Film z przepisem krok po kroku:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, czekoladą i kruszonką
Składniki:
- 500-600 g dużych śliwek węgierek
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 250 g mleka
- 220 g cukru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 30 g świeżych drożdży
- 700 g mąki pszennej
- 200 g masła (w tym 80 g zimnego masła na kruszonkę)
- 1 całe jajko
- 3 żółtka jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj 120 g cukru, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, wkrusz drożdże. Ustaw 3 min. / 37℃ / obroty 1
- Dodaj 600 g mąki, 120 g pokrojonego masła, 3 żółtka i całe jajko oraz szczyptę soli. Ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 minuty.
- W tym czasie wyłóż prostokątną blachę (35/25cm) papierem (aby ułatwić dokładnie ułożenie papieru zmocz go wodą i pognieć).
- Wyrobione ciasto wyłóż na blachę, wyrównaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, lub do podwojenia wysokości ciasta.
- Umyj i wytrzyj naczynie miksujące. Połam do niego czekoladę i rozdrobnij – tryb automatyczny – grube rozdrabnianie, a następnie przełóż do miseczki.
- Śliwki opłucz, przekrój na pół, usuń pestki i odstaw.
- Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do 180℃.
- Przygotuj kruszonkę – Do umytego i wysuszonego naczynia miksującego wsyp 100 g mąki, dodaj 100 g cukru i 80 g zimnego, pokrojonego masła. Ustaw 10-15 sek. / obroty 6. Odstaw na chwilę kruszonkę do lodówki.
- Wrośnięte ciasto posyp pokruszoną czekoladą i cynamonem. Ułóż na cieście śliwki i posyp kruszonką
- Wstaw do nagrzanego (180℃) piekarnika i piecz ok 40 minut, lub do suchego patyczka. Można jeść nawet jeszcze ciepłe 🙂
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Pysznie, idealny deser na jesień! 🙂
Ja dziś zrobiłam z jagodami, ale jesień trzeba uczcić ciastem 🙂
Eksperyment z owocami: Choć śliwki są doskonałym wyborem, to warto eksperymentować z innymi owocami w zależności od pory roku. Brzoskwinie, gruszki lub jabłka także świetnie pasują do tego rodzaju ciasta.