Odrywane bułeczki z truskawkami bez cukru

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Odrywane bułeczki z truskawkami to pomysł, który przyszedł mi do głowy, gdy wybieraliśmy się z przyjaciółmi na majówkę do Arboretum. Byłam trochę zajęta, a chciałam coś fajnego, wiosennego i słodkiego zrobić dla wszystkich jako przekąskę. Wymyśliłam więc odrywane bułeczki, przy których nie ma zbyt wiele pracy. Nie trzeba ich formować, a wystarczy tylko zwinąć ciasto w rulon i pokroić. To zaoszczędziło mi czas, który przy normalnych bułeczkach musiałabym spędzić na formowaniu każdej bułeczki z osobna.
W naszym gronie były osoby na diecie cukrzycowej i też takie, które dbają o linię. Z myślą o nich zrezygnowałam z cukru na rzecz erytrolu. Muszę powiedzieć, że była to bardzo udana zamiana. Nikt się nie zorientował, że nawet "cukier puder" to erytrol. Na takiej zamianie można zaoszczędzić sporo kalorii i dzięki temu bułeczkami z truskawkami mogą się cieszyć nawet osoby na diecie redukcyjnej.
Później, przy degustacji doszliśmy do wniosku, że bułeczki byłyby jeszcze bardziej przyjazne i zdrowe, gdyby przygotować je z mąki orkiszowej. Takie zrobię więc kolejnym razem. A Ty możesz spokojnie zamienić mąkę pszenną na orkiszową o typie ok. 500.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 10 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Wyrastanie: 1 hour 45 min.
Czas całkowity: 2 hours 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Odrywane bułeczki z truskawkami bez cukru

Składniki:

Nadzienie z truskawek

  • 250 g truskawek
  • 30 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • 60 g erytrolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Odrywane bułeczki

  • 140 g chudego mleka (możesz dać tłustsze, jak lubisz i możesz)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 310 g mąki pszennej
  • 50 g erytrolu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła (+ 1 łyżeczka do posmarowana tortownicy)

Sposób wykonania:

  • Umieść w naczyniu miksującym mleko, drożdże, erytrol (cukier), mąkę sól, masło i żółtko jajka. Ustaw tryb ciasto / 4 minuty. Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia, lub podwojenia objętości.
  • Truskawki umyj, wyszypułkuj, pokrój na ćwiartki, lub ósemki i wrzuć do miski.
  • Dodaj erytrol (możesz w zastąpić go cukrem jeśli nie chcesz wersji bez cukru), cynamon, mąkę ziemniaczaną i płatki migdałów – wymieszaj łyżką i odstaw na bok.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj dość cienko na prostokąt.
  • Wyłóż na ciasto nadzienie truskawkowe i rozprowadź równomiernie po cieście.
  • Zwiń ciasto w rulon i pokrój na 10 kawałków.
  • Wysmaruj niedużą tortownicę masłem i układaj w niej pionowo ruloniki. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  • Posmaruj bułeczki białkiem jajka, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 180℃, a następnie zmniejsz temperaturę do 150℃ i piecz jeszcze ok. 10-15 minut do uzyskania złotobrązowego koloru i suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  • Ostudzone bułeczki możesz posypać "cukrem pudrem" z erytrolu, lub prawdziwym cukrem pudrem.

Jeśli wykonasz przepis na: Odrywane bułeczki z truskawkami bez cukru, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Jakie to musi być pyszne! Kocham sezon truskawkowy!

Urocznica

Ale pysznie! Uwielbiam słodkości z truskawkami! 🙂

Zobacz także