Biszkopt, który zawsze się udaje

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dobry biszkopt na tort to temat wielu dyskusji. Niby prosty temat, a jednak nie zawsze się udaje. A jak tu zrobić piękny i pyszny tort bez porządnego, lekkiego, puszystego biszkoptu?
Powiem Ci, że ja taki przepis na biszkopt, który zawsze się udaje mam. To stary przepis mojej teściowej, fantastycznej kucharki. Przy okazji moich urodzin zamarzył mi się piękny, wysoki tort z sopelkami z czekolady i przybraniem z ciasteczek i czekoladek. Potrzebny mi był dobry przepis na biszkopt i całą resztę. Biszkopt już wiesz, mam od teściowej, pozostałe elementy podpatrzyłam w Cookidoo i u Asi Słodko Słodkiej. Jaki wyszedł efekt w całości? Niebawem się przekonasz, ponieważ zrobiłam również przepis na tort, który niebawem pokażę jak wykonałam.
Tymczasem przedstawiam Ci dobry, sprawdzony przepis na biszkopt. Z resztą widać, że szykowany był do tortu. Zapomniałam się i pokroiłam, zanim zdjęcie zrobiłam.
Proporcja wyliczona na tortownicę 24 cm.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Biszkopt, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka pszennej mąki (plus trochę do obsypania tortownicy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy)

Sposób wykonania:

  • Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Nastaw piekarnik na 180°C.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do naczynia miksującego włóż motylek. Ustaw 6 minut / 37°C / obroty 4. Podczas ubijania zdejmij miarkę i dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym (od drugiej minuty, mniej więcej).
  • Ustaw 4 minuty / obroty 1,5 i w trakcie mieszania, dodawaj stopniowo żółtka po jednym, a następnie dodawaj po łyżce, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli składniki nie będą dokładnie wymieszane dodaj jeszcze minutkę na koniec.
  • Ciasto wylej na przygotowaną tortownicę.. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło (patyczek po wyjęciu ma być czysty)
  • Upieczony biszkopt rzuć o podłogę z wysokości 1metra, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Z tak przygotowanego biszkoptu możesz upiec pyszny tort, na który przepis podrzucę za tydzień.

Jeśli wykonasz przepis na: Biszkopt, który zawsze się udaje, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także