałam, czy będzie smaczna. Wydawało mi się jednak, że przy takim doborze składników nie może się nie udać i nie pomyliłam się. Podrzucam więc wypróbowany przepis. Mam nadzieję, że i Tobie będzie smakowała. Podałam dość długi czas przygotowania, ponieważ zawiera gotowane ziemniaki, a one muszą się przecież ugotować i ostudzić. Ale jak masz już gotowe kartofelki, np z obiadu, sama sałatka to 15 minut roboty.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Mój przepis na:Sałatka z selerem naciowym
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1/3 selera naciowego (z reszty zrób zupę – pycha!)
- 3 jajka
- 4-5 rzodkiewek
- 1 średni ogórek (świeży)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka majonezu
- 100 ml naturalnego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, zalej gorącą wodą, lekko posól, ugotuj
- Na ostatnie dwie minuty gotowania wrzuć do ziemniaków opłukane łodygi selera naciowego
- Selera naciowego wyjmij, zalej bardzo zimną wodą, żeby nie stracił chrupkości, wyjmij z wody i odłóż
- Ziemniaki odcedź pozostaw do przestygnięcia
- Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, żeby się łatwo obierały
- Ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę
- Selera pokrój na kawałki ok 1 cm grubości, dodaj do ziemniaków
- Jajka obierz, pokrój w dość dużą kostkę, dodaj do warzyw
- Ogórka obierz, pokrój w półplasterki dodaj do reszty
- Rzodkiewki, oczyść z zielonych części i ogonków, opłucz, pokrój w plasterki, lub półplasterki wrzuć do sałatki
- Koperek opłucz, usuń brzydkie części i drobno posiekaj, a następnie dodaj do sałatki
- Z jogurtu, majonezu, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu zrób sos, dokładnie mieszając składniki
- Zalej sałatkę sosem, wymieszaj, odstaw do lodówki na ok 30 minut, żeby się przegryzła.
Sałatka dość długo utrzymuje świeżość, więc możesz ją przygotować wcześniej. Będzie jeszcze lepsza.
Uważaj, abyś nie rozgotowała selera naciowego. Cała atrakcja sałatki polega nie tylko na jego aromacie, ale też chrupkości składników.
Udanego grillowania.
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Dziękuję Kasiu za pomysł. Dzixija właśnie rozpalamy grilla i szukałam pysznej sałatki na te okazję 😘
Bardzo mi miło 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
O proszę akurat szukałam pomysłu na sałatkę grillową, dzięki 🙂
Bardzo proszę 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowała:)
Fajny pomysł, takie spontaniczne przepisy najczęściej świetnie smakują 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję. Naprawdę fajnie wyszła 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie