Cytrynowa babka gotowana na parze dla Tych, którzy nie posiadają piekarnika
Składniki:
- 150 g masła (lub margaryny do pieczenia)
- 2 łyżki manny (do opruszenia foremki, jeśli używasz zwykłej, metalowej formy, jeśli masz silikonową, manna jest niepotrzebna)
- 1 łyżka oleju (do natłuszczenia foremki)
- 190 g cukru
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 20 g mleka
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wsyp cukier, oraz skórkę z cytryny (przedtem dokładnie wyszorowanej pod gorącą wodą), ustaw obroty10, 30 sekund
- Dodaj pokrojone masło, jajka, proszek do pieczenia, mąkę, cukier waniliowy, sól, sok wyciśnięty z całej cytryny, ustaw obroty 5, 1 minutę
- W tym czasie wysmaruj formę olejem i ewentualnie oprósz manną
- Wylej ciasto do foremki i dokładnie owiń foremkę folią, by woda nie dostała się do środka
- Umyj naczynie miksujące i wlej 1400g wody, zamknij pokrywę (bez miarki)
- Ustaw dolną część przystawki Varoma na pokrywie, włóż formę z ciastem do przystawki Varoma – upewnij się, czy są pozostawione otwory, by woda mogła swobodnie parować, zamknij Varomę pokrywą, ustaw 80 minut, Varoma, obroty 1
- Do miseczki z płaskim dnem połam czekoladę i wlej łyżkę oleju, miseczkę postaw na pokrywie Varomy -czekolada rozpuści się tworząc polewę
- Po zakończonym czasie parowania ostrożnie zdejmij Varomę z Thermomixa, pozostaw do przestygnięcia. Miseczkę z czekoladą możesz pozostawić jeszcze na ten czas na pokrywie naczynia miksującego, żeby nie wystygła, przemieszaj czekoladę, by wymieszała się z olejem
- Po przestygnięciu ciasta, wylej wodę z folii, a następnie zdejmij ostrożnie folię, by nie zalać wodą ciasta
- Wyjmij babkę z formy, polej polewą czekoladową -gotowe
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
I tym sposobem „upiekłyśmy” babkę bez piekarnika.
Świetny przepis, na pewno go wykorzystam w nadchodzące święta! Przepysznie wygląda!
Dziękuję 🙂 Jest pyszna 😉
Pierwszy raz taką widzę. Bardzo mi się podoba, bo mój piekarnik nie lubi ze mną współpracować.
Bardzo mi miło, że się przydałam 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Babka gotowana jest przepyszna, ja mam specjalną zamykaną formę do gotowania tego cuda, dostałam od babci w prezencie. Gotuję ją zawsze na Wielkanoc 🙂
Ula la , nawet nie wiedziałam, że takie formy są? Jestem jej bardzo ciekawa.
Dziękuję zza przepis, uwielbiam ciasta cytrynowe, cudnego wieczorku 🙂
Bardzo proszę. Zawsze do usług 😉