Domowa czereśniówka, czyli nalewka z czereśni

Kasia Potargana
0 komentarzy
Mamy urodzaj na czereśnie, więc trzeba wziąć się za nalewkę czereśniową. W moim starym domu nalewka ratowała nam nadmiar czereśni z naszego drzewa, które choć stare, rodziło co roku jak szalone. Oczywiście były też dżemy i ciasta, ale pretekst jakiś do produkcji nalewki musiał być, prawda? Teraz drzewa nie ma i teoretycznie pretekstu nie ma, ale tradycję trzeba zachować, więc czereśnióweczka już czeka nastawiona. Oczywiście nie ta na zdjęciu. Ta ze zdjęcia jest zeszłoroczna.
Jest wiele sposobów robienia nalewki z czereśni. Niektórzy najpierw zasypują owoce cukrem, albo je gotują z cukrem i dodają alkohol. Ja surowe czereśnie najpierw zalewam alkoholem. Dzięki temu czereśniówka zyskuje piękny kolor, (choć chyba nie tak intensywny jak malinówka) i lekko migdałowy aromat pochodzący z pestek, których nie usuwam.
Miło taką nalewkę czereśniową otworzyć zimą i poczęstować gości. Rozgrzewa i budzi letnie wspomnienia. Jakoś przyjemniej się robi przy jej okazji, nie tylko z powodu alkoholu, ale też wywiązującej się przy niej rozmowy płynącej w kierunku lata.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
56 d
Czas całkowity: 56 d 15 min.
Mój przepis na:

Domowa czereśniówka – przepis na nalewkę czereśniową

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  • Czereśnie opłucz, pozbaw ogonków, wrzuć do dużego słoja
  • Zalej czereśnie alkoholem tak, by owoce nie wystawały ponad alkohol, zakręć słój i postaw w słonecznym miejscu na 6 tygodni
  • Codziennie mocno wstrząśnij słojem i pilnuj, by czereśnie były dokładnie zalane alkoholem przez cały czas macerowania
  • Po upływie 6 tygodni (wiem, że trudno wyczekać tyle czasu, ale wyjścia nie ma) zlej alkohol i przefiltruj alkohol przez filtr do kawy. Przelej do butelek, zakręć i odstaw w ciemne miejsce
  • Czereśnie pozostaw w słoiku i zasyp cukrem. Zakręć słoik i dobrze nim potrząśnij, aby cukier dostał się we wszystkie przestrzenie między czereśniami.
  • Pozostaw na 2 tygodnie od czasu do czasu potrząsając słojem.
  • Gdy czereśnie puszczą sok, a cukier cały się rozpuści, przelej sok do innego naczynia i także go przefiltruj.
  • Połącz sok z alkoholem w dużym naczyniu, a następnie rozlej do butelek, zakręć i odstaw nalewkę w ciemne miejsce na tak długo, jak zdołasz. Im dłużej postoi, tym będzie pyszniejsza.
  • Czereśni nie wyrzucaj! Włóż do słoika i wstaw do lodówki. Będzie pyszny dodatek do deserów.

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis. Jeśli uznasz go za ciekawy, może podzielisz się nim ze znajomymi? Będę bardzo wdzięczna.

Chętnie też poczytam o twoich sposobach na nalewki. Może dzięki Tobie zrobię jakąś nową, albo nowym sposobem? Pisz w komentarzu!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności