3,6K
I znów powracam z vege przepisem. W końcu jak się mieszka z wegetarianką, nie może być inaczej. Zapiekanka z cukinią to wegetariański obiad, który może smakować także mięsożercom. Doskonale nadaje się też na kolację.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 1/4 kg sera Gouda
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- mieszanka ziół włoskich 2 łyżeczki
Wykonanie:
- cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do zeszklenia
- paprykę wydrążamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w krążki
- dodajemy paprykę do cebuli i razem chwilę smażymy
- naczynie żaroodporne, smarujemy olejem
- ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i połowę układamy w naczyniu
- wykładamy paprykę i cebulę na ziemniaki
- posypujemy delikatnie przyprawami
- na paprykę kładziemy drugą część ziemniaków
- pomidory myjemy, kroimy w plastry i układamy na ziemniakach
- cukinie myjemy, kroimy w plastry i układamy na pomidorach
- całość opruszamy przyprawami
- nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- wstawiamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy ok. 30 – 40 minut.
- żółty ser ścieramy na tartce i posypujemy zapiekankę
- pieczemy jeszcze 15-20 minut, czyli aż do zrumienienia sera
Porcja na 3-4 osoby
Wypróbujcie też przepis na: zapiekanka z kaszy jaglanej na blogu Magdy.