Jagodowy sernik na zimno – coś słodkiego na upały

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Jagodowy sernik na zimno, to moja propozycja na letni deser. Sernik jest delikatny, niezbyt słodki i pięknie prezentuje się na stole. Zdecydowanie jego zaletą jest też to, że jest… zimny. Przyjemnie chłodzi podniebienie, no i nie uruchamiasz piekarnika, co przy wysokich letnich temperaturach może mieć ogromne znaczenie.
Jagodowy sernik na zimno z tego przepisu jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stosunkowo szybko zastyga. Możesz więc śmiało go wykonać na ostatnią chwilę przed wakacyjnym spotkaniem z przyjaciółmi.
Mój sernik przygotowałam przy pomocy Thermomix, dlatego i przepis jest na Thermomix. Dzięki TM, zrobiłam serniczek dosłownie w chwilkę. 🙂
Zapraszam Cię serdecznie do wypróbowania przepisu i do komentowania a teraz zapraszam na film na którym pokazuję krok po kroku jak się go przygotowuje. Gotujmy razem..

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
1 godzina 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
Mój przepis na:

Jagodowy sernik na zimno

Składniki:

Warstwa jagodowa – fioletowa

  • 800 g tłustego białego sera twarogowego
  • 200 g śmietany 12%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g jagód
  • 3 łyżki żelatyny

Warstwa jogurtowa – biała

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 garść jagód do przybrania

Spód sernika

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Sposób wykonania:

Warstwa fioletowa

  • Tortownicę o średnicy 21-23 cm. wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej ciasno biszkopty
  • 3 łyżki żelatyny rozpuść w 1/2 szklanki wody (zależnie od żelatyny w zimnej i potem podgrzej, lub w gorącej – sprawdź na opakowaniu) – pozostaw do przestygnięcia
  • W naczyniu miksującym umieść ser, śmietanę, 6 łyżek cukru i 200 g. jagód. Ustaw 1 minuta / obroty 7
  • Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowo- jagodowej i wymieszaj, aby żelatyna się zahartowała
  • Dodaj żelatynę do naczynia miksującego z fioletową masą. Ustaw 1 minutę / obroty 6
  • Powstałą masę wylej delikatnie na biszkopty, wstaw do lodówki, aby lekko zastygła.

Warstwa biała

  • Rozpuść w 1/3 szklanki wody 1 łyżkę żelatyny
  • Zmiksuj jogurtu grecki z 4 łyżkami cukru pudru ustawiając na Thermomixie 20 sekund / obroty 6
  • Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki jogurtu i wymieszaj
  • Dodaj żelatynę do jogurtu i miksuj 30 sekund / obroty 6
  • Wyłóż masę jogurtową na masę owocową, udekoruj jagodami, wstaw do lodówki na ok 1,5 godziny i gotowe

Jeśli wykonasz przepis na: Jagodowy sernik na zimno, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także