Sushi jest uznawane za jedną z najzdrowszych potraw. Według wielu, to właśnie jemu Japończycy zawdzięczają swój młody wygląd i długowieczność. I rzeczywiście, zdrowa, bogata w naturalne składniki dieta z pewnością sprzyja dobremu zdrowiu i długiemu życiu obywateli Japonii. Czy jednak sushi odgrywa w tym decydującą rolę, czy jest zaledwie jednym z wielu czynników, które służą mieszkańcom Kraju Kwitnącej Wiśni? Sprawdźmy to!
Sushi i jego walory zdrowotne. Dlaczego warto sięgać po nie regularnie?
Sushi od lat kojarzy się nam ze zdrowym, luksusowym i unikalnym daniem, które nie jest podobne do żadnej, typowo polskiej potrawy. Być może w tym właśnie tkwi sekret jego sukcesu w naszym kraju – sushi zdecydowanie wyróżnia się bowiem na tle typowo tłustej, bazującej głównie na mięsie kuchni polskiej. Jest także dużo zdrowsze niż tradycyjny schabowy serwowany z ziemniakami i zasmażonymi buraczkami.
Tradycyjne japońskie sushi powstaje na bazie naturalnych składników o niskim stopniu przetworzenia. Jego bazę stanowi ryż, przygotowany według tradycyjnej, starej receptury. Jest on zaprawiany octem ryżowym i gotowany al dente, co sprawia, że jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż ryż gotowany w „zwykły” sposób. Oprócz tego, sushi składa się z innych, naturalnych i wartościowych dodatków. Są nimi m. in. surowe warzywa, ryby, owoce morza, a także ziarna sezamu i charakterystyczne, ciemne wodorosty nori. Restauracja sushi w Krakowie serwuje z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrym chrzanem wasabi.
Do picia, zamiast gazowanych napojów zalecana jest czysta woda mineralna lub zielona, bogata w naturalne antyoksydanty zielona herbata, parzona według zasad pradawnej japońskiej sztuki. Wszystko to wspólnie sprawia, że sushi jest daniem, któremu zdecydowanie nie sposób odmówić prozdrowotnych właściwości.
Kto szczególnie doceni sushi? Czy jest to potrawa dla każdego?
Sekret unikalnych właściwości sushi tkwi także w jego uniwersalnym charakterze. Po danie to może bowiem sięgać praktycznie każda osoba, w tym także seniorzy i ludzie dbający o linię. Wszystkie składniki wykorzystane do jej skomponowania charakteryzują się małą kalorycznością, przez co mogą stać się składnikiem zdrowej, niskokalorycznej diety każdego z nas. Wysoka zawartość białka sprzyja z kolei osobom aktywnym, które łączą zdrowe nawyki żywieniowe z treningami i ćwiczeniami fizycznymi.
Miłośnikom zdrowego i pożywnego sushi sprzyja także jego coraz lepsza dostępność. Danie to serwuje bowiem nie tylko praktycznie każda japońska restauracja sushi w Krakowie, lecz także możemy je zamówić prosto do domu lub biura, kiedy tylko najdzie nas chęć na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Ta druga opcja jest szczególnie polecana osobom, które kochają sushi i pragną sięgać po nie często. Ze względu na swój charakter, danie to nie należy do najtańszych – skutecznym sposobem na zaoszczędzenie na jego zakupie jest więc korzystanie z oferty krakowskich firm cateringowych, które oferują je w dużo bardziej atrakcyjnych cenach niż restauracje.
Artykuł powstał we współpracy z Haiku Sushi – catering i restauracja sushi Kraków – https://haikusushi.pl/