Pszenno-żytni chleb na maślance, z chrupiącą skórką
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (plus 1-2 łyżki do oprószenia blatu)
- 300 g mąki żytniej chlebowej
- 500 g maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g wody (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Chrupiąca skórka
- 100 g wrzącej wody
- 1 łyżka pszennej mąki
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier podgrzewaj 1min/37℃/obr 1
- Dodaj obie mąki, maślankę, sól. Wyrabiaj w trybie Ciasto 6 minut
- Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia, bądź do podwojenia objętości
- Przełóż ciasto na obsypany mąką blat, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na placek grubości ok 2-3cm. Złóż bok placka do środka, a następnie go zroluj two podłużny bochenek. Połóż na wyłożonej papierem blasze od piekarnika, łączeniem do dołu i zostaw jeszcze na 30 minut pod przykryciem, do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200℃
- We wrzątku rozpuść i dobrze wymieszaj mąkę z solą, posmaruj powstałą zawiesiną chleb, natnij ostrym nożem (najlepiej żyletką) w kilku miejscach po skosie.
- Piecz 30 minut w temp 200℃, a następnie zredukuj temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze ok 20 minut. Sprawdź patyczkiem czy chleb się upiekł (patyczek do szaszłyków, wciskasz do chleba, jak ciasto się nie przykleja jest ok)
- Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na kratce do przestudzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Pszenno-żytni chleb na maślance, z chrupiącą skórką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255