Film z przepisem krok po kroku:
Bezglutenowy chleb ziołowy – w sam raz do grilla i na imprezę
Składniki:
Masło ziołowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/2-1 łyżeczki soli
- 1 garść liści pietruszki (nie musisz ich obrywać, po prostu oddziel najgrubsze łodyżki)
- 1 garść liści bazylii
- 60-70 gram masła
Chleb ziołowy
- 600 g mąki bezglutenowej do wypieku chleba (plus trochę mąki do oprószenia blatu)
- 400 g letniej wody
- 42 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2-1 łyżeczki soli (jeśli dałaś/eś więcej soli do masła, daj mniej do chleba)
- 50 g oleju, lub oliwy
- 1 łyżka masła (do natłuszczenia tortownicy)
Sposób wykonania:
Masło ziołowe
- Czosnek obierz i umieść w naczyniu miksującym
- Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę
- Dodaj natkę pietruszki, oraz liście bazylii, ustaw 8 sekund, obroty 5
- Zgarnij kopystką zioła ze ścianek naczynia miksującego
- Dodaj masło pokrojone na kawałki i sól, ustaw 16 sekund, obroty 6
- Przełóż masło ziołowe do miseczki
Chleb z ziołami
- Wysmaruj masłem tortownicę (ok 26cm)
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier i i sól , ustaw 2 minuty, tryb wyrabiania ciasta
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości ok 3 mm
- Posmaruj placek masłem ziołowym
- Potnij placek na paski o szerokości ok. 4-5 cm
- Każdy pasek zwiń w harmonijkę i ustawiaj na pionowo w tornownicy. Nie musisz ustawiać ciasta blisko siebie – rosnąc będzie potrzebowało miejsca.
- Przygotowany chlebek odstaw na ok 20 -30 minut do wyrośnięcia
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok 30-40 minut, lub do uzyskania złotego koloru i "suchego patyczka"
- Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Fajnie si prezentuje!
Dziękuję 🙂
Przepisa kapitalny. Bezglutenowy chleb i produkty ekologiczne to coś, na czego punkcie mam świra.
Bardzo się cieszę 🙂
Proszę o informację jaka dokładnie mąka została użyta?
Chlebek pięknie wygląda aż ślinka leci.
Proszę o informację na temat mąki oraz czy próbowała Pani wyrobić ciasto ręcznie?
Dziękuję, że pytasz. Użyłam mąki Belvita do wypieku chleba. Niestety nie wyrabiałam ciasta ręcznie, ale coś mi się zdaje, że może być ciężko. Prędzej jakimś mocnym robotem.
Pozdrawiam serdecznie
Po co ten olej w przepisie ?
Nadaje chlebowi wilgotności. Proszę spróbować zrobić bez oleju i dać znać , jak się udał.
Pozdrawiam serdecznie
W składnikach jest ale gdzie w przepisie 🤨
ale co?
Pewnie chodzi o olej …
Proszę o informację o rodzaju mąki.
Użyłam mąki do wypiechu chleba Schar