Krokiety z kapustą i grzybami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami. Mogłabym je jeść na obiad co tydzień. Może dlatego, że tak naprawdę jest to dla mnie potrawa dość rzadka, przygotowywana jesienią, gdy chodzimy na grzyby, a kuszący zapach suszonych grzybów, nie pozwala przejść obok nich obojętnie, oraz jako jedno z wigilijnych dań. Jest to danie dość kaloryczne, więc dbając o sylwetkę, pozostawiam je na wyjątkowe okazje. Tęsknię więc, do krokietów przez większość roku.
Ja lubię krokiety z dość kwaśną kapustą, dlatego tak mocno jej nie płuczę i nie odciskam. Delikatne i w sumie tłuste ciasto doskonale komponuje się właśnie z takim ostrzejszym, kwaśnym smakiem.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 2 godziny
Mój przepis na:

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Farsz

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 3-4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól (do smaku)
  • pieprz mielony czarny (do smaku)
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Panierka

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób wykonania:

Farsz

  • Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia, na kilka godzin
  • Gdy grzyby zmiękną, wstaw je do gotowania w wodzie, w której się moczyły i ugotuj do miękkości (o gotowaniu grzybów przeczytasz więcej TUTAJ). Ugotowane pozostaw aby przestygły.
  • Kapustę, lekko odciśnij, pokrój, by nie miała zbyt długich włókien. Włóż do garnka, zalej wodą tak, by tylko kapustę przykryła, dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie – ugotuj kapustę do miękkości. Po ugotowaniu pozostaw do wystygnięcia.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju
  • Drobno posiekaj grzyby, dodaj do kapusty
  • Dodaj podsmażoną cebulę
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj

Naleśniki

  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, wlej wodę i mleko, dodaj mąkę i sól – dokładnie zmiksuj, by uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany (więcej na temat ciasta naleśnikowego na różne sposoby przeczytasz TUTAJ).
  • Na patelni do naleśników, lub po prostu na patelni z grubym dnem, rozgrzej olej. Oleju nie powinno być zbyt wiele. Ma tylko tworzyć cienki "film" . NA bardzo rozgrzany tłuszcz wylewaj ciasto łyżką tak, by tworzyć cienkie placki.
  • Smaż z dwóch stron

Krokiety

  • Na talerzu rozkłóć jajka widelcem
  • Na drugi talerz wysyp bułkę tartą
  • Na środek każdego naleśnika nałóż farsz
  • Zawiń dwa przeciwległe boki naleśnika, a następnie
  • zwiń w naleśniki w ciasne rulony, zaczynając od wolnego boku
  • Obtaczaj naleśniki w jajku i w bułce
  • Rozgrzej olej na patelni
  • Smaż krokiety z każdej strony na złoty kolor
Tak przygotowane krokiety doskonale smakują w towarzystwie czerwonego barszczyku zarówno na ciepło, jak i na zimno. Grunt, żeby barszczyk był gorący. Jeśli lubisz krokiety,  a masz właśnie świeże, a nie suszone grzyby, zobacz też przepis na krokiety z ze świeżymi grzybami
Podobne przepisy można odszukać pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano też właściwości i inne szczegóły.

Jeśli wykonasz przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także