Dojrzewający piernik staropolski
Składniki:
Piernik
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 100 g mleka
- 2 łyżeczki sody
- 100 g mleka
- 250 g miodu płynnego, naturalnego (kwiatowego)
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 szczypta soli (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy)
Do przełożenia
- 400 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa
- 200 g czekolady gorzkiej
- 80 g masła
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
Piernik
- Umieść cukier, masło i miód w dość dużym garnku. Wstaw na mały ogień. Mieszaj drewnianą pałką do rozpuszczenia, Zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia
- Do ciepłej (nie gorącej) masy dodaj jajka, mąkę, przyprawę do piernika, wyrób pałką na gładką masę
- Wymieszaj mleko z sodą i dodaj do ciasta, cały czas ucierając ciasto pałką
- Posiekaj orzechy i wraz z rodzynkami dodaj do ciasta – wymieszaj całość łyżką
- Przełóż ciasto do szklanej miski, przykryj lnianą, lub bawełnianą ściereczką i umieść w lodówce na 2-6 tygodni
- Dojrzałe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek wielkości blachy dopieczenia
- Rozgrzej piekarnik do 180 st
- Umieść placek na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 st ok. 30 minut (do zrumienienia,grzanie góra-dół)
- Upieczony placek wyjmij z piecyka, przekrój pionowo na 3 części i pozostaw do przestudzenia (poziomo nawet się nie da, ponieważ placek będzie dość płaski)
- Dwie części posmaruj powidłami śliwkowymi, a następnie ułóż wszystkie trzy części na sobie.
- Zawiń ciasto w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 2-4 dni, by się ładnie związało i zmiękło
- Gotowe ciasto polej polewą czekoladową wg przepisu poniżej i pozostaw do stężenia polewy
Polewa czekoladowa
- W rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i miód – rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej polewy. Zdejmij z palnika, pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie polej nią piernik.
- Piernik pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy – gotowe
Dojrzewający piernik staropolski w Thermomix
Thermomix na pewno dojrzewania nie przyspieszy, bo ciasto musi odleżakować w lodówce swoje, ale na pewno ułatwi wykonanie ciasta, przyspieszy proces przygotowywania, a potem się sam umyje (i to w nim kocham najbardziej). Piernik- W suchym naczyniu umieść obrane orzechy, ustaw 1 sek/obroty 6,5
- Przełóż orzechy do miseczki, dodaj rodzynki, odstaw
- W kubeczku wymieszaj mleko z sodą
- Do naczynia miksującego wlej miód, dodaj pokrojone masło i cukier, ustaw 10 min./90st/obr 1
- Dodaj mąkę i przyprawę do piernika ustaw 15 sek/ obroty 3
- Dodaj jajka i mleko z sodą, ustaw 3 minuty/ tryb wyrabiania ciasta (interwał)
- Dodaj orzechy i rodzynki, wymieszaj kopystką
- Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na 2-4 tygodnie
- Dojrzałe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia
- Przełóż ciasto na wyłożoną papierem blachę i piecz w rozgrzanym do 180st, piekarniku przez ok 30 min (grzanie góra, dół)
- Upieczone ciasto przekrój pionowo na 3 równe części, pozostaw do lekkiego przestygnięcia
- Posmaruj dwie warstwy powidłami śliwkowymi i ułóż na sobie wszystkie trzy, lekko dociskając
- Ostudzone ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 2-4 dni
- Gotowe ciasto polej polewą czekoladową wg przepisu poniżej i odstaw do zastygnięcia polewy w chłodne miejsce
- Czekoladę umieść w naczyniu miksującym ustaw 10sek, obr 7
- Dodaj masło i miód, ustaw 3,5 min/70 st/obr 1

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Dobrze, że przypomniałaś, że to już czas 🙂
Prawda? 😉