Ciasto W-Z, czyli Wuzetka – ciasto mojego dzieciństwa, dzisiaj na urodziny mojej córki

Kasia Potargana
0 komentarzy
ciasto wz
Ciasto W-Z, czyli Wuzetka – ciasto mojego dzieciństwa. Nie jadłam go tak dawno, że wstyd się przyznać, że mam tyle lat. No dobra, powiem Ci. Nie jadłam Wuzetki prawie czterdzieści lat. Dzisiaj zrobiłam ją dla mojej córci na urodziny, która spróbowała ją po raz pierwszy.
Moja mama pracowała w kawiarni, gdy była dziewczynką. Chodziłam do niej z tatą, gdy przypadał jej dyżru w niedzielę. Tato kupował mi zazwyczaj bitą śmietną z rodzynkami, ale czasem dostawała mi się też Wuzetka. Ależ to był smak! Do dzisiaj go pamiętam… Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje ten pyszny kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną i polany czekoladą.
Nie każdy wie, że WZ to ciasto wymyślone dla uczczenia powstania trasy WZ na przełomie lat 40-50 XX wieku. Inni mówią, że cukiernia, w której pierwszy raz ją podano znajdowała się przy trasie W-Z. Najbardziej podoba mi się, jednak teoria w edług której jest to skrót od WZC – wypiek z czekoladą. Klasyka myślenia w PRL.
Chodziła za mną ta W-Z od miesiąca. Wisi zdjecie w kalendarzu Thermomixa na ścianie w kuchni i kusi. W końcu się wzięłam i upiekłam. Ale ponieważ zawsze idę pod prąd. Nie skorzystałam z gotowego przepisu Thermomix. Jako inspirację wykorzystałam przepis Asi ze strony https://slodkoslodka.pl/
Takie małe wyzwanie. Asia podaje przepis analogowy. Ja zerkając w jej proporcje, zrobiłam sobie Wuzetkę w Thermomixie. Fajny jest ten dreszczyk emocji, czy wyjdzie, czy nie wyjdzie. Wyszło. I bardzo się cieszę.
Jak zwykle podaję wersję bez Thermomixa, (tutaj mocno opieram się na tym, co Asia podaje) i wersję na Thermomix wykonaną przeze mnie.
Ilość porcji – 12 osób
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz. 29 min.
Czas gotowania: 1 d 40 min.
3 godz.
Czas całkowity: 1 d 4 godz. 40 min.
Mój przepis na:

Ciasto W-Z, czyli Wuzetka – ciasto mojego dzieciństwa, dzisiaj na urodziny mojej córki

Składniki:

Ciasto

  • 8 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej (250ml)
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl kakao

Krem

  • 900 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody

Do przełożenia

  • 250 ml powideł śliwkowych (mały słoiczek, może też być dżem z czarnej porzeczki)
  • 1/3 szklanki nalewki wiśniowej
  • 2/3 szklanki wody (lub)
  • 1 szklanka słodkiej, mocnej herbaty (250ml)

Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 12-18%
  • 25 g masła

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Rozgrzej piekarnik do 170 st C
  • Oddziel białka od żółtek
  • Ubij białka ze na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania szczyptę soli
  • Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier wciąż ubijając
  • Wciąż ubijając dokładaj po jednym żółtku
  • Zwolnij obroty miksera i cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas mieszając
  • Nie przestając mieszać, dodawaj teraz powoli mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao. Miksuj do połączenia składników
  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią równomiernie ciasto
  • Piecz ok 40 minut
  • Śmietany na krem włóż do zamrażarki
  • Wyjmij ciasto z piecyka i od razu odwróć do góry dnem wykładając na np deseczkę. Zdejmij papier i pozostaw do wystudzenia
  • Gdy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na dwie części
  • Nasącz spód 1/2 nalewki wymieszanej z wodą, lub herbaty
  • Posmaruj dolną część powidłami śliwkowymi

Krem

  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dobrze wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia
  • Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy
  • Przestudzoną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i dobrze wymieszaj mikserem przez chwilę

Ciasto ciąg dalszy

  • 3/4 powstałego kremu wyłóż na spodnią warstwę ciasta i wyrównaj
  • Przykryj górną częścią ciasta, nasącz pozostałym alkoholem/herbatą

Polewa czekoladowa

  • Pokrusz drobno czekoladę
  • Niewielki rondelek postaw na małym palniku z małym ogniem
  • Do rondelka wrzuć czekoladę, wlej śmietanę i dodaj masło
  • Cały czas mieszając rozpuść czekoladę i doprowadź do dokładnego połączenia składników
  • Gdy polewa nabierze kremowej, aksamitnej konsystencji, polej nią ciasto ładnie rozprowadzając polewę

Ciasto c.d.

  • Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny
  • Podając WZ, krój ciasto w kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskaj za pomocą szprycy pojedyńczy kleks pozostałego kremu.

Ciasto W-Z, czyli Wuzetka, wykonana przy pomocy Thermomix

  • Rozgrzej piekarnik do 170 st C
  • Oddziel białka od żółtek
  • Do suchego, naczynia wlej białka (powinny mieć temperaturę pokojową), dodaj szczyptę soli , załóż motylek, ustaw 6 minut, obroty 3,5 – ubijaj przy zdjętej miarce.
  • Od trzeciej minuty ubijania dodawaj powoli cukier przez otwór w pokrywie
  • Ustaw 1 minutę, obroty 3,5 – dodawaj przez otwór w pokrywie najpierw po żółtku, a następnie wlewaj cienką stróżką olej
  • Wyjmij motylek, ustaw 3 minuty, obroty 3, dodawaj powoli mąki, proszek do pieczenia i kakao
  • Wylej ciasto na wyłożoną papierem blachę
  • Wstaw ciasto do piekarnika na 40 minut
  • Śmietanę 30% włóż do zamrażarki
  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dobrze wymieszaj, pozostaw do przestudzenia 
  • Umyj i dokładnie wysusz naczynie miksujące, oraz motylek
  • Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i przewróć do góry nogami, zdejmij z niego papier i pozostaw do przestudzenia
  • Po wystudzeniu przekrój ciasto w poprzek i rozłóż na dwie części
  • Dolną część nasącz 1/2 alkoholu wymieszanego z wodą, lub herbaty
  • Posmaruj dolną część powidłami śliwkowymi
  • Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej śmietanę 30% , ustaw 10 minut, obroty 3 – ubijaj śmietanę cały czas obserwując przez otwór z pokrywie (nie zakładaj miarki), gdy zauważysz, że śmietana zaczyna gęstnieć, wsypuj cukier puder i cukier waniliowy, powoli dodawaj żelatynę. Wyłącz ubijanie, jak tylko zobaczysz, że śmietana się ubiła, zgęstniała (nie czekając do tych 10 minut
  • Wyłóż 3/4 kremu na dolną część ciasta i wyrównaj, a następnie przykryj śmietanę drugą częścią ciasta
  • Nasącz górną część ciasta
  • Umyj naczynie miksujące i wyjmij motylek (koniecznie)
  • No naczynia miksującego wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Ustaw 5 sek, obroty 7
  • Dodaj śmietanę  12-18% i masło. Ustaw 3 min,  temp 50 st C, obroty 2,5
  • Gotową polewę wylej na ciasto i wyrównaj
  • Wstaw Wuzetkę do lodówki na 2-3 godziny
  • W-Z podawaj pokrojoną na kwadraty. Każdy kwadrat przyozdób kleksem kremu śmietanowego wyciśniętym szprycą.

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności