Czytasz teraz
Nalewka malinowa, czyli jak kto woli malinówka

Nalewka malinowa, czyli jak kto woli malinówka

Kasia Potargana
Nalewka malinowa, czyli jak kto woli – malinówka, to chyba mój ulubiony alkohol. Jest pięknie rubinowa, słodka, przyjemnie rozgrzewająca i pachnie latem. Warto więc zrobić choć trochę, by w deszczową jesienną słotę, gdy wracamy do domu przemoczeni i przewiani na wskroś, wypić kieliszeczek na rozgrzewkę.
Przyjemnie też taką własnej roboty malinówką, poczęstować gości i wywołać kolejny temat do rozmowy przy stole. Albo podarować butelczynę w prezencie komuś, kogo bardzo lubimy (komuś, kogo nie lubimy takich skarbów dawać nie warto, prawda?).
Nalewka jak to nalewka, wymaga sporo cierpliwości, ponieważ od rozpoczęcia jej tworzenia, do wypicia mija kilka miesięcy. Ja akurat cierpliwością nie grzeszę, ale jakoś się trzymam i spokojnie czekam na efekt końcowy.
Podaję przepis na minimalną ilość składników. Oczywiście możesz dowolnie pomnożyć proporcje.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
100 d
Czas całkowity: 100 d 30 min.
Mój przepis na:

Nalewka malinowa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych malin
  • 1/4 kg cukru
  • 1/2 L spirytusu 70%

Sposób wykonania:

  • Dojrzałe, świeże maliny oczyść z szypułek, wypłucz i umieść w dwulitrowym słoiku
  • Zalej maliny spirytusem, zakręć słoik i postaw w słonecznym miejscu na tydzień.
    Codziennie wstrząsaj słoik, aby alkohol dotarł równomiernie do wszystkich owoców. Maliny nie powinny też wystawać z alkoholu – mogą się popsuć
  • Po upływie tygodnia zlej alkohol do butelki (powinien już mieć piękny kolor, i pachnieć malinami)
  • Maliny pozostaw w słoju, zasyp je cukrem, potrząśnij słoikiem, by cukier się rozprowadził po owocach
  • Zakręć słoik i odstaw na kilka dni, by maliny puściły sok. Idealnie będzie, jeśli cały cukier się rozpuści. Również pamiętaj o potrząsaniu słoikiem codziennie
  • Zlej sok z malin do osobnego naczynia, przez sitko o bardzo drobnych oczkach, możesz drewnianą pałką docisnąć owoce, by wycisnąć z malin co się da
  • Do soku dodaj 1 szklankę wody przegotowanej, oraz alkohol, który wcześniej odlałaś z malin. Do dużego słoika, miski, lub garnka przefiltruj "prawienalewkeę"przez filtr do kawy, lub ręcznik papierowy,
  • Tak przygotowaną "prawienalewkę", przelej do butelek, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 3 miesiące (najlepiej takie, żeby nie rzucała się w oczy, hi hi
Uwagi dodatkowe
Malin, które pozostaną po produkcji nalewki oczywiście nie wyrzucaj. Nie próbuj jednak ich od razu całych zjadać, bo to może się źle skończyć… Możesz za to przesmażyć je z małą ilością cukru i dodać  do ciasta dla dorosłych , lub do herbaty (w rozsądnych ilościach). Możesz też całymi owocami udekorować ciasto. Świetnym patentem na wykorzystanie malin, jest dodanie ich do białego wina wytrawnego, lub półwytrawnego. Po kilku tygodniach otrzymasz pyszne, różowe, wino o zapachu malin. 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Kasiu, ale smaka mi narobiłaś :D, a patent z wykorzystaniem po nalewkowych malin do wina na beszczyla kradnę :D. pozdrawiam Monia.5 stars

Słodko Słodka

Sam kolor zachęca do spróbowania 🙂

Magda

Pychotka 🙂 Robiłam dawno temu, do dziś pamiętam ten pyszny smak, zapach i kolor 🙂 nie wpadłam na pomysł filtrowania przez filtr do kawy, robiłam to przez gazę i to był najtrudniejszy etap, ale i tak było warto 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x