Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Szpinak w naszym domu musi być zawsze. Strasznie go wszystkie uwielbiamy i pod każdą postacią. Jemy klasyczny duszony z jajeczkiem, kluski z sosem szpinakowym, rolady z kurczaka z farszem szpinakowym, lasagne ze szpinakiem, ostatnio nawet było szpinakowe ciasto naleśnikowe no dosłownie szpinak na 100 sposobów. Jednym z naszych ulubionych dań są sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.

Pysznie smakują z czerwonym barszczykiem do popicia, lub sosem pomidorowym takim jak do pizzy. Są dobre zarówno na ciepło, jak i w roli zimnej przekąski.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie szpinaku (najlepiej w liściach)
  • paczka sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • jedno jako
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • szpinak rozmrażamy i lekko odcedzamy
  • rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy szpinak i chwilę dusimy
  • dodajemy zmiażdżony czosnek i pokruszony ser feta
  • chwilę dusimy, jednocześnie mieszając, aby powstała jednolita masa
  • przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku
  • odstawiamy do wystudzenia
  • ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na dość duże kwadraty
  • nakładamy farsz na środek kwadratu tak, by nie dotykał brzegów
  • kwadraty składamy na pół i sklejamy brzegi (np. dociskając widelcem)
  • powstałe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajkiem
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 180 St. C aż do uzyskania złotego koloru

Smacznego

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także