Snickers bez pieczenia jest moim lekarstwem na kłopoty z prądem i piekarnikiem, które nijak nie mogą się dogadać. Jak działa piekarnik i włączę jakiekolwiek elektryczne urządzenie, prąd się buntuje i wysadza korki. A tu impreza rodzinna i gości trzeba odpowiednio podjąć…Snickersa robi się doszyć szybko i łatwo. W smaku przypomina batonika o tej samej nazwie. Jest przepyszne. Moi goście się nim zajadali! Najlepsze jest dzień po przygotowaniu. Ciastka nasiąkają w tym czasie wilgocią z kremu i robią się miękkie. Jeśli nie masz aż tyle czasu, postaraj się zrobić je rano na popołudniowe przyjęcie, lub przyjmij, że będzie połączenie struktur: kruchej i miękkiej i mów, że tak miało być. Moje ciasto robiłam w Thermomix, ale jak zawsze, spróbuję opisać także tradycyjny sposób wykonania go.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Mój przepis na:Ciasto snickers bez pieczenia
Składniki:
Ciasto
- 330-360 g herbatników typu Petit Beurre
- 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej – ok 460g – zależnie od opakowania)
- 4 łyżki masła orzechowego
- 400 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 200 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Ciasto
- Schłodzoną śmietankę włóż do zamrażarki na 15 minut, miskę metalową o wysokich brzegach, włóż do lodówki też na 15 minut
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie mieszając aż całkiem się rozpuści, pozostaw do przestudzenia
- W tym czasie zrób bitą śmietanę – wyjmij miskę z lodówki, wlej do niej śmietankę wyjętą z zamrażarki, dodaj 2 łyżki cukru i ubij na najwyższych obrotach trzepaczkami miksera
- Do dużej miski włóż całą masę kajmakową, dodaj masło orzechowe, oraz rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszaj mikserem, aby nie było grudek
- Dodaj bitą śmietanę i połącz całość intensywnie mieszając łyżką, lub mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim
- Na herbatniki nałóż ok 1/3 powstałego kremu i posyp 50 gramami orzeszków
- Na krem wyłóż kolejną warstwę herbatników, lekko je dociskając do masy kajmakowej
- Wyłóż 1/3 kremu na herbatniki i posyp 50 gramami orzeszków
- Nałóż na masę ostatnią warstwę herbatników i posmaruj ją pozostałym kremem
- Na krem wysyp 100 gr orzeszków
- Zrób polewę czekoladową i polej nią ciasto
- Włóż ciasto do lodówki na 6-24 godzin
Polewa czekoladowa
- W małym rondelku zagrzej mleko, dodaj pokruszoną czekoladę i masło
- Wszystko razem rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy. Jeśli masa wyjdzie za gęsta, dodaj łyżkę-dwie mleka, jeśli za rzadka, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i szybko ją rozprowadź cały czas podgrzewając masę
Wersja na Thermomix
- Śmietankę włóż do zamrażarki, a naczynie miksujące do lodówki na 15 minut
- Żelatynę rozpuść w kubeczku z gorącą wodą, pozostaw do przestygnięcia
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i pierwszą warstwą herbatników
- Wyjmij śmietankę z zamrażarki, a naczynie miksujące z lodówki
- Unieść motylek w naczyniu miksujacym. Wsyp do naczynia miksującego cukier i dodaj śmietankę. Załóż pokrywę bez miarki. Ustaw obroty 3 i ubijaj od zerkając do środka, aż się śmietana ubije. Możesz przerwać proces ubijania, jak nie jesteś pewna/y i sprawdzić, czy już czy jeszcze troszkę. Trwa to ok 2 minut, ale zależy od śmietany i stopnia jej schłodzenia, więc uważaj, aby ej nie przebić
- Przełóż śmietanę do miski
- Umieść w naczyniu miksującym krem krówkowy, masło orzechowe i przestudzoną żelatynę. Wymieszaj na obrotach 3 przez 20-30 sek. W razie potrzeby wydłuż czas nieco. Chodzi o ty, by nie było grudek
- Dodaj bitą śmietanę. Ustaw 15 sekund, obroty 3
- Umyj naczynie miksujące, w tym czasie
- Na herbatniki wyłóż 1/3 masy, posyp 50g orzeszków
- Wyłóż kolejną warstwę herbatników i lekko dociśnij do masy
- Nałóż 1/3 masy i posyp 50g orzeszków
- Wyłóż na masę herbatniki i lekko dociśnij
- Posmaruj herbatniki pozostałą masą, posyp orzeszkami
- Zrób polewę czekoladową: czekoladę umieść w naczyniu miksującym, ustaw 10 sekund, obroty 6
- Dodaj mleko i masło. Ustaw 6 minuty/60 st/ obroty 2
- Powstałą polewą polej ciasto i wstaw do lodówki na 6-24 godzin
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia