Film z przepisem krok po kroku:
Biszkopt, który zawsze się udaje
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka pszennej mąki (plus trochę do obsypania tortownicy)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy)
Sposób wykonania:
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Nastaw piekarnik na 180°C.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do naczynia miksującego włóż motylek. Ustaw 6 minut / 37°C / obroty 4. Podczas ubijania zdejmij miarkę i dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym (od drugiej minuty, mniej więcej).
- Ustaw 4 minuty / obroty 1,5 i w trakcie mieszania, dodawaj stopniowo żółtka po jednym, a następnie dodawaj po łyżce, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli składniki nie będą dokładnie wymieszane dodaj jeszcze minutkę na koniec.
- Ciasto wylej na przygotowaną tortownicę.. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło (patyczek po wyjęciu ma być czysty)
- Upieczony biszkopt rzuć o podłogę z wysokości 1metra, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Jeśli wykonasz przepis na: Biszkopt, który zawsze się udaje, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255