Pełnoziarnista tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Pełnoziarnista tarta z kurczakiem i szpinakiem to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych tart na pszennym cieście kruchym. Pełnoziarniste mąki mają wiele korzyści dla zdrowia i są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Ostatnio staram się troszkę zdrowiej odżywiać i mąka pełnoziarnista (jak już może zauważyłaś od kilku przepisów), zagościła na stałe w mojej spiżarni.
Co to są mąki pełnoziarniste?
To rodzaj mąki, produkowany z całych ziaren, w przeciwieństwie do białej mąki, która jest produkowana z oczyszczonych wnętrz ziaren. Pełnoziarniste mąki zawierają wszystkie części ziarna, które są bogate w błonnik, istotny dla zdrowia układu trawiennego, witaminy B, E i składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez i cynk. Błonnik zawarty w pełnoziarnistych mąkach pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, otyłości i cukrzycy typu 2.
Rodzaje mąki pełnoziarnistej
Istnieją różne rodzaje pełnoziarnistych mąk, w tym:
– Pełnoziarnista mąka pszenna – jest produkowana z całych ziaren pszenicy i jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Może być stosowana w przepisach na chleb, ciasta, makarony i wiele innych potraw.
– Pełnoziarnista mąka żytnia – jest produkowana z całych ziaren żyta i ma wyższą zawartość błonnika niż pełnoziarnista mąka pszenna. Jest idealna do pieczenia chleba żytniego i innych przepisów z żytniej mąki.
– Pełnoziarnista mąka owsiana – jest produkowana z całych ziaren owsa i jest bogata w błonnik rozpuszczalny, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jest idealna do przepisów na ciasta, placki i pieczywo.
– Pełnoziarnista mąka jaglana – jest produkowana z całych ziaren jaglanych i ma wyższą zawartość białka i błonnika niż inne pełnoziarniste mąki. Jest idealna do przepisów na placki, naleśniki i wiele innych potraw.
No ale tarta, to nie tylko mąka. Aby było zdrowiej i nieco bardziej fit, podmieniłam też inne tradycyjne składniki np. zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, zmniejszyłam ilość masła, a zamiast tłustego mleka dałam mleko chude. Tarta wyszła niesamowita! Rodzinka się zajadała, a o ostatni kawałek, omal się nie pobiliśmy, ha ha!
Tarta super smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu i na zimno. Możesz więc śmiało zabrać ją do pracy, lub dać dziecku do szkoły, albo spakować na majowy piknik. Łap przepis, piecz i zajadaj!

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 30 min.
Mój przepis na:

Pełnoziarnista tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Składniki:

Spód tarty

  • 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 20 g mąki owsianej (jeśli nie masz mąki, możesz zmielić płatki owsiane 15sekund / obroty 10)
  • 1 jajko
  • 70 g masła (może być twarda margaryna, plus łyżeczka masła do wysmarowania formy)
  • 75 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie tarty

  • 250-300 g piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanaej w Thermomix (albo vegety)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia (lub oliwy z oliwek)
  • 3 ząbki czosnku (kocham czosnek, a Ty?)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego do smażenia)
  • 250 -300 g świeżego szpinaku w liściach
  • 3 jajka
  • 130 g chudego mleka (jak chcesz, możesz użyć tłuste)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Sposób wykonania:

Spód tarty pełnoziarnistej

  • Rozbij jajko tak, by żółtko wlać od razu do naczynia miksującego. dodaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę owsianą, pokrojone na kawałki masła, jogurt i sól. Wyrób ciasto 20 sek / obroty 5.
  • Następnie przełóż ciasto na wysmarowaną masłem formę to tarty (Ø26cm). Dłońmi ugnieć ciasto tak by powstał równy blat z rantem na wysokość ścianek formy. Włóż formę z ciastem do lodówki na 20-30 minut. Wstaw piekarnik na 180℃, grzanie góra – dół
  • Wyjmij tartę z lodówki, ułóż na niej obciążniki do tarty, lub suchą fasolę. Piecz 15-20 minut.

Nadzienie tarty

  • Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę 2 cm, odsącz z wody, oprósz przyprawą uniwersalną i przesmaż na jednej łyżeczce oleju.
  • W naczyniu miksującym umieść czosnek i oliwę. Rozdrobnij 3 sek. / obroty 8, a następnie duś 2 min. / 120℃ / obroty 1
  • Dodaj szpinak dalej duś 6 min / 120℃ / obroty 2 i przełóż na bok
  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj białko, jajka, sól, pieprz. Zmiksuj 20 sek/ / obroty 6
  • Dodaj szpinak z kurczakiem, wymieszaj 5 sek. / obroty 2
  • Powstałe nadzienie wyłóż na podpieczony spód tarty i ułóż na wierzchu poprzekrawane pomidorki koktajlowe.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w temp 180℃ przez ok 25 minut, aż do ścięcia się masy.

Jeśli wykonasz przepis na: Pełnoziarnista tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także