Tak się ostatnimi czasy wzięliśmy za pieczenie chleba, że zabrakło w sklepach drożdży. Dlatego na blogu dzisiaj trójkolorowa babka ucierana, pieczona na proszku do pieczenia. Strasznie szybko się ją robi i jest bardzo łatwa w wykonaniu. Zrobiłam ją ze składników, które każda gospodyni choć trochę lubiąca piec ciasta, zazwyczaj ma w domu. Jeden z kolorów uzyskałam z soku z buraka. Jeśli nie masz w domy ani buraków, ani barwników spożywczych, zrób po prostu babkę dwukolorową.Babka jest bardzo wilgotna i nie za słodka. Po prostu idealna do herbatki, lub kawy. Inspirację zaczerpnęłam od Karola z KosąPopatelni.pl, ale nie byłabym sobą, gdybym troszkę nie pokombinowała.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Trójkolorowa babka bez drożdży
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 200 g oleju
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 cytryny (sam sok)
- 1/2 średniego buraka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki bułki tartej
Lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę
- Dodaj olej i mleko
- Cały czas ucierając, dodaj cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia
- Formę wysmaruj dokładnie olejem i obsyp bułką tartą
- Wstaw piekarnik na grzanie do 180 st C
- Podziel ciasto na trzy części
- 1/3 ciasta wlej do formy
- Buraka obierz, zetrzyj na tartce dodaj dwie łyżki gorącej wody i sok z cytryny, odcedź sok od gęstego
- 1/3 ciasta połącz z sokiem z buraka i dobrze wymieszaj, wlej na białą warstwę do formy (możesz użyć barwnika spożywczego)
- Do 1/3 ciasta wsyp kakao i dokładnie zmiksuj
- Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika – piecz ok 45 min
- Po upieczeniu zostaw na chwilkę w półotwartym piekarniku
- Wyjmij babkę z piekarnika, poczekaj aż wystygnie
- Przygotuj lukier mieszając śmietanę, cukier i cukier waniliowy
- Polukruj babkę i ozdób według uznania
Tak przygotowana babka może być piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Ale myślę, że i poza świętami nada się na podwieczorek.
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Piękna babka, będzie uroczą ozdobą świątecznego stołu 🙂
Dziękuję 🙂
Babeczka jak malowana,piękne zdjęcie,wygląda mega apetycznie 🙂
A zamiast mąki pszennej jaką inną można zastosować?
Szczerze mówiąc nie wiem 🙂 Każda mąka ma inne właściwości i będzie potrzebowała innych proporcji pozostałych składników.
Pozdrawiam serdecznie
Ale piękna babka wyszła 🙂 U mnie w rodzinie babki to najbardziej lubi syn, więc w tym roku z pewnością babka będzie obowiązkowo
Dziękuję 🙂 Muszę zobaczyć jaką babkę szykujesz w tym roku. Idę do Ciebie 😉