Domowa pizza – prostsza, niż myślisz

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Zrobienie pizzy wcale nie jest takie trudne, jakby się wydawało. Serio. Domowa pizza jest prostsza, niż myślisz. Jesteś w stanie zrobić pizzę taką, jak w pizzerii, albo nawet lepszą. No może nie od razu będziesz kręcić plackiem w powietrzu, robić salto i przerzucać, go pod nogami, ale domownicy będą się nią zajadać i smucić, gdy już się skończy.
Pamiętam czasy, gdy nie pizza nie była czymś oczywistym w Polsce (a na pewno nie dla mnie). Nie miałam pojęcia jak wygląda "na żywo" i jak smakuje, a byłam jej bardzo ciekawa. Gdy więc otworzono w Łodzi pierwszą pizzerię, poszliśmy do niej z moim chłopakiem ubrani jak do najlepszej restauracji. Pizza była kwadratowa i smakowała jak drożdżowe ciasto (tyle, że nie słodkie), z kiełbasą, pieczarkami, zielonym groszkiem i ketchupem. Dla nas to był wielki świat.
Postanowiłam zrobić takie cudo w domu, żeby pokazać nowinkę rodzicom. Znalazłam gdzieś przepis i zrobiłam pizzę. Jakże byłam załamana efektem! Ciasto nie wyrosło. Nie było ani trochę takie wysokie i mięciutkie, jak to w pizzerii. Pizza była płaska i dość twarda. Zupełnie nie taka jaką jadłam z moim chłopakiem. Załamałam się, ale rodzice i tak dzielnie zjedli, placek, żeby nie było mi przykro.
Jakież było moje zdziwienie, gdy rok, czy dwa później, będąc pierwszy raz na tzw."zachodzie", poszłam do włoskiej pizzerii i dostałam pizzę bardzo przypominającą mój placek! Okazało się, że przepis, który znalazłam, był przepisem na klasyczną, powszechnie znaną nam wszystkim teraz, pizzę.
Przepis odnalazłam w moim starym zeszycie z przepisami (też taki mieliście? z wycinkami z gazet i kartkami z kalendarza?) i robię tę moją pizzę sprzed lat do tej pory. Nie mam zdolności manualnych, więc urody do tej pory nie nabrała, ale smakuje wyśmienicie. Prosta do wykonania, mało akcesoriów: zestaw dobrych noży kuchennych, blacha do pieczenia, papier i gotowe, Dodatki daję takie, jakie mam akurat w domu, lub to co najbardziej lubimy. Właściwie nie ma ograniczeń, z resztą sami wiecie.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 260
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 55 min.
Mój przepis na:

Domowa Pizza

Składniki:

Ciasto na pizzę

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sos pomidorowy

  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szczypta soli

Na wierzch

  • kilka plastrów kiełbasy (szynki)
  • kilka pieczarek
  • kilka plastrów salami
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka startej mozzarelli (lub sera żółtego typu Gouda)

Sposób wykonania:

  • Do miski z ciepłą wodą dodaję drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na ok 20 min
  • Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól. Robię dołek w górce mąki, wlewam olej i drożdże. Łączę składniki, a następnie wyrabiam tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Nagrzewam piekarnik do 250 -270 stopni. W zasadzie im więcej tym lepiej.
  • Rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki do pieczenia, na grubość 2-3 milimetrów formując rant dookoła
  • Blaszkę do pieczenia smaruję cienko olejem i kładę na nią ciasto
  • Z przecieru i przypraw robię sos i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję serem.
  • Wędlinę, ogórki, pieczarki i na co mam ochotę, kroję w plasterki i na cząstki i układam na posmarowanym sosem i posypanym serem cieście.
  • Przygotowaną pizzę wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok 10 minut. Sprawdzam, czy się upiekła nakłuwając brzeg drewnianym patyczkiem. Pizza jest gotowa, gdy brzeg jest miejscami jasnobrązowy, a ciasto nie przykleja się do patyczka.
  • Upieczoną pizzę wyjmuję ostrożnie z pieca, żeby się nie poparzyć, a później to już wiecie.

Jeśli wykonasz przepis na: Domowa Pizza, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także