• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Dojrzewający piernik staropolski

Kasia Potargana 20 listopada 2021
Kasia Potargana 20 listopada 2021
A+A-
Reset
1,6K
Najwyższy czas, aby nastawić dojrzewający piernik staropolski. To jedno z ciast najbardziej kojarzących nam się ze Świętami. Bez jego zapachu unoszącego się w całym domu, trudno wyobrazić sobie świąteczny czas.
Nastaw ciasto już teraz, by w święta cieszyć się jego smakiem i aromatem, jak za dawnych lat. Taki piernik wykonany samodzielnie w domu jest niepowtarzalny. Nie kupisz go w cukierni. W cukierni nie kupisz też tego cudownego, świątecznego zapachu, który sprawia, że święta są jeszcze bardziej świąteczne, domowe i ciepłe.
Dojrzewający piernik staropolski wymaga leżakowania ciasta minimum dwa tygodnie, jednak najsmaczniejszy jest po 4-6 tygodniach dojrzewania. Pieczemy go 2-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości i rozpływał się w ustach.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godziny godz.
Czas gotowania: 28 dni d
Czas całkowity: 28 dni d 2 godziny godz.
Mój przepis na:

Dojrzewający piernik staropolski

Składniki:

Piernik

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g mleka
  • 250 g miodu płynnego, naturalnego (kwiatowego)
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 szczypta soli (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy)

Do przełożenia

  • 400 g powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 80 g masła
  • 1 łyżka miodu
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Piernik

  • Umieść cukier, masło i miód w dość dużym garnku. Wstaw na mały ogień. Mieszaj drewnianą pałką do rozpuszczenia, Zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia
  • Do ciepłej (nie gorącej) masy dodaj jajka, mąkę, przyprawę do piernika, wyrób pałką na gładką masę
  • Wymieszaj mleko z sodą i dodaj do ciasta, cały czas ucierając ciasto pałką
  • Posiekaj orzechy i wraz z rodzynkami dodaj do ciasta – wymieszaj całość łyżką
  • Przełóż ciasto do szklanej miski, przykryj lnianą, lub bawełnianą ściereczką i umieść w lodówce na 2-6 tygodni
  • Dojrzałe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek wielkości blachy dopieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st
  • Umieść placek na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 st ok. 30 minut (do zrumienienia,grzanie góra-dół)
  • Upieczony placek wyjmij z piecyka, przekrój pionowo na 3 części i pozostaw do przestudzenia (poziomo nawet się nie da, ponieważ placek będzie dość płaski)
  • Dwie części posmaruj powidłami śliwkowymi, a następnie ułóż wszystkie trzy części na sobie.
  • Zawiń ciasto w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 2-4 dni, by się ładnie związało i zmiękło
  • Gotowe ciasto polej polewą czekoladową wg przepisu poniżej i pozostaw do stężenia polewy

Polewa czekoladowa

  • W rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i miód – rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej polewy. Zdejmij z palnika, pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie polej nią piernik.
  • Piernik pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy – gotowe

Dojrzewający piernik staropolski w Thermomix

Thermomix na pewno dojrzewania nie przyspieszy, bo ciasto musi odleżakować w lodówce swoje, ale na pewno ułatwi wykonanie ciasta, przyspieszy proces przygotowywania, a potem się sam umyje (i to w nim kocham najbardziej).
Piernik
  • W suchym naczyniu umieść obrane orzechy, ustaw 1 sek/obroty 6,5
  • Przełóż orzechy do miseczki, dodaj rodzynki, odstaw
  • W kubeczku wymieszaj mleko z sodą
  • Do naczynia miksującego wlej miód, dodaj pokrojone masło i cukier, ustaw 10 min./90st/obr 1
  • Dodaj mąkę i przyprawę do piernika ustaw 15 sek/ obroty 3
  • Dodaj jajka i mleko z sodą, ustaw 3 minuty/ tryb wyrabiania ciasta (interwał)
  • Dodaj orzechy i rodzynki, wymieszaj kopystką
  • Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na 2-4 tygodnie
  • Dojrzałe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia
  • Przełóż ciasto na wyłożoną papierem blachę i piecz w rozgrzanym do 180st, piekarniku przez ok 30 min (grzanie góra, dół)
  • Upieczone ciasto przekrój pionowo na 3 równe części, pozostaw do lekkiego przestygnięcia
  • Posmaruj dwie warstwy powidłami śliwkowymi i ułóż na sobie wszystkie trzy, lekko dociskając
  • Ostudzone ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 2-4 dni
  • Gotowe ciasto polej polewą czekoladową wg przepisu poniżej i odstaw do zastygnięcia polewy w chłodne miejsce
Polewa czekoladowa
  • Czekoladę  umieść w naczyniu miksującym ustaw 10sek, obr 7
  • Dodaj masło i miód, ustaw 3,5 min/70 st/obr 1
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, wypróbuj także inne moje świąteczne propozycje:
pierogi z kapustą i grzybami
ryba po grecku
kulebiak z kapustą i grzybami
kompot z suszonych owoców
makowiec
 
 

Jeśli wykonasz przepis na: Dojrzewający piernik staropolski, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Ogród bez stresu – rośliny, które przetrwają Twoje wakacje

  • Dieta i prowadzenie trenera przez internet – jak skutecznie osiągnąć cele zdrowotne i sylwetkowe bez wychodzenia z domu?

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz