Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem, w sam raz na Wielkanoc

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Babka drożdżowa na Wielkanoc musi być! U nas w domu jest co roku. Przybieramy ją borówkami i stawiamy przy niej wielkanocnego baranka.
W ogóle staramy się kultywować wielkanocne zwyczaje. Malujemy pisanki, gotujemy barszcz biały, pieczemy serniki. układamy w koszyczku i robimy święconkę. W niedzielę stukamy się jajkami, a w poniedziałek nikt nie pozostaje suchy! Ciekawe, czy i u Ciebie wygląda podobnie?
Babki pieczemy co roku różne, Raz to jest babka piaskowa, czasem babka trójkolorowa, babka cytrynowa na parze , a najczęściej robimy jednak babkę drożdżową, którą lubię najbardziej i nawet się dziwię, że dotąd nie wrzuciłam na nią przepisu. Może dlatego, że jest to przepis i babka popisowa Karola, który dał już przepis nią na swoim blogu? To jest stary przepis, który kiedyś robiliśmy "analogowo", jednak od kiedy mamy Thermomix robimy ją w Thermo. Dzisiaj więc wrzucam aktualizowany przepis starej babki w wersji Thermomixowej i troszkę po moich przeróbkach dotyczących lukru.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem, w sam raz na Wielkanoc

Składniki:

Babka drożdżowa

  • 600 g mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 g mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 garść rodzynek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • aromat waniliowy

Lukier cytrynowy

  • 200 g cukru pudru
  • 30 g soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)

Sposób wykonania:

Babka drożdżowa

  • Namocz rodzynki w wodzie
  • W miseczce rozmieszaj łyżeczką mleko, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczki cukru, i pokruszone drożdże, odstaw, żeby rozczyn zapracował
  • Na patelni roztop masło, zostaw do przestudzenia
  • Załóż motylek, do naczynia miksującego wlej żółtka, dodaj pozostały cukier, utrzyj na gładką masę 6 minut, obroty 4
  • Dodaj sól, mąkę, roztopione masło, drożdże, masę z żółtek, zaczyn, i aromat wanilinowy. Ustaw 3 minuty, wyrabianie ciasta.
  • Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj odsączone z wody rodzynki
  • Pozostaw ciasto w naczyniu na ok 30 minut do wyrośnięcia
  • Rozgrzej piekarnik do 180st°
  • Dużą formę z kominem, do babki, wysmaruj masłem i oprósz mąką
  • Przełóż ciasto do formy, Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut
  • Umyj naczynie miksujące

Lukier

  • Do naczynia miksującego wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny. Ustaw 20 sekund/ obroty 3,5
  • Lukrem polej jeszcze ciepłą babkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia

Jeśli wykonasz przepis na: Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem, w sam raz na Wielkanoc, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także