Pieczony pasztet drobiowo – wieprzowy w sam raz na Wielkanoc

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Moja propozycja na Wielkanocną przystawkę – pasztet drobiowo – wieprzowy. Jest delikatny i kremowy. Taki pasztet robiła moja babcia zawsze na święta. Mięso, warzywa, przyprawy. Po prostu rozpływa się ustach!
Może dlatego, że wykonanie pasztetu wymaga nieco czasu nie gościł on na naszym stole na co dzień, tylko właśnie przy okazji świąt. Teraz przygotowanie pasztetu, przy nowoczesnych urządzeniach, jakie posiadamy w kuchni, bardzo się skróciło, choć nadal wymaga nieco zachodu, więc lepiej przygotuj sobie wolne popołudnie.
Pasztet wart jest zachodu. Nie dość, że pyszny, to jeszcze wiesz, co jesz. Żadnych podejrzanych składników, wypełniaczy, konserwantów. Tylko naturalne składniki. Myślę, że warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, aby rodzina dostała pyszny, zdrowy dodatek do pieczywa. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że taki pasztet bez chlebka, za to z żurawinką, to dopiero jest gratka!
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 3 godziny
Mój przepis na:

Pieczony pasztet drobiowo – wieprzowy – w sam raz na Wielkanoc

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny (łopatka)
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 200 g surowego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia pietruszki
  • 20 g selera korzeniowego
  • 3 jajka
  • 20 g kaszy manny
  • 60 g bułki tartej (do środka pasztetu)
  • 10-15 g bułki tartej (do oprószenia formy)
  • 1-2 łyżki masła (do posmarowania formy)
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób wykonania:

  • Całe mięso umyj pokrój na kawałki włóż do garnka z wodą, zielem angielskim, oraz liściem laurowym i rozpocznij gotowanie
  • Dodaj obraną pietruszkę, cebulę, czosnek, selera – gotuj do miękkości mięsa
  • Odcedź mięso, wyjmij liście laurowe i ziele angielskie
  • Zmiel mięso i warzywa, aby uzyskały gładką konsystencję
  • Nagrzej piekarnik do 200 st
  • Dodaj 200g wody z gotowania mięsa, mannę, bułkę tartą, jajka, przyprawy – dokładnie wymieszaj
  • Niedużą keksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą
  • Wyłóż pasztet do foremki
  • Piecz przez ok godzinę aż do uzyskania brązowej skórki
  • Upieczony pasztet pozostaw do wystygnięcia

Jeśli wykonasz przepis na: Pieczony pasztet drobiowo – wieprzowy – w sam raz na Wielkanoc, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Przepis na pasztet na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wlej ok 700 g wody
  • Włóż koszyczek
  • Umieść w koszyczku mięsa, cebulę, czosnek, pietruszkę, selera, ziele angielskie, liście laurowe, Ustaw Varoma, 30 min, obroty 1,5
  • Wyjmij mięso i warzywa z koszyczka
  • Wodę przelej do innego naczynia
  • Do naczynia włóż mięso i warzywa, wlej 200 g wody z gotowania, ustaw obroty 9, 3 minuty
  • Dodaj mannę, bułkę tartą, jajka, przyprawy. Ustaw obroty 7, 1 minuta
  • Zgarnij składniki ze ścianek i miksuj jeszcze 30 sekund na obrotach 7
  • Przełóż masę do keksówki, piecz jak powyżej.

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także