Film z przepisem krok po kroku:
Tort śmietankowy z sopelkami z czekolady i owocami
Składniki:
Krem śmietankowy
- 700 g serka mascarpone
- 700 g śmietany 30% ( zimnej)
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
Nasączenie i przełożenie
- 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty z dodanym kieliszkiem rumu i 2 łyżeczkami soku z cytryny (w wersji dla dzieci bez rumu)
- 250 g ulubionego dżemu (słoiczek, u mnie był jagodowy)
- 500 g drobnych owoców (u mnie były maliny i borówki)
Polewa czekoladowa (drip)
- 130 ml śmietany kremówki 30%
- 110 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
- Dzień wcześniej przygotuj biszkopt wg przepisu z wpisu Biszkopt, który zawsze się udaje. Jeśli chcesz by wyszedł wysoki upiecz go z 1,5 porcji składników w węższej formie (22 cm) i wyłóż brzegi papierem tak by wystawał ponad formę i zabezpieczał go przed wypłynięciem.
- Biszkopt przekrój na blaty – u mnie wyszło 6 – mają mieć mniej więcej 1 cm grubości
Krem śmietankowy
- Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej po 350 g śmietany i mascarpone. Dodaj 50 g cukru pudru, łyżeczkę cukru wanilinowego. Ubijaj na obrotach 3 bez ustawiania czasu, aż uzyskasz gęsty krem (po pierwszych obrotach zdejmij miarkę z pokrywy i podglądaj postępy). Przełóż krem do innego naczynia i powtórz czynności. Wstaw cały krem do lodówki.
Składanie tortu
- Połóż pierwszy blat na paterze. Ostrożnie, ale solidnie nasącz go herbatą za pomocą łyżeczki. Posmaruj blat dżemem i nałóż 1cm warstwę kremu
- Połóż na pierwszym blacie drugi blat i lekko dociśnij. Nasącz herbatą, rozsmaruj krem na ok 1 cm, nałóż 1/2 owoców.
- Teraz nakładaj pozostałe blaty i na przemian wykładaj warstwę dżemu z kremem i kremu z owocami do ostatniego blatu.
- Przykryj tort ostatnim blatem. Nasącz blat i nałóż krem na ok 2 cm. Za pomocą dużego, płaskiego noża wyrównaj, by powierzchnia była gładka, a na brzegu stworzył się rant.
- Pozostałym kremem obłóż ściany tortu. Wygładź szerokim płaskim, długim nożem. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj drip czekoladowy.
Polewa czekoladowa (drip)
- Wsyp żelatynę do szklanki i zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
- W małym garnuszku zagrzej śmietankę nie doprowadzając do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, pokrusz do niej czekoladę śmietanki i wymieszaj do rozpuszczenia czekolady (jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka, lekko podgrzej i wymieszaj), a następnie zostaw do przestygnięcia.
- Roztop żelatynę podgrzewając chwilę na parze, lub w mikrofali i dodaj, cały czas mieszając do przestudzonej polewy. Odstaw do lekkiego ściągnięcia co chwile mieszając.
- Aby sprawdzić, czy polewa jest gotowa zrób próbę na brzegu zimnej szklanki wylewając z łyżeczki trochę polewy i sprawdzając czy ścieka po brzegu. Jeśli jest za rzadkie przestudź bardziej a jeśli za gęste delikatnie podgrzej lub dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.
- Polewę wylewaj na brzeg tortu łyżeczką. Lejąca się po ściance polewa będzie tworzyła sopelki.
- Pozostałą polewę rozsmaruj na powierzchni tortu, wyrównaj i udekoruj ciasteczkami i czekoladkami wg uznania.
Jeśli wykonasz przepis na: Tort śmietankowy z sopelkami z czekolady i owocami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255