Moja propozycja na Wielkanocną przystawkę – pasztet drobiowo – wieprzowy. Jest delikatny i kremowy. Taki pasztet robiła moja babcia zawsze na święta. Mięso, warzywa, przyprawy. Po prostu rozpływa się ustach! Może dlatego, że wykonanie pasztetu wymaga nieco czasu nie gościł on na naszym stole na co dzień, tylko właśnie przy okazji świąt. Teraz przygotowanie pasztetu, przy nowoczesnych urządzeniach, jakie posiadamy w kuchni, bardzo się skróciło, choć nadal wymaga nieco zachodu, więc lepiej przygotuj sobie wolne popołudnie. Pasztet wart jest zachodu. Nie dość, że pyszny, to jeszcze wiesz, co jesz. Żadnych podejrzanych składników, wypełniaczy, konserwantów. Tylko naturalne składniki. Myślę, że warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, aby rodzina dostała pyszny, zdrowy dodatek do pieczywa. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że taki pasztet bez chlebka, za to z żurawinką, to dopiero jest gratka!
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Mój przepis na:
Pieczony pasztet drobiowo – wieprzowy – w sam raz na Wielkanoc
Składniki:
- 200 g wieprzowiny (łopatka)
- 200 g wątróbek drobiowych
- 200 g surowego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g korzenia pietruszki
- 20 g selera korzeniowego
- 3 jajka
- 20 g kaszy manny
- 60 g bułki tartej (do środka pasztetu)
- 10-15 g bułki tartej (do oprószenia formy)
- 1-2 łyżki masła (do posmarowania formy)
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Sposób wykonania:
- Całe mięso umyj pokrój na kawałki włóż do garnka z wodą, zielem angielskim, oraz liściem laurowym i rozpocznij gotowanie
- Dodaj obraną pietruszkę, cebulę, czosnek, selera – gotuj do miękkości mięsa
- Odcedź mięso, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie
- Zmiel mięso i warzywa, aby uzyskały gładką konsystencję
- Nagrzej piekarnik do 200 st
- Dodaj 200g wody z gotowania mięsa, mannę, bułkę tartą, jajka, przyprawy – dokładnie wymieszaj
- Niedużą keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą
- Wyłóż pasztet do foremki
- Piecz przez ok godzinę aż do uzyskania brązowej skórki
- Upieczony pasztet pozostaw do wystygnięcia
Przepis na pasztet na Thermomix
- Do naczynia miksującego wlej ok 700 g wody
- Włóż koszyczek
- Umieść w koszyczku mięsa, cebulę, czosnek, pietruszkę, selera, ziele angielskie, liście laurowe, Ustaw Varoma, 30 min, obroty 1,5
- Wyjmij mięso i warzywa z koszyczka
- Wodę przelej do innego naczynia
- Do naczynia włóż mięso i warzywa, wlej 200 g wody z gotowania, ustaw obroty 9, 3 minuty
- Dodaj mannę, bułkę tartą, jajka, przyprawy. Ustaw obroty 7, 1 minuta
- Zgarnij składniki ze ścianek i miksuj jeszcze 30 sekund na obrotach 7
- Przełóż masę do keksówki, piecz jak powyżej.
Przepysznie wygląda. Nie ma jak stare przepisy naszych babć!
To prawda. Coś jest w tych babcinych przepisach 🙂
Ale apetyczny pasztet! Idealny na Wielkanoc 🙂
Dziękuję i serdecznie polecam 🙂