Indyk w kuchniach świata pojawił się już w XV wieku, za sprawą włoskiego żeglarza Giovianniego Caboto, który sprowadził go do Europy z Ameryki Północnej, będącej ojczyzną Indyka.
A dokładnie z Meksyku.
To właśnie na powulkanicznym płaskowyżu ciągnącym się na północ od Miasta Meksyk, mieszkał przodek dzisiejszego indyka -dziki indyk (Meleagris gallopavo). Udomowili go Indianie doceniając jego mięso, pióra wykorzystując do tworzenia ozdób.
Naszą podróż po kuchniach świata zaczniemy właśnie od Meksyku. Indyk jest też bardzo popularny w Europie i Azji dlatego zajrzymy także do kuchni Hiszpańskiej i Chińskiej. Miłego smakowania:
Indyk w Meksykańskiej Kuchni
Indyk jest w Meksyku bardzo popularny. Wykorzystuje się go do wielu potraw. Ja zaproponuję Ci jedno z najbardziej lubianych meksykańskich dań – tacos z indykiem. Tacos to rodzaj kruchych placuszków z mąki kukurydzianej. Można je faszerować np. mięsem z indyka.
Przepis na tacos z indykiem
Składniki:
- 400 g filetów z indyka
- 6-8 gotowych tacos
- cebula
- ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz do smaku
- drobno stary żółty ser 1 szklanka
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Zmiel mięso z indyka
- Paprykę pokrój w cienkie półkrążki
- Posiekaj liście natki pietruszki
- Pokój pomidora w kostkę
- Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż lekko na oleju
- Dodaj mięso z indyka i razem przesmaż
- Dodaj przyprawy, kukurydzę i czerwoną fasolę, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia
- Napełnij tacos mięsem, na wierzch ułóż paprykę zółtą i czerwoną, pomidora, posyp pietruszką i żółtym serem
Indyk w kuchni Hiszpańskiej
pojawił się już w XVI wieku, sprowadzany przez żeglarzy z Ameryki Północnej na dowód odkrycia Columba i zadomowił się w niej na stałe. Hiszpanie, jak zresztą mieszkańcy wielu krajów Europy, obowiązkowo jedzą Indyka w Święta Bożego Narodzenia, a właściwie w Wigilię, kiedy to na niemal każdym Hiszpańskim stole znajduje się pieczony indyk (pavo al horno).
Przepis na wigilijnego pieczonego indyka
Składniki:
Indyk
- Cały indyk 3-3,5 kg
- Brandy – 100ml
- Wieprzowe mięso mielone – 100g
- Surowa biała kiełbasa – 100g
- Pieczarki – 100g
- Szynka typu serrano drobno posiekana – 50g
- Mała bułka pszenna namoczona w mleku
- Masło – 2 łyżki
- Jajko
- Suszony rozmaryn – 1 łyżka
- Sól, pieprz – do smaku
Sos
- Szklanka wytopionego tłuszczu z indyka
- Śmietana 36% – 150 g
- Cebula – posiekana
- Marchew – starta
- Żółtka jajka – 2szt
- Liść laurowy -1szt
- Skórka otarta z pomarańczy – 1 łyżka
- Sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Wykonanie:
- Indyka umyj, dobrze natrzyj solą na zewnątrz i wewnątrz, odstaw do lodówki na kilka godzin
- Pieczarki posiekaj i przesmaż na połowie masła
- W misce dokładnie wymieszaj mięso, białą kiełbasę, pieczarki, szynkę, wyciśniętą i rozdrobnioną bułkę, jajko i przyprawy
- Przygotowanym farszem napełnij indyka i zeszyj bawełnianą nicią
- Polej pozostałym, roztopionym masłem i brandy
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st C
- Piecz tyle czasu ile waży indyk (po godzinie na każy kilogram), często polewając wytapiającym się tłuszczem
- Przygotuj sos – zagotuj składniki wyłączając żółtka i śmietanę, zestaw z ognia
- Dodaj śmietanę i żółtka intensywnie mieszając
Indyka podawaj polanego sosem, od razu po upieczeniu.
Indyk w kuchni Chińskiej
Chińczycy bardzo chętnie wykorzystują indyka do swoich dań. Dzisiaj zaproponuję Ci indyka stir- fry, czyli smażonego szybko, na ostrym ogniu. Technika stir – fry, nie jest techniką dla leniwych kucharzy, którzy chcą szybko przygotować obiad i „mieć z głowy”. Ten sposób przygotowania potraw sprawia, że białko w mięsie szybko się ścina zachowując jak najwięcej wartości odżywczych, a warzywa są pysznie chrupiące.
Przepis na indyka stir – fry
Składniki:
- pierś z indyka – 400g
- marchew pokrojona w słupki – 100g
- czosnek – 1-2 ząbki
- sos sojowy – 50 g
- sos ostrygowy – 50g
- świeża papryczka chili – 1szt
- limonki – 2szt
- orzechy nerkowca – 50g
- mała cebula pokrojona w piórka
- dymka – 1 pęczek
- kiełki fasoli – 1 op
- olej – 30ml
- cukier brązowy – 15g
- groszek cukrowy – 100g
- makaron ryżowy – 200g
Wykonanie:
- Przygotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu
- Upraż orzechy na patelni
- Rozgrzej olej w woku, lub głębokiej patelni
- Wrzuć cebulę, marchew, chili, czosnek
- Dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski
- Szybko obsmaż
- Dodaj groszek cukrowy, kiełki, cukier trzcinowy, sos sojowy i ostrygowy, sok z limonek. Chwilę przesmaż
- Podawaj z makaronem ryżowym, posypany orzechami i posiekaną dymką
Mam nadzieję, że spodobała Ci się ta kulinarna podróż z indykiem po kuchniach świata. Będzie mi miło, jeśli wypróbujesz proponowane dania i zostawisz opinię w komentarzu.