Gruszki w syropie z lawendą – słodkie zapasy na zimę

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Gruszki w syropie z lawendą i przepis na nie dostałam od mojej przyjaciółki. Słodkie, pachnące lawendą, doskonale nadają się jako dodatek do deserów, ale także do dań mięsnych. Świetnie pasują np. do pieczonego indyka. A że w tym roku mieliśmy niesamowity urodzaj na owoce, korzystajmy i przetwarzajmy. Zimą z przyjemnością wyjmiemy ze słoiczka, tą słodką pamiątkę z lata.

Lista zakupów:

  • gruszki – 2 kg
  • cytryna – 1 szt
  • cukier – 5 szklanek
  • goździki – kilka sztuk
  • gałązki lawendy – 1 -2 szt. na każdy słoik
  • słoiki

Przygotowanie:

  • Do 1,5 litra wody wyciskamy cytrynę
  • Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Zalewamy gruszki wodą z cytryną
  • Zagotowujemy 2 litry wody z cukrem, goździkami i gałązkami lawendy
  • Do gotującego się syropu wkładamy, wyjęte z poprzedniej zalewy, gruszki
  • Gotujemy ok. 10 minut
  • Wyławiamy gruszki i wkładamy do słoików
  • Dodajemy gałązki lawendy
  • Zagotowujemy syrop raz jeszcze i zalewamy nim gruszki
  • Zakręcamy słoiki i stawiamy je do góry nogami do wystygnięcia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także