Ciasto W-Z, czyli Wuzetka – ciasto mojego dzieciństwa, dzisiaj na urodziny mojej córki
Składniki:
Ciasto
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 125 ml oleju
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej (250ml)
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl kakao
Krem
- 900 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody
Do przełożenia
- 250 ml powideł śliwkowych (mały słoiczek, może też być dżem z czarnej porzeczki)
- 1/3 szklanki nalewki wiśniowej
- 2/3 szklanki wody (lub)
- 1 szklanka słodkiej, mocnej herbaty (250ml)
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 12-18%
- 25 g masła
Sposób wykonania:
Ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 170 st C
- Oddziel białka od żółtek
- Ubij białka ze na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania szczyptę soli
- Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier wciąż ubijając
- Wciąż ubijając dokładaj po jednym żółtku
- Zwolnij obroty miksera i cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas mieszając
- Nie przestając mieszać, dodawaj teraz powoli mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao. Miksuj do połączenia składników
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią równomiernie ciasto
- Piecz ok 40 minut
- Śmietany na krem włóż do zamrażarki
- Wyjmij ciasto z piecyka i od razu odwróć do góry dnem wykładając na np deseczkę. Zdejmij papier i pozostaw do wystudzenia
- Gdy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na dwie części
- Nasącz spód 1/2 nalewki wymieszanej z wodą, lub herbaty
- Posmaruj dolną część powidłami śliwkowymi
Krem
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dobrze wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia
- Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy
- Przestudzoną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i dobrze wymieszaj mikserem przez chwilę
Ciasto ciąg dalszy
- 3/4 powstałego kremu wyłóż na spodnią warstwę ciasta i wyrównaj
- Przykryj górną częścią ciasta, nasącz pozostałym alkoholem/herbatą
Polewa czekoladowa
- Pokrusz drobno czekoladę
- Niewielki rondelek postaw na małym palniku z małym ogniem
- Do rondelka wrzuć czekoladę, wlej śmietanę i dodaj masło
- Cały czas mieszając rozpuść czekoladę i doprowadź do dokładnego połączenia składników
- Gdy polewa nabierze kremowej, aksamitnej konsystencji, polej nią ciasto ładnie rozprowadzając polewę
Ciasto c.d.
- Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny
- Podając WZ, krój ciasto w kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskaj za pomocą szprycy pojedyńczy kleks pozostałego kremu.
Ciasto W-Z, czyli Wuzetka, wykonana przy pomocy Thermomix
- Rozgrzej piekarnik do 170 st C
- Oddziel białka od żółtek
- Do suchego, naczynia wlej białka (powinny mieć temperaturę pokojową), dodaj szczyptę soli , załóż motylek, ustaw 6 minut, obroty 3,5 – ubijaj przy zdjętej miarce.
- Od trzeciej minuty ubijania dodawaj powoli cukier przez otwór w pokrywie
- Ustaw 1 minutę, obroty 3,5 – dodawaj przez otwór w pokrywie najpierw po żółtku, a następnie wlewaj cienką stróżką olej
- Wyjmij motylek, ustaw 3 minuty, obroty 3, dodawaj powoli mąki, proszek do pieczenia i kakao
- Wylej ciasto na wyłożoną papierem blachę
- Wstaw ciasto do piekarnika na 40 minut
- Śmietanę 30% włóż do zamrażarki
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dobrze wymieszaj, pozostaw do przestudzenia
- Umyj i dokładnie wysusz naczynie miksujące, oraz motylek
- Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i przewróć do góry nogami, zdejmij z niego papier i pozostaw do przestudzenia
- Po wystudzeniu przekrój ciasto w poprzek i rozłóż na dwie części
- Dolną część nasącz 1/2 alkoholu wymieszanego z wodą, lub herbaty
- Posmaruj dolną część powidłami śliwkowymi
- Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej śmietanę 30% , ustaw 10 minut, obroty 3 – ubijaj śmietanę cały czas obserwując przez otwór z pokrywie (nie zakładaj miarki), gdy zauważysz, że śmietana zaczyna gęstnieć, wsypuj cukier puder i cukier waniliowy, powoli dodawaj żelatynę. Wyłącz ubijanie, jak tylko zobaczysz, że śmietana się ubiła, zgęstniała (nie czekając do tych 10 minut
- Wyłóż 3/4 kremu na dolną część ciasta i wyrównaj, a następnie przykryj śmietanę drugą częścią ciasta
- Nasącz górną część ciasta
- Umyj naczynie miksujące i wyjmij motylek (koniecznie)
- No naczynia miksującego wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Ustaw 5 sek, obroty 7
- Dodaj śmietanę 12-18% i masło. Ustaw 3 min, temp 50 st C, obroty 2,5
- Gotową polewę wylej na ciasto i wyrównaj
- Wstaw Wuzetkę do lodówki na 2-3 godziny
- W-Z podawaj pokrojoną na kwadraty. Każdy kwadrat przyozdób kleksem kremu śmietanowego wyciśniętym szprycą.
Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto W-Z, czyli Wuzetka – ciasto mojego dzieciństwa, dzisiaj na urodziny mojej córki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255