Mamy urodzaj na czereśnie, więc trzeba wziąć się za nalewkę czereśniową. W moim starym domu nalewka ratowała nam nadmiar czereśni z naszego drzewa, które choć stare, rodziło co roku jak szalone. Oczywiście były też dżemy i ciasta, ale pretekst jakiś do produkcji nalewki musiał być, prawda? Teraz drzewa nie ma i teoretycznie pretekstu nie ma, ale tradycję trzeba zachować, więc czereśnióweczka już czeka nastawiona. Oczywiście nie ta na zdjęciu. Ta ze zdjęcia jest zeszłoroczna. Jest wiele sposobów robienia nalewki z czereśni. Niektórzy najpierw zasypują owoce cukrem, albo je gotują z cukrem i dodają alkohol. Ja surowe czereśnie najpierw zalewam alkoholem. Dzięki temu czereśniówka zyskuje piękny kolor, (choć chyba nie tak intensywny jak malinówka) i lekko migdałowy aromat pochodzący z pestek, których nie usuwam. Miło taką nalewkę czereśniową otworzyć zimą i poczęstować gości. Rozgrzewa i budzi letnie wspomnienia. Jakoś przyjemniej się robi przy jej okazji, nie tylko z powodu alkoholu, ale też wywiązującej się przy niej rozmowy płynącej w kierunku lata.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Mój przepis na:Domowa czereśniówka – przepis na nalewkę czereśniową
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 1 litr spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 1 kg cukru
Sposób wykonania:
- Czereśnie opłucz, pozbaw ogonków, wrzuć do dużego słoja
- Zalej czereśnie alkoholem tak, by owoce nie wystawały ponad alkohol, zakręć słój i postaw w słonecznym miejscu na 6 tygodni
- Codziennie mocno wstrząśnij słojem i pilnuj, by czereśnie były dokładnie zalane alkoholem przez cały czas macerowania
- Po upływie 6 tygodni (wiem, że trudno wyczekać tyle czasu, ale wyjścia nie ma) zlej alkohol i przefiltruj alkohol przez filtr do kawy. Przelej do butelek, zakręć i odstaw w ciemne miejsce
- Czereśnie pozostaw w słoiku i zasyp cukrem. Zakręć słoik i dobrze nim potrząśnij, aby cukier dostał się we wszystkie przestrzenie między czereśniami.
- Pozostaw na 2 tygodnie od czasu do czasu potrząsając słojem.
- Gdy czereśnie puszczą sok, a cukier cały się rozpuści, przelej sok do innego naczynia i także go przefiltruj.
- Połącz sok z alkoholem w dużym naczyniu, a następnie rozlej do butelek, zakręć i odstaw nalewkę w ciemne miejsce na tak długo, jak zdołasz. Im dłużej postoi, tym będzie pyszniejsza.
- Czereśni nie wyrzucaj! Włóż do słoika i wstaw do lodówki. Będzie pyszny dodatek do deserów.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis. Jeśli uznasz go za ciekawy, może podzielisz się nim ze znajomymi? Będę bardzo wdzięczna.
Chętnie też poczytam o twoich sposobach na nalewki. Może dzięki Tobie zrobię jakąś nową, albo nowym sposobem? Pisz w komentarzu!