Film z przepisem krok po kroku:
Bezglutenowy chleb ziołowy – w sam raz do grilla i na imprezę
Składniki:
Masło ziołowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/2-1 łyżeczki soli
- 1 garść liści pietruszki (nie musisz ich obrywać, po prostu oddziel najgrubsze łodyżki)
- 1 garść liści bazylii
- 60-70 gram masła
Chleb ziołowy
- 600 g mąki bezglutenowej do wypieku chleba (plus trochę mąki do oprószenia blatu)
- 400 g letniej wody
- 42 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2-1 łyżeczki soli (jeśli dałaś/eś więcej soli do masła, daj mniej do chleba)
- 50 g oleju, lub oliwy
- 1 łyżka masła (do natłuszczenia tortownicy)
Sposób wykonania:
Masło ziołowe
- Czosnek obierz i umieść w naczyniu miksującym
- Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę
- Dodaj natkę pietruszki, oraz liście bazylii, ustaw 8 sekund, obroty 5
- Zgarnij kopystką zioła ze ścianek naczynia miksującego
- Dodaj masło pokrojone na kawałki i sól, ustaw 16 sekund, obroty 6
- Przełóż masło ziołowe do miseczki
Chleb z ziołami
- Wysmaruj masłem tortownicę (ok 26cm)
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier i i sól , ustaw 2 minuty, tryb wyrabiania ciasta
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości ok 3 mm
- Posmaruj placek masłem ziołowym
- Potnij placek na paski o szerokości ok. 4-5 cm
- Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ustawiaj na pionowo w tornownicy. Nie musisz ustawiać ciasta blisko siebie – rosnąc będzie potrzebowało miejsca.
- Przygotowany chlebek odstaw na ok 20 -30 minut do wyrośnięcia
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok 30-40 minut, lub do uzyskania złotego koloru i "suchego patyczka"
- Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Jeśli wykonasz przepis na: Bezglutenowy chleb ziołowy – w sam raz do grilla i na imprezę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255