Indyk w kuchniach świata – przepisy z różnych jego zakątków

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Indyk w kuchniach świata pojawił się już w XV wieku, za sprawą włoskiego żeglarza Giovianniego Caboto, który sprowadził go do Europy z Ameryki Północnej, będącej ojczyzną Indyka.

A dokładnie z Meksyku.

To właśnie na powulkanicznym płaskowyżu ciągnącym się na północ od Miasta Meksyk, mieszkał przodek dzisiejszego indyka -dziki indyk (Meleagris gallopavo). Udomowili go Indianie doceniając jego mięso, pióra wykorzystując do tworzenia ozdób.

Naszą podróż po kuchniach świata zaczniemy właśnie od Meksyku. Indyk jest też bardzo popularny w Europie i Azji dlatego zajrzymy także do kuchni Hiszpańskiej i Chińskiej. Miłego smakowania:

Indyk w Meksykańskiej Kuchni

Indyk jest w Meksyku bardzo popularny. Wykorzystuje się go do wielu potraw. Ja zaproponuję Ci jedno z najbardziej lubianych meksykańskich dań – tacos z indykiem. Tacos to rodzaj kruchych placuszków z mąki kukurydzianej. Można je faszerować np. mięsem z indyka.

Przepis na tacos z indykiem

Składniki:

  • 400 g filetów z indyka
  • 6-8 gotowych tacos
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku
  • drobno stary żółty ser 1 szklanka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Zmiel mięso z indyka
  • Paprykę pokrój w cienkie półkrążki
  • Posiekaj liście natki pietruszki
  • Pokój pomidora w kostkę
  • Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż lekko na oleju
  • Dodaj mięso z indyka i razem przesmaż
  • Dodaj przyprawy, kukurydzę i czerwoną fasolę, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia
  • Napełnij tacos mięsem, na wierzch ułóż paprykę zółtą i czerwoną, pomidora, posyp pietruszką i żółtym serem

Indyk w kuchni Hiszpańskiej

pojawił się już w XVI wieku, sprowadzany przez żeglarzy z Ameryki Północnej na dowód odkrycia Columba i zadomowił się w niej na stałe. Hiszpanie, jak zresztą mieszkańcy wielu krajów Europy, obowiązkowo jedzą Indyka w Święta Bożego Narodzenia, a właściwie w Wigilię, kiedy to na niemal każdym Hiszpańskim stole znajduje się pieczony indyk (pavo al horno).

Przepis na wigilijnego pieczonego indyka

Składniki:

Indyk

  • Cały indyk 3-3,5 kg
  • Brandy – 100ml
  • Wieprzowe mięso mielone – 100g
  • Surowa biała kiełbasa – 100g
  • Pieczarki – 100g
  • Szynka typu serrano drobno posiekana – 50g
  • Mała bułka pszenna namoczona w mleku
  • Masło – 2 łyżki
  • Jajko
  • Suszony rozmaryn – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku

Sos

  • Szklanka wytopionego tłuszczu z indyka
  • Śmietana 36% – 150 g
  • Cebula – posiekana
  • Marchew – starta
  • Żółtka jajka – 2szt
  • Liść laurowy -1szt
  • Skórka otarta z pomarańczy – 1 łyżka
  • Sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

Wykonanie:

  • Indyka umyj, dobrze natrzyj solą na zewnątrz i wewnątrz, odstaw do lodówki na kilka godzin
  • Pieczarki posiekaj i przesmaż na połowie masła
  • W misce dokładnie wymieszaj mięso, białą kiełbasę, pieczarki, szynkę, wyciśniętą i rozdrobnioną bułkę, jajko i przyprawy
  • Przygotowanym farszem napełnij indyka i zeszyj bawełnianą nicią
  • Polej pozostałym, roztopionym masłem i brandy
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st C
  • Piecz tyle czasu ile waży indyk (po godzinie na każy kilogram), często polewając wytapiającym się tłuszczem
  • Przygotuj sos – zagotuj składniki wyłączając żółtka i śmietanę, zestaw z ognia
  • Dodaj śmietanę i żółtka intensywnie mieszając

Indyka podawaj polanego sosem, od razu po upieczeniu.

Indyk w kuchni Chińskiej

Chińczycy bardzo chętnie wykorzystują indyka do swoich dań. Dzisiaj zaproponuję Ci indyka stir- fry, czyli smażonego szybko, na ostrym ogniu. Technika stir – fry, nie jest techniką dla leniwych kucharzy, którzy chcą szybko przygotować obiad i „mieć z głowy”. Ten sposób przygotowania potraw sprawia, że białko w mięsie szybko się ścina zachowując jak najwięcej wartości odżywczych, a warzywa są pysznie chrupiące.

Przepis na indyka stir – fry

Składniki:

  • pierś z indyka – 400g
  • marchew pokrojona w słupki – 100g
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • sos sojowy – 50 g
  • sos ostrygowy – 50g
  • świeża papryczka chili – 1szt
  • limonki – 2szt
  • orzechy nerkowca – 50g
  • mała cebula pokrojona w piórka
  • dymka – 1 pęczek
  • kiełki fasoli – 1 op
  • olej – 30ml
  • cukier brązowy – 15g
  • groszek cukrowy – 100g
  • makaron ryżowy – 200g

Wykonanie:

  • Przygotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu
  • Upraż orzechy na patelni
  • Rozgrzej olej w woku, lub głębokiej patelni
  • Wrzuć cebulę, marchew, chili, czosnek
  • Dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski
  • Szybko obsmaż
  • Dodaj groszek cukrowy, kiełki, cukier trzcinowy, sos sojowy i ostrygowy, sok z limonek. Chwilę przesmaż
  • Podawaj z makaronem ryżowym, posypany orzechami i posiekaną dymką

Mam nadzieję, że spodobała Ci się ta kulinarna podróż z indykiem po kuchniach świata. Będzie mi miło, jeśli wypróbujesz proponowane dania i zostawisz opinię w komentarzu.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także