Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Farsz
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 10 dag suszonych grzybów
- 3-4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- sól (do smaku)
- pieprz mielony czarny (do smaku)
- 2 łyżki oleju
Naleśniki
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Panierka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
Sposób wykonania:
Farsz
- Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia, na kilka godzin
- Gdy grzyby zmiękną, wstaw je do gotowania w wodzie, w której się moczyły i ugotuj do miękkości (o gotowaniu grzybów przeczytasz więcej TUTAJ). Ugotowane pozostaw aby przestygły.
- Kapustę, lekko odciśnij, pokrój, by nie miała zbyt długich włókien. Włóż do garnka, zalej wodą tak, by tylko kapustę przykryła, dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie – ugotuj kapustę do miękkości. Po ugotowaniu pozostaw do wystygnięcia.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju
- Drobno posiekaj grzyby, dodaj do kapusty
- Dodaj podsmażoną cebulę
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj
Naleśniki
- Do wysokiego naczynia wbij jajka, wlej wodę i mleko, dodaj mąkę i sól – dokładnie zmiksuj, by uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany (więcej na temat ciasta naleśnikowego na różne sposoby przeczytasz TUTAJ).
- Na patelni do naleśników, lub po prostu na patelni z grubym dnem, rozgrzej olej. Oleju nie powinno być zbyt wiele. Ma tylko tworzyć cienki "film" . NA bardzo rozgrzany tłuszcz wylewaj ciasto łyżką tak, by tworzyć cienkie placki.
- Smaż z dwóch stron
Krokiety
- Na talerzu rozkłóć jajka widelcem
- Na drugi talerz wysyp bułkę tartą
- Na środek każdego naleśnika nałóż farsz
- Zawiń dwa przeciwległe boki naleśnika, a następnie
- zwiń w naleśniki w ciasne rulony, zaczynając od wolnego boku
- Obtaczaj naleśniki w jajku i w bułce
- Rozgrzej olej na patelni
- Smaż krokiety z każdej strony na złoty kolor
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Pycha! Aż pachnie Świętami 🙂
To prawda 🙂 Świąteczny zapach…
Ja uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami! Moja mama często mi je przyrządzała. Niestety mieszkamy daleko od siebie i rzadko ją odwiedzam. Jestem początkująca w kuchni i jeszcze nie miałam odwagi ich sama przygotowywać. Zawsze wydawały mi się bardzo skomplikowane. Jednak skoro trafiłam na Twój przepis to może warto spróbować. W weekend przyjeżdża moja mama to może uda mi się ją zaskoczyć 🙂
Oh! Będzie mi bardzo miło! Proszę napisz, czy niespodzianka się udała 🙂
Mm!!! Pyszności! Idealny pomysł na obiad lub kolację. Z chęcią przygotuję! 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Pyszne, u nas zawsze na Wigilię robię i czasem w trakcie roku jak nas najdzie ochota 🙂 do tego czerwony barszczyk… kusisz 😉
Kuszę, kuszę 😉
Matko i córko, ale Ty mi smaka zrobiłaś. Zrobię w ten weekend. Dziękuję za inspiracje i już czytam jak Ty je robisz 😘
A ja chętnie bym spróbowała twoich 🙂
co z pieprzem i zielem angielskim w kapuście wyciągnąć, czy są one też zawijane w naleśnik?