Indyk w kuchniach świata – przepisy z różnych jego zakątków

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Indyk w kuchniach świata pojawił się już w XV wieku, za sprawą włoskiego żeglarza Giovianniego Caboto, który sprowadził go do Europy z Ameryki Północnej, będącej ojczyzną Indyka.

A dokładnie z Meksyku.

To właśnie na powulkanicznym płaskowyżu ciągnącym się na północ od Miasta Meksyk, mieszkał przodek dzisiejszego indyka -dziki indyk (Meleagris gallopavo). Udomowili go Indianie doceniając jego mięso, pióra wykorzystując do tworzenia ozdób.

Naszą podróż po kuchniach świata zaczniemy właśnie od Meksyku. Indyk jest też bardzo popularny w Europie i Azji dlatego zajrzymy także do kuchni Hiszpańskiej i Chińskiej. Miłego smakowania:

Indyk w Meksykańskiej Kuchni

Indyk jest w Meksyku bardzo popularny. Wykorzystuje się go do wielu potraw. Ja zaproponuję Ci jedno z najbardziej lubianych meksykańskich dań – tacos z indykiem. Tacos to rodzaj kruchych placuszków z mąki kukurydzianej. Można je faszerować np. mięsem z indyka.

Przepis na tacos z indykiem

Składniki:

  • 400 g filetów z indyka
  • 6-8 gotowych tacos
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku
  • drobno stary żółty ser 1 szklanka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Zmiel mięso z indyka
  • Paprykę pokrój w cienkie półkrążki
  • Posiekaj liście natki pietruszki
  • Pokój pomidora w kostkę
  • Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż lekko na oleju
  • Dodaj mięso z indyka i razem przesmaż
  • Dodaj przyprawy, kukurydzę i czerwoną fasolę, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia
  • Napełnij tacos mięsem, na wierzch ułóż paprykę zółtą i czerwoną, pomidora, posyp pietruszką i żółtym serem

Indyk w kuchni Hiszpańskiej

pojawił się już w XVI wieku, sprowadzany przez żeglarzy z Ameryki Północnej na dowód odkrycia Columba i zadomowił się w niej na stałe. Hiszpanie, jak zresztą mieszkańcy wielu krajów Europy, obowiązkowo jedzą Indyka w Święta Bożego Narodzenia, a właściwie w Wigilię, kiedy to na niemal każdym Hiszpańskim stole znajduje się pieczony indyk (pavo al horno).

Przepis na wigilijnego pieczonego indyka

Składniki:

Indyk

  • Cały indyk 3-3,5 kg
  • Brandy – 100ml
  • Wieprzowe mięso mielone – 100g
  • Surowa biała kiełbasa – 100g
  • Pieczarki – 100g
  • Szynka typu serrano drobno posiekana – 50g
  • Mała bułka pszenna namoczona w mleku
  • Masło – 2 łyżki
  • Jajko
  • Suszony rozmaryn – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku

Sos

  • Szklanka wytopionego tłuszczu z indyka
  • Śmietana 36% – 150 g
  • Cebula – posiekana
  • Marchew – starta
  • Żółtka jajka – 2szt
  • Liść laurowy -1szt
  • Skórka otarta z pomarańczy – 1 łyżka
  • Sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

Wykonanie:

  • Indyka umyj, dobrze natrzyj solą na zewnątrz i wewnątrz, odstaw do lodówki na kilka godzin
  • Pieczarki posiekaj i przesmaż na połowie masła
  • W misce dokładnie wymieszaj mięso, białą kiełbasę, pieczarki, szynkę, wyciśniętą i rozdrobnioną bułkę, jajko i przyprawy
  • Przygotowanym farszem napełnij indyka i zeszyj bawełnianą nicią
  • Polej pozostałym, roztopionym masłem i brandy
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st C
  • Piecz tyle czasu ile waży indyk (po godzinie na każy kilogram), często polewając wytapiającym się tłuszczem
  • Przygotuj sos – zagotuj składniki wyłączając żółtka i śmietanę, zestaw z ognia
  • Dodaj śmietanę i żółtka intensywnie mieszając

Indyka podawaj polanego sosem, od razu po upieczeniu.

Indyk w kuchni Chińskiej

Chińczycy bardzo chętnie wykorzystują indyka do swoich dań. Dzisiaj zaproponuję Ci indyka stir- fry, czyli smażonego szybko, na ostrym ogniu. Technika stir – fry, nie jest techniką dla leniwych kucharzy, którzy chcą szybko przygotować obiad i „mieć z głowy”. Ten sposób przygotowania potraw sprawia, że białko w mięsie szybko się ścina zachowując jak najwięcej wartości odżywczych, a warzywa są pysznie chrupiące.

Przepis na indyka stir – fry

Składniki:

  • pierś z indyka – 400g
  • marchew pokrojona w słupki – 100g
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • sos sojowy – 50 g
  • sos ostrygowy – 50g
  • świeża papryczka chili – 1szt
  • limonki – 2szt
  • orzechy nerkowca – 50g
  • mała cebula pokrojona w piórka
  • dymka – 1 pęczek
  • kiełki fasoli – 1 op
  • olej – 30ml
  • cukier brązowy – 15g
  • groszek cukrowy – 100g
  • makaron ryżowy – 200g

Wykonanie:

  • Przygotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu
  • Upraż orzechy na patelni
  • Rozgrzej olej w woku, lub głębokiej patelni
  • Wrzuć cebulę, marchew, chili, czosnek
  • Dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski
  • Szybko obsmaż
  • Dodaj groszek cukrowy, kiełki, cukier trzcinowy, sos sojowy i ostrygowy, sok z limonek. Chwilę przesmaż
  • Podawaj z makaronem ryżowym, posypany orzechami i posiekaną dymką

Mam nadzieję, że spodobała Ci się ta kulinarna podróż z indykiem po kuchniach świata. Będzie mi miło, jeśli wypróbujesz proponowane dania i zostawisz opinię w komentarzu.

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Indyk jest bardzo zdrowy, na całego indyka to bym się nie odważyła, ale na udziec czasem sobie pozwalam, czasem chłopaki proszą o szynkę z piersi indyka też. Bardzo smaczne mięsko. Indyka z kuchni chińskiej bardzo chętnie przygotuje 🙂

Zobacz także