Czytasz teraz
Trójkolorowa babka bez drożdży

Trójkolorowa babka bez drożdży

Kasia Potargana
Tak się ostatnimi czasy wzięliśmy za pieczenie chleba, że zabrakło w sklepach drożdży. Dlatego na blogu dzisiaj trójkolorowa babka ucierana, pieczona na proszku do pieczenia. Strasznie szybko się ją robi i jest bardzo łatwa w wykonaniu. Zrobiłam ją ze składników, które każda gospodyni choć trochę lubiąca piec ciasta, zazwyczaj ma w domu. Jeden z kolorów uzyskałam z soku z buraka. Jeśli nie masz w domy ani buraków, ani barwników spożywczych, zrób po prostu babkę dwukolorową.
Babka jest bardzo wilgotna i nie za słodka. Po prostu idealna do herbatki, lub kawy. Inspirację zaczerpnęłam od Karola z KosąPopatelni.pl, ale nie byłabym sobą, gdybym troszkę nie pokombinowała.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 2 d 45 min.
Czas całkowity: 2 d 1 godz. 5 min.
Mój przepis na:

Trójkolorowa babka bez drożdży

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 200 g oleju
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 cytryny (sam sok)
  • 1/2 średniego buraka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Lukier

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę
  • Dodaj olej i mleko
  • Cały czas ucierając, dodaj cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia
  • Formę wysmaruj dokładnie olejem i obsyp bułką tartą
  • Wstaw piekarnik na grzanie do 180 st C
  • Podziel ciasto na trzy części
  • 1/3 ciasta wlej do formy
  • Buraka obierz, zetrzyj na tartce dodaj dwie łyżki gorącej wody i sok z cytryny, odcedź sok od gęstego
  • 1/3 ciasta połącz z sokiem z buraka i dobrze wymieszaj, wlej na białą warstwę do formy (możesz użyć barwnika spożywczego)
  • Do 1/3 ciasta wsyp kakao i dokładnie zmiksuj
  • Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika – piecz ok 45 min
  • Po upieczeniu zostaw na chwilkę w półotwartym piekarniku
  • Wyjmij babkę z piekarnika, poczekaj aż wystygnie
  • Przygotuj lukier mieszając śmietanę, cukier i cukier waniliowy
  • Polukruj babkę i ozdób według uznania
Uwagi dodatkowe
Tak przygotowana babka może być piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Ale myślę, że i poza świętami nada się na podwieczorek.
Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Piękna babka, będzie uroczą ozdobą świątecznego stołu 🙂

Słodko Słodka

Babeczka jak malowana,piękne zdjęcie,wygląda mega apetycznie 🙂5 stars

Iza

A zamiast mąki pszennej jaką inną można zastosować?

Wędrówki po kuchni

Ale piękna babka wyszła 🙂 U mnie w rodzinie babki to najbardziej lubi syn, więc w tym roku z pewnością babka będzie obowiązkowo


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
7
0
Napisz coś od Siebiex
()
x