Dojrzewający piernik staropolski

Kasia Potargana
2 komentarze
Najwyższy czas, aby nastawić dojrzewający piernik staropolski. To jedno z ciast najbardziej kojarzących nam się ze Świętami. Bez jego zapachu unoszącego się w całym domu, trudno wyobrazić sobie świąteczny czas.
Nastaw ciasto już teraz, by w święta cieszyć się jego smakiem i aromatem, jak za dawnych lat. Taki piernik wykonany samodzielnie w domu jest niepowtarzalny. Nie kupisz go w cukierni. W cukierni nie kupisz też tego cudownego, świątecznego zapachu, który sprawia, że święta są jeszcze bardziej świąteczne, domowe i ciepłe.
Dojrzewający piernik staropolski wymaga leżakowania ciasta minimum dwa tygodnie, jednak najsmaczniejszy jest po 4-6 tygodniach dojrzewania. Pieczemy go 2-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości i rozpływał się w ustach.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 28 d
Czas całkowity: 28 d 2 godz.
Mój przepis na:

Dojrzewający piernik staropolski

Składniki:

Piernik

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g mleka
  • 250 g miodu płynnego, naturalnego (kwiatowego)
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 szczypta soli (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy)

Do przełożenia

  • 400 g powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 80 g masła
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

Piernik

  • Umieść cukier, masło i miód w dość dużym garnku. Wstaw na mały ogień. Mieszaj drewnianą pałką do rozpuszczenia, Zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia
  • Do ciepłej (nie gorącej) masy dodaj jajka, mąkę, przyprawę do piernika, wyrób pałką na gładką masę
  • Wymieszaj mleko z sodą i dodaj do ciasta, cały czas ucierając ciasto pałką
  • Posiekaj orzechy i wraz z rodzynkami dodaj do ciasta – wymieszaj całość łyżką
  • Przełóż ciasto do szklanej miski, przykryj lnianą, lub bawełnianą ściereczką i umieść w lodówce na 2-6 tygodni
  • Dojrzałe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek wielkości blachy dopieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st
  • Umieść placek na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 st ok. 30 minut (do zrumienienia,grzanie góra-dół)
  • Upieczony placek wyjmij z piecyka, przekrój pionowo na 3 części i pozostaw do przestudzenia (poziomo nawet się nie da, ponieważ placek będzie dość płaski)
  • Dwie części posmaruj powidłami śliwkowymi, a następnie ułóż wszystkie trzy części na sobie.
  • Zawiń ciasto w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 2-4 dni, by się ładnie związało i zmiękło
  • Gotowe ciasto polej polewą czekoladową wg przepisu poniżej i pozostaw do stężenia polewy

Polewa czekoladowa

  • W rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i miód – rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej polewy. Zdejmij z palnika, pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie polej nią piernik.
  • Piernik pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy – gotowe

Dojrzewający piernik staropolski w Thermomix

Thermomix na pewno dojrzewania nie przyspieszy, bo ciasto musi odleżakować w lodówce swoje, ale na pewno ułatwi wykonanie ciasta, przyspieszy proces przygotowywania, a potem się sam umyje (i to w nim kocham najbardziej).
Piernik
  • W suchym naczyniu umieść obrane orzechy, ustaw 1 sek/obroty 6,5
  • Przełóż orzechy do miseczki, dodaj rodzynki, odstaw
  • W kubeczku wymieszaj mleko z sodą
  • Do naczynia miksującego wlej miód, dodaj pokrojone masło i cukier, ustaw 10 min./90st/obr 1
  • Dodaj mąkę i przyprawę do piernika ustaw 15 sek/ obroty 3
  • Dodaj jajka i mleko z sodą, ustaw 3 minuty/ tryb wyrabiania ciasta (interwał)
  • Dodaj orzechy i rodzynki, wymieszaj kopystką
  • Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na 2-4 tygodnie
  • Dojrzałe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia
  • Przełóż ciasto na wyłożoną papierem blachę i piecz w rozgrzanym do 180st, piekarniku przez ok 30 min (grzanie góra, dół)
  • Upieczone ciasto przekrój pionowo na 3 równe części, pozostaw do lekkiego przestygnięcia
  • Posmaruj dwie warstwy powidłami śliwkowymi i ułóż na sobie wszystkie trzy, lekko dociskając
  • Ostudzone ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 2-4 dni
  • Gotowe ciasto polej polewą czekoladową wg przepisu poniżej i odstaw do zastygnięcia polewy w chłodne miejsce
Polewa czekoladowa
  • Czekoladę  umieść w naczyniu miksującym ustaw 10sek, obr 7
  • Dodaj masło i miód, ustaw 3,5 min/70 st/obr 1
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, wypróbuj także inne moje świąteczne propozycje:
pierogi z kapustą i grzybami
ryba po grecku
kulebiak z kapustą i grzybami
kompot z suszonych owoców
makowiec
 
 

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Dobrze, że przypomniałaś, że to już czas 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności