2,7K
Szpinak w naszym domu musi być zawsze. Strasznie go wszystkie uwielbiamy i pod każdą postacią. Jemy klasyczny duszony z jajeczkiem, kluski z sosem szpinakowym, rolady z kurczaka z farszem szpinakowym, lasagne ze szpinakiem, ostatnio nawet było szpinakowe ciasto naleśnikowe no dosłownie szpinak na 100 sposobów. Jednym z naszych ulubionych dań są sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.
Pysznie smakują z czerwonym barszczykiem do popicia, lub sosem pomidorowym takim jak do pizzy. Są dobre zarówno na ciepło, jak i w roli zimnej przekąski.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie szpinaku (najlepiej w liściach)
- paczka sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- jedno jako
- sól, pieprz
Wykonanie:
- szpinak rozmrażamy i lekko odcedzamy
- rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy szpinak i chwilę dusimy
- dodajemy zmiażdżony czosnek i pokruszony ser feta
- chwilę dusimy, jednocześnie mieszając, aby powstała jednolita masa
- przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku
- odstawiamy do wystudzenia
- ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na dość duże kwadraty
- nakładamy farsz na środek kwadratu tak, by nie dotykał brzegów
- kwadraty składamy na pół i sklejamy brzegi (np. dociskając widelcem)
- powstałe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajkiem
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 180 St. C aż do uzyskania złotego koloru
Smacznego