Ciasto drożdżowe ze śliwkami, czekoladą i kruszonką

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Mam dla Ciebie przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami, czekoladą i kruszonką, czyli coś, co z pewnością rozpieści Twoje podniebienie i wprawi Cię w ekstatyczną kulinarną ekstazę. To nie jest zwykłe ciasto. To jest prawdziwa petarda smaku, mieszanka słodyczy, owocowej świeżości i czekoladowego szaleństwa, która sprawi, że zaczniesz rozważać, czy słodkości to nie jest tak naprawdę język miłości.
Tak, dzisiaj przyjrzymy się bliżej ciastu drożdżowemu ze śliwkami, czekoladą i kruszonką! Zatem, zróbmy sobie kawę, usiądźmy wygodnie i zanurzmy się w magii tego niebiańskiego ciasta. Gotowa? Zaczynamy!

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Wyrastanie: 1 godzina
Czas całkowity: 2 godziny
Mój przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, czekoladą i kruszonką

Składniki:

  • 500-600 g dużych śliwek węgierek
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 250 g mleka
  • 220 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 700 g mąki pszennej
  • 200 g masła (w tym 80 g zimnego masła na kruszonkę)
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj 120 g cukru, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, wkrusz drożdże. Ustaw 3 min. / 37℃ / obroty 1
  • Dodaj 600 g mąki, 120 g pokrojonego masła, 3 żółtka i całe jajko oraz szczyptę soli. Ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 minuty.
  • W tym czasie wyłóż prostokątną blachę (35/25cm) papierem (aby ułatwić dokładnie ułożenie papieru zmocz go wodą i pognieć).
  • Wyrobione ciasto wyłóż na blachę, wyrównaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, lub do podwojenia wysokości ciasta.
  • Umyj i wytrzyj naczynie miksujące. Połam do niego czekoladę i rozdrobnij – tryb automatyczny – grube rozdrabnianie, a następnie przełóż do miseczki.
  • Śliwki opłucz, przekrój na pół, usuń pestki i odstaw.
  • Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 180℃.
  • Przygotuj kruszonkę – Do umytego i wysuszonego naczynia miksującego wsyp 100 g mąki, dodaj 100 g cukru i 80 g zimnego, pokrojonego masła. Ustaw 10-15 sek. / obroty 6. Odstaw na chwilę kruszonkę do lodówki.
  • Wrośnięte ciasto posyp pokruszoną czekoladą i cynamonem. Ułóż na cieście śliwki i posyp kruszonką
  • Wstaw do nagrzanego (180℃) piekarnika i piecz ok 40 minut, lub do suchego patyczka. Można jeść nawet jeszcze ciepłe 🙂

Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami, czekoladą i kruszonką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także