Czytasz teraz
Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc

Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc

Kasia Potargana
Kruche ciasteczka są u nas jadane w ilościach hurtowych. Za sprawa dwóch potworów ciasteczkowych znikają jak tylko je kupimy. Postanowiłam więc, że zacznę robić ciasteczka sama. Przynajmniej wiemy, co jemy. A, że Wielkanoc już za kilka dni, ciasteczka otrzymały specjalną, wielkanocną formę.
Ciasteczka są przepyszne, delikatne i kruche. Robi się je szalenie łatwo. Możesz zaangażować dzieci do ich wykonania. Będzie przy okazji wspaniała zabawa.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 55 min.
Mój przepis na:

Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1/4 słoika marmolady z żółtych owoców (może być dżem)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Zrób dołek w mące, wbij jajka i dodaj śmietanę i aromat.
  • Pokrój zimne masło w kostkę dodaj do mąki.
  • Nożem połącz składniki i zagnieć szybko ciasto.
  • Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Wyjmij kulę z lodówki, odkrawaj mniejsze cząstki i rozwałkowuj je na placki ok 2 mm wysokie.
  • Włącz piekarnik na grzanie góra-dół bez termoobiegu, 180 st C.
  • Wykrój foremką jajka.
  • W co drugim jajku wykrój kieliszkiem otwór.
  • Sklej jajka, układając jedno na drugim, a w otwór włóż marmoladę (jeśli to jest dżem, uważaj żeby nie było go zbyt dużo – rozpłynie się i wypłynie z ciastek.
  • Ciastka układaj, zachowując odległości pomiędzy jajkami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ok 10-15 min w temperaturze 180 st C (łatwo je przypalić, więc bądź czujna).
  • Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  • Wystudzone jajka posyp cukrem pudrem. By nie sypać cukru na żółtko użyj kieliszka którym wykrawane były otwory, zwyczajnie stawiając go na ciastku w czasie pudrowania. Gotowe.
Ciekawe jak długo poleżą w pudełeczku te ciasteczka
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pichceniomania

Super pomysł! Zrobi furorę już sam wygląd 🙂

Magda

Piękne ciasteczka, na Wielkanoc pasują idealnie 🙂 gratuluję pomysłu 🙂

DomologiaStosowana

To takie ciasteczkowe pisanki, tak jak piszą dziewczyny: wyglądają fenomenalnie i tak też pewnie smakują. Drukuje przepis, kupuje składniki i działam! 🙂

Słodko Słodka

Fajne te ciacha,lubimy takie u nas w formie zajączków 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
7
0
Napisz coś od Siebiex
()
x