Pasta z wędzonej makreli

Nie jestem fanką ryb, trochę z powodu ości, a trochę z powodu ich specyficznego aromatu. Jednak pasta z wędzonej makreli jest wyjątkiem od tej reguły. Wymaga trochę pracy i sokolego wzroku, ale warto się pomęczyć z wydłubywaniem ości z ryby. No i ten zapach na dłoniach, brrr… Na to też mam radę. Zakładam lateksowe rękawiczki i mogę sobie działać przy makreli do woli. Wędzona makrela sama w sobie jest dość mdła, dlatego świetnie smakuje w towarzystwie warzyw o bardziej zdecydowanym smaku. Ja do pasty dodaję czerwoną cebulę, oraz kiszonego ogórka i dość mocno doprawiam mielonym pieprzem. Tak przyrządzona pasta to świetny i co ważne, zdrowy składnik kanapek. Chociaż chyba lepiej przygotować sobie kanapki z pastą z makreli na kolację,  niż przed wyjściem do pracy. Wiecie co mam na myśli?
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas całkowity: 15 min.
Kalorii na 100 g: 77
Mój przepis na:

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 makrela wędzona (średnia)
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 czerwonej cebuli (może być biała)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty zmielonego, czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

  • Makrelę wędzoną obierz ze skóry, rozłóż wzdłuż na pół i dokładnie usuń ości, wkładając kawałki makreli do miseczki.
  • Rozgnieć makrelę widelcem tworząc jednolitą pastę.
  • Dodaj jogurt – najpierw jedną łyżkę i wymieszaj z pastą, a jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj drugą łyżkę jogurtu.
  • Ogórka kiszonego pokrój w dość drobną kostkę i dodaj do pasty makreli.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do pasty.
  • Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie pastę.
  • Podawaj pastę z makreli nałożoną na kanapki. Możesz też na wierzchu udekorować pokrojonym ogórkiem kiszonym i cebulą.
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 71
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
    72
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.