Film z przepisem krok po kroku:
Pełnoziarnista tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami
Składniki:
Spód tarty
- 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 20 g mąki owsianej (jeśli nie masz mąki, możesz zmielić płatki owsiane 15sekund / obroty 10)
- 1 jajko
- 70 g masła (może być twarda margaryna, plus łyżeczka masła do wysmarowania formy)
- 75 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie tarty
- 250-300 g piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanaej w Thermomix (albo vegety)
- 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia (lub oliwy z oliwek)
- 3 ząbki czosnku (kocham czosnek, a Ty?)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego do smażenia)
- 250 -300 g świeżego szpinaku w liściach
- 3 jajka
- 130 g chudego mleka (jak chcesz, możesz użyć tłuste)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Sposób wykonania:
Spód tarty pełnoziarnistej
- Rozbij jajko tak, by żółtko wlać od razu do naczynia miksującego. dodaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę owsianą, pokrojone na kawałki masła, jogurt i sól. Wyrób ciasto 20 sek / obroty 5.
- Następnie przełóż ciasto na wysmarowaną masłem formę to tarty (Ø26cm). Dłońmi ugnieć ciasto tak by powstał równy blat z rantem na wysokość ścianek formy. Włóż formę z ciastem do lodówki na 20-30 minut. Wstaw piekarnik na 180℃, grzanie góra – dół
- Wyjmij tartę z lodówki, ułóż na niej obciążniki do tarty, lub suchą fasolę. Piecz 15-20 minut.
Nadzienie tarty
- Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę 2 cm, odsącz z wody, oprósz przyprawą uniwersalną i przesmaż na jednej łyżeczce oleju.
- W naczyniu miksującym umieść czosnek i oliwę. Rozdrobnij 3 sek. / obroty 8, a następnie duś 2 min. / 120℃ / obroty 1
- Dodaj szpinak dalej duś 6 min / 120℃ / obroty 2 i przełóż na bok
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj białko, jajka, sól, pieprz. Zmiksuj 20 sek/ / obroty 6
- Dodaj szpinak z kurczakiem, wymieszaj 5 sek. / obroty 2
- Powstałe nadzienie wyłóż na podpieczony spód tarty i ułóż na wierzchu poprzekrawane pomidorki koktajlowe.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temp 180℃ przez ok 25 minut, aż do ścięcia się masy.
Jeśli wykonasz przepis na: Pełnoziarnista tarta z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255