Sałatka ze szpinaku z serem pleśniowym i figami
Składniki:
- 1 duża garść liści świeżego szpinaku
- 1/2 opakowania sera pleśniowego typu camembert (u mnie light)
- 2 figi (świeże, możesz zastąpić innym, soczystym, świeżym owocem)
- 1 garść pestek dyni łuskanych i ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (proporcje wody i oliwy możesz zmienić, do 100% oliwy, bez wody, ja robię wersję light )
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania:
- Szpinak opłucz, odsącz, połóż na półmisku
- Ser lekko zgrilluj, pokrój w półplasterki i ułóż na szpinaku
- Figi opłucz, pokrój w ósemki ułóż na sałatce
- Miód, wodę, oliwę, musztardę, sól umieść w naczyniu miksującym, wymieszaj 20sekund/obroty 5
- Pestki dyni i słonecznik upruż na suchej patelni, posyp nimi sałatkę
Jeśli wykonasz przepis na: Sałatka ze szpinaku z serem pleśniowym i figami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255