Czytasz teraz
Krokiety z grzybami na jesienny obiad

Krokiety z grzybami na jesienny obiad

Kasia Potargana

Krokiety z grzybami to obowiązkowa pozycja na jesienny obiad. Smaczne i proste w przygotowaniu, na pewno przypadną do gustu waszym domownikom. Można je podawać z gorącą zupą grzybową, lub czystym czerwonym barszczykiem w filiżance.

Sama nie wiem, czy bardziej lubię zbierać, czy jeść grzyby. Jedno i drugie daje mi wiele radości. Nawet obieranie grzybów lubię. Najpierw spacer po lesie połączony z „polowaniem” na grzybki i radość jak się coś znajdzie. Później obieranie i pogaduszki. A na koniec pyszne, pachnące jedzonko. Grzyby zebrane, obrane, czas brać się do pichcenia.

Składniki:

Na farsz

  • 1/4 kg grzybów
  • duża cebula
  • sól, pieprz, estragon
  • 1-2 łyżki masła, lub oleju

Na naleśniki

  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • bułka tarta

I na krokiety

  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Farsz

  • grzyby myjemy, odsączamy i drobno kroimy
  • cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • masło roztapiamy na patelni
  • podsmażamy cebulę i po chwili dodajemy grzyby
  • prużymy aż grzyby i cebula zmiękną
  • doprawiamy solą, pieprzem, estragonem do smaku
  • odstawiamy

Naleśniki

  • wlewamy mleko i wodę do miski
  • dodajemy mąkę i jajko
  • delikatnie solimy (szczypta soli wystarczy)
  • mieszamy składniki aż się połączą i utworzą ciasto o konsystencji  niezbyt gęstej śmietany
  • rozgrzewamy patelnię, rozprowadzamy na niej łyżkę oleju tak, by dno i ścianki były natłuszczone, ale olej nie pływał po patelni
  • na rozgrzany olej nalewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy po dnie patelni tworząc placek
  • smażymy z dwóch stron do zrumienienia, zdejmujemy z patelni specjalną łopatką
  • i tak po kolei smażymy naleśniki aż do zużycia ciasta

Krokiety

  • nakładamy farsz na naleśniki
  • zawijamy cztery boki do środka i składamy naleśniki na pół, lub zakładamy dwa brzegi i zwijamy naleśniki od wolnego brzegu
  • roztrzepujemy jajko na płaskim talerzu
  • na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą
  • zwinięte naleśniki obtaczamy w jajku i w bułce
  • rozgrzewamy olej na patelni
  • obsmażamy krokiety z dwóch , aż uzyskają złoty kolor

i gotowe:)

Taka porcja powinna spokojnie wystarczyć na czteroosobową rodzinę. Będzie mi bardzo miło, gdy po wypróbowaniu przepisu podzielicie się zdjęciami i wrażeniami. Spróbujcie też krokiety ze szpinakiem i fetą wg. przepisu Efki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę