Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
Farsz na pierogi z czosnku niedźwiedziego
- 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków
- 350 g białego sera (ja użyłam chudego, ale pewnie z tłustym będą jeszcze lepsze)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 garść czosnku niedźwiedziego (dość duża, z resztą wg smaku)
- 1 – 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Ciasto na pierogi
- 250 g ciepłej wody
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej (+ pół szklanki do posypania blatu)
- 1 łyżka soli do gotowania
Sposób wykonania:
Farsz z ziemniaków, sera i czosnku niedźwiedziego
- Cebulę obierz, przekrój na pół, umieść naczyniu miksującym. Ustaw 10 sek., obroty 5
- Podsmaż cebulkę na złoto na dwój łyżkach oleju na patelni
- Liście czosnku niedźwiedziego pokrój na 2-3 części, ustaw 5 sek, obroty 5
- Dodaj ugotowane, obrane ziemniaki przekrojone na pół, ser pokrojony na kawałki, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz ustaw 30 sekund, obroty 4,5
- Spróbuj, czy farsz jest dostatecznie słony i pieprzny i ewentualnie dopraw do smaku
- Przełóż farsz do innego naczynia
- Zagotuj wodę z solą w dużym garnku
Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj mąkę, olej, jajko. Ustaw tryb wyrabiania ciasta, 1 minuta
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat.
- Podziel na 2-3 części
- Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok 3mm, wykrawaj kółka kubkiem o przekroju ok 8-10cm
- Na środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu z czosnkiem niedźwiedzim tak by pozostawić margines ciasta dookoła. Składaj pierogi na pół, dociśnij brzegi i zrób "szczypaną" falbankę dookoła
- Pierogi wkładaj po kilka do wrzącej wody. Pierogi gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim wyjmuj z garnka łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
- Pierogi podawaj polane rozpuszczonym masłem, lub kwaśną śmietaną (chyba, że masz inny pomysł, chętnie się dowiem jaki).
Jeśli wykonasz przepis na: Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255