1,6K
Gruszki w syropie z lawendą i przepis na nie dostałam od mojej przyjaciółki. Słodkie, pachnące lawendą, doskonale nadają się jako dodatek do deserów, ale także do dań mięsnych. Świetnie pasują np. do pieczonego indyka. A że w tym roku mieliśmy niesamowity urodzaj na owoce, korzystajmy i przetwarzajmy. Zimą z przyjemnością wyjmiemy ze słoiczka, tą słodką pamiątkę z lata.
Lista zakupów:
- gruszki – 2 kg
- cytryna – 1 szt
- cukier – 5 szklanek
- goździki – kilka sztuk
- gałązki lawendy – 1 -2 szt. na każdy słoik
- słoiki
Przygotowanie:
- Do 1,5 litra wody wyciskamy cytrynę
- Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki
- Zalewamy gruszki wodą z cytryną
- Zagotowujemy 2 litry wody z cukrem, goździkami i gałązkami lawendy
- Do gotującego się syropu wkładamy, wyjęte z poprzedniej zalewy, gruszki
- Gotujemy ok. 10 minut
- Wyławiamy gruszki i wkładamy do słoików
- Dodajemy gałązki lawendy
- Zagotowujemy syrop raz jeszcze i zalewamy nim gruszki
- Zakręcamy słoiki i stawiamy je do góry nogami do wystygnięcia