Cytrynowa babka gotowana na parze dla Tych, którzy nie posiadają piekarnika

Kasia Potargana
6 komentarzy
Cytrynowa babka gotowana na parze to propozycja dla osób, które nie posiadają piekarnika, lub mają ochotę spróbować ciasta przygotowanego nieco inaczej. Babka jest bardzo wilgotna i niesamowicie pachnie.
Zazwyczaj podaję przepisy "analogowe" i na Thermomix. Tym razem przepis jest tylko na Thermomix, ponieważ nie robiłam jej nigdy inaczej.
Przygotowanie babki to dosłownie kilka minut. Robi się ją niemal "przy okazji" jest tak mało angażująca.
Do jej wykonania potrzebna będzie foermka, która całkowicie zmieści się w Varomie, a jednocześnie nie zakryje otworów. Proporcja jest na małą foremkę do babki, lub małą keksówkę, jeśli chcesz zrobić większą babkę zwiększ ilość produktów x2 i wydłuż czas parowania x2. Spokojnie powinno się zmieścić w foremce pasującej do Varomy.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz. 20 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Cytrynowa babka gotowana na parze dla Tych, którzy nie posiadają piekarnika

Składniki:

  • 150 g masła (lub margaryny do pieczenia)
  • 2 łyżki manny (do opruszenia foremki, jeśli używasz zwykłej, metalowej formy, jeśli masz silikonową, manna jest niepotrzebna)
  • 1 łyżka oleju (do natłuszczenia foremki)
  • 190 g cukru
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 20 g mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wsyp cukier, oraz skórkę z cytryny (przedtem dokładnie wyszorowanej pod gorącą wodą), ustaw obroty10, 30 sekund
  • Dodaj pokrojone masło, jajka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier waniliowy, sól, sok wyciśnięty z całej cytryny, ustaw obroty 5, 1 minutę
  • W tym czasie wysmaruj formę olejem i ewentualnie oprósz manną
  • Wylej ciasto do foremki i dokładnie owiń foremkę folią, by woda nie dostała się do środka
  • Umyj naczynie miksujące i wlej 1400g wody, zamknij pokrywę (bez miarki)
  • Ustaw dolną część przystawki Varoma na pokrywie, włóż formę z ciastem do przystawki Varoma – upewnij się, czy są pozostawione otwory, by woda mogła swobodnie parować, zamknij Varomę pokrywą, ustaw 80 minut, Varoma, obroty 1
  • Do miseczki z płaskim dnem połam czekoladę i wlej łyżkę oleju, miseczkę postaw na pokrywie Varomy -czekolada rozpuści się tworząc polewę
  • Po zakończonym czasie parowania ostrożnie zdejmij Varomę z Thermomixa, pozostaw do przestygnięcia. Miseczkę z czekoladą możesz pozostawić jeszcze na ten czas na pokrywie naczynia miksującego, żeby nie wystygła, przemieszaj czekoladę, by wymieszała się z olejem
  • Po przestygnięciu ciasta, wylej wodę z folii, a następnie zdejmij ostrożnie folię, by nie zalać wodą ciasta
  • Wyjmij babkę z formy, polej polewą czekoladową -gotowe

I tym sposobem „upiekłyśmy” babkę bez piekarnika.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis i zechcesz go wykorzystać, będę wdzięczna, jeśli podzielisz się wrażeniami, a może nawet zdjęciami? Może nawet zechcesz podzielić się przepisem ze znajomymi i udostępnić im ten post?

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia

Świetny przepis, na pewno go wykorzystam w nadchodzące święta! Przepysznie wygląda!5 stars

Nikola

Pierwszy raz taką widzę. Bardzo mi się podoba, bo mój piekarnik nie lubi ze mną współpracować.

Słodko Słodka

Babka gotowana jest przepyszna, ja mam specjalną zamykaną formę do gotowania tego cuda, dostałam od babci w prezencie. Gotuję ją zawsze na Wielkanoc 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności