Sałatka z selerem naciowym
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1/3 selera naciowego (z reszty zrób zupę – pycha!)
- 3 jajka
- 4-5 rzodkiewek
- 1 średni ogórek (świeży)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka majonezu
- 100 ml naturalnego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, zalej gorącą wodą, lekko posól, ugotuj
- Na ostatnie dwie minuty gotowania wrzuć do ziemniaków opłukane łodygi selera naciowego
- Selera naciowego wyjmij, zalej bardzo zimną wodą, żeby nie stracił chrupkości, wyjmij z wody i odłóż
- Ziemniaki odcedź pozostaw do przestygnięcia
- Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, żeby się łatwo obierały
- Ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę
- Selera pokrój na kawałki ok 1 cm grubości, dodaj do ziemniaków
- Jajka obierz, pokrój w dość dużą kostkę, dodaj do warzyw
- Ogórka obierz, pokrój w półplasterki dodaj do reszty
- Rzodkiewki, oczyść z zielonych części i ogonków, opłucz, pokrój w plasterki, lub półplasterki wrzuć do sałatki
- Koperek opłucz, usuń brzydkie części i drobno posiekaj, a następnie dodaj do sałatki
- Z jogurtu, majonezu, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu zrób sos, dokładnie mieszając składniki
- Zalej sałatkę sosem, wymieszaj, odstaw do lodówki na ok 30 minut, żeby się przegryzła.
Jeśli wykonasz przepis na: Sałatka z selerem naciowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255