Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

Kasia Potargana
4 komentarze
Kompletnie nie mam pojęcia, czy robi się pierogi z czosnkiem niedźwiedzim w Bieszczadach. Nigdy też takich nie jadłam i nie natknęłam się na nie. Wydaje mi się to dziwne, bo Bieszczady to królestwo niedźwiedziego czosnku. No ale, może nie miałam szczęścia?
A tu, gdy chodziłam do domu z wracając z mini wyprawy z Bieszczady z torbą pełną czosnku niedźwiedziego i zastanawiałam się co z nim zrobić poza pesto, moja mama oglądała właśnie Okrasę, który pokazywał jak takie pierogi zrobić. Rzuciłam okiem i poszłam po resztę tobołków. Byliśmy w Bieszczadach tylko dwa dni, a bagaży mieliśmy, jakbyśmy się stamtąd przyprowadzali. Cóż, takie uroki jeżdżenia samochodem. Zabierasz wszystko, co jest Ci potrzebne, co być może się przyda i co pewnie się nie przyda, ale lepiej to mieć. Nie to, co kiedyś. Dawno temu, gdy w góry wybierałam się na tydzień z plecakiem.
No, ale wracając do pierogów. Widząc Okrasę w telewizji, pomyślałam, że to niesamowity zbieg okoliczności. Takie pierogowe natchnienie. Zanotowałam w pamięci, że mają być ziemniaki, ser i czosnek niedźwiedzi i zaczęłam się rozpakowywać. A za dwa dni, zrobiłam pierogi po mojemu, całkowicie eksperymentując. Fajna zabawa. Musisz tego spróbować. Znajdź pomysł, ale później sama kombinuj jak coś zrobić. Super uczucie tak odkrywać, zastanawiać się, co z tego wyjdzie i czy będzie jadalne.
Nie szkodzi, że ktoś już może coś takiego robił. To, co Ty teraz robisz, jest tylko twoje. Ja tak właśnie zrobiłam, próbkując, smakując, oczekując efektu. Później sprawdziłam, że w internecie są już przepisy na pierogi z czosnkiem niedźwiedzim. Ja jednak w tym momencie czułam się natchnionym odkrywcą. Super uczucie – polecam.
Jeśli więc masz ochotę zrobić pierogi z czosnkiem niedźwiedzim po swojemu, rzucam wyzwanie. Jeśli nie – zapraszam Cię do skorzystania z przepisu.
Przepis jest na Thermomix TM6, ponieważ tak właśnie przygotowywałam moje pierogi.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 45 min.
Mój przepis na:

Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Farsz na pierogi z czosnku niedźwiedziego

  • 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków
  • 350 g białego sera (ja użyłam chudego, ale pewnie z tłustym będą jeszcze lepsze)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garść czosnku niedźwiedziego (dość duża, z resztą wg smaku)
  • 1 – 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Ciasto na pierogi

  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej (+ pół szklanki do posypania blatu)
  • 1 łyżka soli do gotowania

Sposób wykonania:

Farsz z ziemniaków, sera i czosnku niedźwiedziego

  • Cebulę obierz, przekrój na pół, umieść naczyniu miksującym. Ustaw 10 sek., obroty 5
  • Podsmaż cebulkę na złoto na dwój łyżkach oleju na patelni
  • Liście czosnku niedźwiedziego pokrój na 2-3 części, ustaw 5 sek, obroty 5
  • Dodaj ugotowane, obrane ziemniaki przekrojone na pół, ser pokrojony na kawałki, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz ustaw 30 sekund, obroty 4,5
  • Spróbuj, czy farsz jest dostatecznie słony i pieprzny i ewentualnie dopraw do smaku
  • Przełóż farsz do innego naczynia
  • Zagotuj wodę z solą w dużym garnku

Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

  • Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj mąkę, olej, jajko. Ustaw tryb wyrabiania ciasta, 1 minuta
  • Przełóż ciasto na oprószony mąką blat.
  • Podziel na 2-3 części
  • Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok 3mm, wykrawaj kółka kubkiem o przekroju ok 8-10cm
  • Na środek każdego kółka nałóż łyżkę farszu z czosnkiem niedźwiedzim tak by pozostawić margines ciasta dookoła. Składaj pierogi na pół, dociśnij brzegi i zrób "szczypaną" falbankę dookoła
  • Pierogi wkładaj po kilka do wrzącej wody. Pierogi gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim wyjmuj z garnka łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
  • Pierogi podawaj polane rozpuszczonym masłem, lub kwaśną śmietaną (chyba, że masz inny pomysł, chętnie się dowiem jaki).

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pichceniomania

Smakowitości! Ja robię dość podobne. Zawsze mam jakieś zapasy pesto z czosnku niedźwiedziego i często ląduje on w różnych potrawach, w pierogach też 🙂

Małgorzata

Bardzo ciekawy przepis 😉5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności