Gruszki w syropie z lawendą – słodkie zapasy na zimę

Kasia Potargana
1 komentarzy

Gruszki w syropie z lawendą i przepis na nie dostałam od mojej przyjaciółki. Słodkie, pachnące lawendą, doskonale nadają się jako dodatek do deserów, ale także do dań mięsnych. Świetnie pasują np. do pieczonego indyka. A że w tym roku mieliśmy niesamowity urodzaj na owoce, korzystajmy i przetwarzajmy. Zimą z przyjemnością wyjmiemy ze słoiczka, tą słodką pamiątkę z lata.

Lista zakupów:

  • gruszki – 2 kg
  • cytryna – 1 szt
  • cukier – 5 szklanek
  • goździki – kilka sztuk
  • gałązki lawendy – 1 -2 szt. na każdy słoik
  • słoiki

Przygotowanie:

  • Do 1,5 litra wody wyciskamy cytrynę
  • Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Zalewamy gruszki wodą z cytryną
  • Zagotowujemy 2 litry wody z cukrem, goździkami i gałązkami lawendy
  • Do gotującego się syropu wkładamy, wyjęte z poprzedniej zalewy, gruszki
  • Gotujemy ok. 10 minut
  • Wyławiamy gruszki i wkładamy do słoików
  • Dodajemy gałązki lawendy
  • Zagotowujemy syrop raz jeszcze i zalewamy nim gruszki
  • Zakręcamy słoiki i stawiamy je do góry nogami do wystygnięcia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna Opasińska

świetne! zapisuję 🙂

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.