Krokiety z kapustą i grzybami

9 października 2020
Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami. Mogłabym je jeść na obiad co tydzień. Może dlatego, że tak naprawdę jest to dla mnie potrawa dość rzadka, przygotowywana jesienią, gdy chodzimy na grzyby, a kuszący zapach suszonych grzybów, nie pozwala przejść obok nich obojętnie, oraz jako jedno z wigilijnych dań. Jest to danie dość kaloryczne, więc dbając o sylwetkę, pozostawiam je na wyjątkowe okazje. Tęsknię więc, do krokietów przez większość roku. Ja lubię krokiety z dość kwaśną kapustą, dlatego tak mocno jej nie płuczę i nie odciskam. Delikatne i w sumie tłuste ciasto doskonale komponuje się właśnie z takim ostrzejszym, kwaśnym smakiem.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 2 godz.
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Farsz
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 10 dag suszonych grzybów
- 3-4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- sól (do smaku)
- pieprz mielony czarny (do smaku)
- 2 łyżki oleju
Naleśniki
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Panierka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
Sposób wykonania:
Farsz
- Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia, na kilka godzin
- Gdy grzyby zmiękną, wstaw je do gotowania w wodzie, w której się moczyły i ugotuj do miękkości (o gotowaniu grzybów przeczytasz więcej TUTAJ). Ugotowane pozostaw aby przestygły.
- Kapustę, lekko odciśnij, pokrój, by nie miała zbyt długich włókien. Włóż do garnka, zalej wodą tak, by tylko kapustę przykryła, dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie – ugotuj kapustę do miękkości. Po ugotowaniu pozostaw do wystygnięcia.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju
- Drobno posiekaj grzyby, dodaj do kapusty
- Dodaj podsmażoną cebulę
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj
Naleśniki
- Do wysokiego naczynia wbij jajka, wlej wodę i mleko, dodaj mąkę i sól – dokładnie zmiksuj, by uzyskać gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany (więcej na temat ciasta naleśnikowego na różne sposoby przeczytasz TUTAJ).
- Na patelni do naleśników, lub po prostu na patelni z grubym dnem, rozgrzej olej. Oleju nie powinno być zbyt wiele. Ma tylko tworzyć cienki "film" . NA bardzo rozgrzany tłuszcz wylewaj ciasto łyżką tak, by tworzyć cienkie placki.
- Smaż z dwóch stron
Krokiety
- Na talerzu rozkłóć jajka widelcem
- Na drugi talerz wysyp bułkę tartą
- Na środek każdego naleśnika nałóż farsz
- Zawiń dwa przeciwległe boki naleśnika, a następnie
- zwiń w naleśniki w ciasne rulony, zaczynając od wolnego boku
- Obtaczaj naleśniki w jajku i w bułce
- Rozgrzej olej na patelni
- Smaż krokiety z każdej strony na złoty kolor
Uwagi dodatkowe
Tak przygotowane krokiety doskonale smakują w towarzystwie czerwonego barszczyku zarówno na ciepło, jak i na zimno. Grunt, żeby barszczyk był gorący. Jeśli lubisz krokiety, a masz właśnie świeże, a nie suszone grzyby, zobacz też przepis na krokiety z ze świeżymi grzybami.
0 Udostępnienia
Pycha! Aż pachnie Świętami 🙂
To prawda 🙂 Świąteczny zapach…
Ja uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami! Moja mama często mi je przyrządzała. Niestety mieszkamy daleko od siebie i rzadko ją odwiedzam. Jestem początkująca w kuchni i jeszcze nie miałam odwagi ich sama przygotowywać. Zawsze wydawały mi się bardzo skomplikowane. Jednak skoro trafiłam na Twój przepis to może warto spróbować. W weekend przyjeżdża moja mama to może uda mi się ją zaskoczyć 🙂
Oh! Będzie mi bardzo miło! Proszę napisz, czy niespodzianka się udała 🙂
Mm!!! Pyszności! Idealny pomysł na obiad lub kolację. Z chęcią przygotuję! 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Pyszne, u nas zawsze na Wigilię robię i czasem w trakcie roku jak nas najdzie ochota 🙂 do tego czerwony barszczyk… kusisz 😉
Kuszę, kuszę 😉
Matko i córko, ale Ty mi smaka zrobiłaś. Zrobię w ten weekend. Dziękuję za inspiracje i już czytam jak Ty je robisz 😘
A ja chętnie bym spróbowała twoich 🙂