Nalewka malinowa, czyli jak kto woli malinówka

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Nalewka malinowa, czyli jak kto woli – malinówka, to chyba mój ulubiony alkohol. Jest pięknie rubinowa, słodka, przyjemnie rozgrzewająca i pachnie latem. Warto więc zrobić choć trochę, by w deszczową jesienną słotę, gdy wracamy do domu przemoczeni i przewiani na wskroś, wypić kieliszeczek na rozgrzewkę.
Przyjemnie też taką własnej roboty malinówką, poczęstować gości i wywołać kolejny temat do rozmowy przy stole. Albo podarować butelczynę w prezencie komuś, kogo bardzo lubimy (komuś, kogo nie lubimy takich skarbów dawać nie warto, prawda?).
Nalewka jak to nalewka, wymaga sporo cierpliwości, ponieważ od rozpoczęcia jej tworzenia, do wypicia mija kilka miesięcy. Ja akurat cierpliwością nie grzeszę, ale jakoś się trzymam i spokojnie czekam na efekt końcowy.
Podaję przepis na minimalną ilość składników. Oczywiście możesz dowolnie pomnożyć proporcje.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
100 dni
Czas całkowity: 100 dni 30 min.
Mój przepis na:

Nalewka malinowa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych malin
  • 1/4 kg cukru
  • 1/2 L spirytusu 70%

Sposób wykonania:

  • Dojrzałe, świeże maliny oczyść z szypułek, wypłucz i umieść w dwulitrowym słoiku
  • Zalej maliny spirytusem, zakręć słoik i postaw w słonecznym miejscu na tydzień.
    Codziennie wstrząsaj słoik, aby alkohol dotarł równomiernie do wszystkich owoców. Maliny nie powinny też wystawać z alkoholu – mogą się popsuć
  • Po upływie tygodnia zlej alkohol do butelki (powinien już mieć piękny kolor, i pachnieć malinami)
  • Maliny pozostaw w słoju, zasyp je cukrem, potrząśnij słoikiem, by cukier się rozprowadził po owocach
  • Zakręć słoik i odstaw na kilka dni, by maliny puściły sok. Idealnie będzie, jeśli cały cukier się rozpuści. Również pamiętaj o potrząsaniu słoikiem codziennie
  • Zlej sok z malin do osobnego naczynia, przez sitko o bardzo drobnych oczkach, możesz drewnianą pałką docisnąć owoce, by wycisnąć z malin co się da
  • Do soku dodaj 1 szklankę wody przegotowanej, oraz alkohol, który wcześniej odlałaś z malin. Do dużego słoika, miski, lub garnka przefiltruj "prawienalewkeę"przez filtr do kawy, lub ręcznik papierowy,
  • Tak przygotowaną "prawienalewkę", przelej do butelek, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 3 miesiące (najlepiej takie, żeby nie rzucała się w oczy, hi hi
Malin, które pozostaną po produkcji nalewki oczywiście nie wyrzucaj. Nie próbuj jednak ich od razu całych zjadać, bo to może się źle skończyć… Możesz za to przesmażyć je z małą ilością cukru i dodać  do ciasta dla dorosłych , lub do herbaty (w rozsądnych ilościach). Możesz też całymi owocami udekorować ciasto. Świetnym patentem na wykorzystanie malin, jest dodanie ich do białego wina wytrawnego, lub półwytrawnego. Po kilku tygodniach otrzymasz pyszne, różowe, wino o zapachu malin. 
 
 

Jeśli wykonasz przepis na: Nalewka malinowa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także