Pszenno-żytni chleb na maślance z chrupiącą skórką

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Witaj w mojej kuchni, gdzie dziś razem stworzymy coś naprawdę wyjątkowego – przepyszny chleb pszenno-żytni na maślance. Wyobraź sobie jego delikatny smak, który rozpływa się w ustach, a niesamowity aromat rozchodzi się po całym domu, budząc ciepłe uczucia i wspomnienia.
W dzisiejszym przepisie zamierzam odkryć przed Tobą sekret, który odmieni sposób, w jaki myślisz o domowym pieczywie. To mały dotyk magii piekarniczego rzemiosła, który sprawi, że nasz chleb osiągnie nowy poziom smakowitości. Chodzi o sposób na uzyskanie idealnie chrupiącej skórki, która otula miękki, aromatyczny miąższ naszego chleba. To prosta, ale genialna technika, która nie wymaga specjalnych narzędzi, ani składników, ale która wzbogaca każdy kęs chleba o cudowną teksturę i głębię smaku. Bądź gotowa,na fakt, że po tej małej wskazówce, Twoje wypieki staną się jeszcze bardziej pożądane i pyszne. Przygotuj się na komplementy, które będą płynąć ze wszystkich stron, gdy tylko Twoi goście spróbują kawałka tego niebiańskiego wypieku.
Zacznijmy naszą piekarniczą przygodę i razem wyczarujmy ten cudowny chleb na maślance, którym zachwycimy wszystkich dookoła!
Ilość porcji: 24 kromki
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina 45 min.
Czas gotowania: 55 min.
Czas całkowity: 2 godziny 40 min.
Mój przepis na:

Pszenno-żytni chleb na maślance, z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (plus 1-2 łyżki do oprószenia blatu)
  • 300 g mąki żytniej chlebowej
  • 500 g maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g wody (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Chrupiąca skórka

  • 100 g wrzącej wody
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier podgrzewaj 1min/37℃/obr 1
  • Dodaj obie mąki, maślankę, sól. Wyrabiaj w trybie Ciasto 6 minut
  • Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia, bądź do podwojenia objętości
  • Przełóż ciasto na obsypany mąką blat, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na placek grubości ok 2-3cm. Złóż bok placka do środka, a następnie go zroluj two podłużny bochenek. Połóż na wyłożonej papierem blasze od piekarnika, łączeniem do dołu i zostaw jeszcze na 30 minut pod przykryciem, do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200℃
  • We wrzątku rozpuść i dobrze wymieszaj mąkę z solą, posmaruj powstałą zawiesiną chleb, natnij ostrym nożem (najlepiej żyletką) w kilku miejscach po skosie.
  • Piecz 30 minut w temp 200℃, a następnie zredukuj temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze ok 20 minut. Sprawdź patyczkiem czy chleb się upiekł (patyczek do szaszłyków, wciskasz do chleba, jak ciasto się nie przykleja jest ok)
  • Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na kratce do przestudzenia

Jeśli wykonasz przepis na: Pszenno-żytni chleb na maślance, z chrupiącą skórką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także