Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc

7 kwietnia 2020
Kruche ciasteczka są u nas jadane w ilościach hurtowych. Za sprawa dwóch potworów ciasteczkowych znikają jak tylko je kupimy. Postanowiłam więc, że zacznę robić ciasteczka sama. Przynajmniej wiemy, co jemy. A, że Wielkanoc już za kilka dni, ciasteczka otrzymały specjalną, wielkanocną formę.Ciasteczka są przepyszne, delikatne i kruche. Robi się je szalenie łatwo. Możesz zaangażować dzieci do ich wykonania. Będzie przy okazji wspaniała zabawa.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepisCzas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 55 min.
Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1/4 słoika marmolady z żółtych owoców (może być dżem)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Zrób dołek w mące, wbij jajka i dodaj śmietanę i aromat.
- Pokrój zimne masło w kostkę dodaj do mąki.
- Nożem połącz składniki i zagnieć szybko ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij kulę z lodówki, odkrawaj mniejsze cząstki i rozwałkowuj je na placki ok 2 mm wysokie.
- Włącz piekarnik na grzanie góra-dół bez termoobiegu, 180 st C.
- Wykrój foremką jajka.
- W co drugim jajku wykrój kieliszkiem otwór.
- Sklej jajka, układając jedno na drugim, a w otwór włóż marmoladę (jeśli to jest dżem, uważaj żeby nie było go zbyt dużo – rozpłynie się i wypłynie z ciastek.
- Ciastka układaj, zachowując odległości pomiędzy jajkami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok 10-15 min w temperaturze 180 st C (łatwo je przypalić, więc bądź czujna).
- Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
- Wystudzone jajka posyp cukrem pudrem. By nie sypać cukru na żółtko użyj kieliszka którym wykrawane były otwory, zwyczajnie stawiając go na ciastku w czasie pudrowania. Gotowe.
1 Udostępnienia
Super pomysł! Zrobi furorę już sam wygląd 🙂
Piękne ciasteczka, na Wielkanoc pasują idealnie 🙂 gratuluję pomysłu 🙂
Dziękuję i polecam się 😉
To takie ciasteczkowe pisanki, tak jak piszą dziewczyny: wyglądają fenomenalnie i tak też pewnie smakują. Drukuje przepis, kupuje składniki i działam! 🙂
Uuu! Super! Czekam na efekty 🙂
Fajne te ciacha,lubimy takie u nas w formie zajączków 🙂
Szczerze mówiąc, to twoje ciacha z marmoladą (rozetki), natchnęły mnie do zrobienia tych ciasteczek 🙂