Czytasz teraz
Zawijany makowiec na wigilijny stół

Zawijany makowiec na wigilijny stół

Kasia Potargana
Wiesz dlaczego na wigilijnym stole powinien znaleźć się makowiec? Ponieważ mak spożywany podczas wigilijnej kolacji przynosi obfitość wszelakich dóbr i pomyślności. Każdy, kto chce mieć dobry kolejny rok, z dala od biedy, za to z pełną kiesą, musi choć trochę maku podczas kolacji wigilijnej zjeść. Ponadto, makówka jest symbolem rodziny skupionej w jednym domu razem. A przecież także o to chodzi podczas świąt.
Oczywiście mak można jeść w różnej postaci. Niektórzy robią np. makiełki, inni kutię, jeszcze inni kluski z makiem. W naszym domu tę ważną rolę pełni makowiec. Tradycyjny, drożdżowy, zawijany. Mistrzem makowca ( i w ogóle drożdżowych ciast) jest u nas Karol (na co dzień prowadzący bloga Kosapopatelni.pl) i to jego przepis dzisiaj chcę Ci przedstawić.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 350
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Mój przepis na:

Zawijany makowiec na wigilijny stół

Składniki:

  • 1 puszka maku na makowiec
  • 1 szklanka mleka (ok 200ml)
  • 4 szklanki pszennej mąki
  • 150 g margaryny
  • 6 jaj
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • wyszorowana, pokrojona, skórka pomarańczowa, miód, orzechy, rodzynki (w razie potrzeby)

Sposób wykonania:

  • Mleko wyjmujemy z lodówki i lekko podgrzewamy, aby miało temperaturę pokojową
  • Wylewamy mleko do miseczki (dużego kubka), wdrabiamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosły
  • Roztapiamy margarynę i zostawiamy do przestygnięcia
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka jajek, pozostały cukier, sól i spirytus,mieszamy łyżką
  • Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy na jednolitą masę
  • Dodajemy roztopioną, przestudzoną margarynę i dalej wyrabiamy
  • Przykrywamy ciasto czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • W tym czasie z białek i cukru waniliowego ubijamy pianę i mieszamy ją z makiem. Jeśli mak jest "ubogi" w bakalie, dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, miód, rodzynki wg uznania
  • Ciasto po wyrośnięciu, jeszcze raz krótko przerabiamy, a następnie dzielimy na dwie części
  • Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Nakładamy masę po równo na każdą część, równomiernie rozsmarowując tak, by zostały wolne brzegi ciasta (ok 2 cm).
  • Każdy prostokąt zwijamy ciasno w rulon podwijając brzegi pod spód
  • Przekładamy rulony na papier do pieczenia i zawijamy je dość ciasno w papier
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
  • Gdy piekarnik będzie gotowy, wkładamy doń nasze rulony i pieczemy 40 min
  • Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż nasze makowce ostygną i nie podjadamy. A następnie możemy je polukrować, posypać makiem, bakaliami, czym lubimy
Uwagi dodatkowe
Po zjedzeniu takiego makowca, szczęście i pomyślność na pewno będzie z Tobą cały rok i jeszcze dzień dłużej, żebyś zdążyła zjeść kolejny. Czego Ci z całego serca życzę.

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sikorkowe Pasje
Gość

Makowce pod każdym pozorem i wyglądem nie są moimi ulubionymi ciastami. Zjem, pewnie że tak. Niemniej gustuję w sernikach, ciastach babkowych, keksowych i takich z owocami i galaretką.
Ps. Marco jednak na pewno by zjadł takiego makowca ze smaczkiem.


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę