Bezglutenowy chleb ziołowy – w sam raz do grilla i na imprezę

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ten bezglutenowy chleb ziołowy niczym się nie różni od chleba upieczonego z pszennej mąki. Jest tak samo mięciutki, puszysty i aromatyczny. Po prostu rozpływa się w ustach!
Jeśli jesteś uczulona/ny na gluten, pewnie nie raz myślałaś, jakby to było fajnie zjeść sobie taki pyszny chlebek… Teraz, to możliwe! Ciesz się prawdziwym, domowym, ziołowym chlebkiem bez obawy o swoje zdrowie!
Powiem Ci, że jestem mega dumna z niego, choć tak naprawdę nie trzeba było wielu modyfikacji zwykłego przepisu na chleb ziołowy.
Mąką bezglutenowa, ponieważ pozbawiona jest glutenu, zachowuje się nieco inaczej, niż mąka pszenna, czy każda inna z glutenem. Ciasto wychodzi z niej glinowate i jakby tłuste. Potrzebuję więcej wody i dłuższego czasu wyrastania. Gdy robiłam chleb ziołowy z mąki bezglutenowej po raz pierwszy, czułam się lekko przerażona strukturą ciasta i tego, jak się zachowuje. Jednak gdy je oswoiłam, troszkę przerobiłam przepis, wszystko wyszło wspaniale i bezproblemowo.
Jeśli jesteś ciekawa/wy jakiej mąki konkretnie użyłam, zapytaj mnie w komentarzu. Na pewno odpowiem.
Przepis jest na Thermomix, ponieważ tak właśnie przygotowuję chleb ziołowy.
Dzisiejszy wpis jest dla mnie szczególny i powiem Ci, że odczuwam ogromną tremę, ponieważ to właśnie dzisiejszym przepisem rozpoczynam nowy rozdział działalności mojego bloga, jakim jest gotowanie na YouTube. Poniżej zamieszczam film z przepisem.
Film nie jest doskonały. Troszkę dlatego, że ja sama jestem niedoskonała i mega zakręcona, a po troszku dlatego, że dopiero się uczę tej roboty. Okazuje się, że to nie takie łatwe. Można na przykład, nakręcić cały film, zużyć składniki, upiec chlebek i zobaczyć, że pół filmu się nie nagrało! No powiem Ci, że o mało zawału nie dostałam, jak się okazało, że pół filmu nie ma! Ale ok, to też nauczka. Poszłam do sklepu, kupiłam mąkę i zaczęłam nagrywać od nowa zmieniając ustawienia w telefonie. I co?! I znów się nie nagrało! Na szczęście tym razem udało mi się nieco uratować sytuację, choć nie do końca, ha ha. Zresztą sam/a zobacz.
Mam nadzieję, że spodoba Ci się to moje gotowanie na ekranie. Jeśli tak się stanie, proszę zasubskrybuj mój kanał, polub film, skomentuj, udostępnij. Będę wdzięczna za każdą z tych czynności!

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 35 min.
20 min.
Czas całkowity: 1 godzina 5 min.
Mój przepis na:

Bezglutenowy chleb ziołowy – w sam raz do grilla i na imprezę

Składniki:

Masło ziołowe

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • 1 garść liści pietruszki (nie musisz ich obrywać, po prostu oddziel najgrubsze łodyżki)
  • 1 garść liści bazylii
  • 60-70 gram masła

Chleb ziołowy

  • 600 g mąki bezglutenowej do wypieku chleba (plus trochę mąki do oprószenia blatu)
  • 400 g letniej wody
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2-1 łyżeczki soli (jeśli dałaś/eś więcej soli do masła, daj mniej do chleba)
  • 50 g oleju, lub oliwy
  • 1 łyżka masła (do natłuszczenia tortownicy)

Sposób wykonania:

Masło ziołowe

  • Czosnek obierz i umieść w naczyniu miksującym
  • Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę
  • Dodaj natkę pietruszki, oraz liście bazylii, ustaw 8 sekund, obroty 5
  • Zgarnij kopystką zioła ze ścianek naczynia miksującego
  • Dodaj masło pokrojone na kawałki i sól, ustaw 16 sekund, obroty 6
  • Przełóż masło ziołowe do miseczki

Chleb z ziołami

  • Wysmaruj masłem tortownicę (ok 26cm)
  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier i i sól , ustaw 2 minuty, tryb wyrabiania ciasta
  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości ok 3 mm
  • Posmaruj placek masłem ziołowym
  • Potnij placek na paski o szerokości ok. 4-5 cm
  • Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ustawiaj na pionowo w tornownicy. Nie musisz ustawiać ciasta blisko siebie – rosnąc będzie potrzebowało miejsca.
  • Przygotowany chlebek odstaw na ok 20 -30 minut do wyrośnięcia
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok 30-40 minut, lub do uzyskania złotego koloru i "suchego patyczka"
  • Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Jeśli wykonasz przepis na: Bezglutenowy chleb ziołowy – w sam raz do grilla i na imprezę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także