Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej – fantastyczna do grilla i na letni obiad

Kasia Potargana
0 komentarzy
Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej w tym roku jest hitem naszej rodzinki. Robiłam ją już kilka razy i nie możemy się jej najeść.
Fantastycznie pasuje jako dodatek do mięs z grilla, ale nawet jako samodzielne danie także świetnie smakuje. Zdarzyło mi się kiedyś też zabrać ją do pracy i trzymać w lodówce. Gdy ją z lodówki wyjęłam była strasznie schłodzona, a ja nie lubię aż tak zimnego jedzenia. Włożyłam ją więc do mikrofali i podgrzałam. Muszę przyznać, że taka podgrzana także pysznie smakuje. Jednym słowem sałatka uniwersalna.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g roszponki
  • 80 g sera feta
  • 500 g wody
  • 40 g oleju słonecznikowego (lub oliwy z oliwek)
  • 150 g gęstego jogurtu (np. typu greckiego)
  • 10 g soku z cytryny
  • 5 g świeżego koperku
  • 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż koperek i rozdrobnij go ustawiając na Thermomixie 3 sekundy / obroty 8. Zgarnij koperek kopystką ze ścianek na dno naczynia.
  • Dodaj jogurt, sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól. Ustaw 20 sek. / obroty 3.
  • Przełóż sos do innego naczynia, opłucz naczynie miksujące.
  • Jeśli posiadasz osłonę noża 2.0 – obierz ziemniaki w Thermomix ustawiając program obierania ziemniaków / obroty 4, jeśli nie – obierz, lub dobrze wyszoruj ziemniaki
  • Pokrój ziemniaki w ćwiartki, lub ósemki i umieść w koszyczku (zależnie od wielkości ziemniaków)
  • Obierz, opłucz fasolkę i pokrój w 3 cm kawałki, a następnie umieść w Varomie.
  • Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż ziemniaki w koszyczku.
  • Zamknij pokrywę. Zamiast miarki ustaw na pokrywie Varomę z fasolką.
  • Ustaw 22 min. / Varoma / obroty 1.
  • Zdejmij Varomę, wyjmij ostrożnie koszyczek z ziemniakami i przesyp je do dużej miski.
  • Załóż pokrywę na naczynie miksujące i ustaw Varomę na niej z powrotem. Dogotuj fasolkę 15 minut / Varoma / obroty 1 (jeśli będzie taka potrzeba wydłuż gotowanie o kolejne 10 minut). Odstaw fasolkę do przestygnięcia.
  • Do miski z ziemniakami dodaj roszponkę, przestudzoną fasolkę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, oraz pokrojony w dość grubą kostkę ser feta.
  • Polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj – gotowe.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także