Pasta z wędzonej makreli

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Nie jestem fanką ryb, trochę z powodu ości, a trochę z powodu ich specyficznego aromatu. Jednak pasta z wędzonej makreli jest wyjątkiem od tej reguły. Wymaga trochę pracy i sokolego wzroku, ale warto się pomęczyć z wydłubywaniem ości z ryby. No i ten zapach na dłoniach, brrr… Na to też mam radę. Zakładam lateksowe rękawiczki i mogę sobie działać przy makreli do woli. Wędzona makrela sama w sobie jest dość mdła, dlatego świetnie smakuje w towarzystwie warzyw o bardziej zdecydowanym smaku. Ja do pasty dodaję czerwoną cebulę, oraz kiszonego ogórka i dość mocno doprawiam mielonym pieprzem. Tak przyrządzona pasta to świetny i co ważne, zdrowy składnik kanapek. Chociaż chyba lepiej przygotować sobie kanapki z pastą z makreli na kolację,  niż przed wyjściem do pracy. Wiecie co mam na myśli?
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 77
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas całkowity: 15 min.
Mój przepis na:

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 makrela wędzona (średnia)
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 czerwonej cebuli (może być biała)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty zmielonego, czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

  • Makrelę wędzoną obierz ze skóry, rozłóż wzdłuż na pół i dokładnie usuń ości, wkładając kawałki makreli do miseczki.
  • Rozgnieć makrelę widelcem tworząc jednolitą pastę.
  • Dodaj jogurt – najpierw jedną łyżkę i wymieszaj z pastą, a jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj drugą łyżkę jogurtu.
  • Ogórka kiszonego pokrój w dość drobną kostkę i dodaj do pasty makreli.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do pasty.
  • Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie pastę.
  • Podawaj pastę z makreli nałożoną na kanapki. Możesz też na wierzchu udekorować pokrojonym ogórkiem kiszonym i cebulą.

Jeśli wykonasz przepis na: Pasta z wędzonej makreli, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także