Zawijany makowiec na wigilijny stół

17 grudnia 2019
Wiesz dlaczego na wigilijnym stole powinien znaleźć się makowiec? Ponieważ mak spożywany podczas wigilijnej kolacji przynosi obfitość wszelakich dóbr i pomyślności. Każdy, kto chce mieć dobry kolejny rok, z dala od biedy, za to z pełną kiesą, musi choć trochę maku podczas kolacji wigilijnej zjeść. Ponadto, makówka jest symbolem rodziny skupionej w jednym domu razem. A przecież także o to chodzi podczas świąt.Oczywiście mak można jeść w różnej postaci. Niektórzy robią np. makiełki, inni kutię, jeszcze inni kluski z makiem. W naszym domu tę ważną rolę pełni makowiec. Tradycyjny, drożdżowy, zawijany. Mistrzem makowca ( i w ogóle drożdżowych ciast) jest u nas Karol (na co dzień prowadzący bloga Kosapopatelni.pl) i to jego przepis dzisiaj chcę Ci przedstawić.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Zawijany makowiec na wigilijny stół
Składniki:
- 1 puszka maku na makowiec
- 1 szklanka mleka (ok 200ml)
- 4 szklanki pszennej mąki
- 150 g margaryny
- 6 jaj
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 op cukru wanilinowego
- 2 łyżki spirytusu
- wyszorowana, pokrojona, skórka pomarańczowa, miód, orzechy, rodzynki (w razie potrzeby)
Sposób wykonania:
- Mleko wyjmujemy z lodówki i lekko podgrzewamy, aby miało temperaturę pokojową
- Wylewamy mleko do miseczki (dużego kubka), wdrabiamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosły
- Roztapiamy margarynę i zostawiamy do przestygnięcia
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka jajek, pozostały cukier, sól i spirytus,mieszamy łyżką
- Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy na jednolitą masę
- Dodajemy roztopioną, przestudzoną margarynę i dalej wyrabiamy
- Przykrywamy ciasto czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- W tym czasie z białek i cukru waniliowego ubijamy pianę i mieszamy ją z makiem. Jeśli mak jest "ubogi" w bakalie, dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, miód, rodzynki wg uznania
- Ciasto po wyrośnięciu, jeszcze raz krótko przerabiamy, a następnie dzielimy na dwie części
- Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt.
- Nakładamy masę po równo na każdą część, równomiernie rozsmarowując tak, by zostały wolne brzegi ciasta (ok 2 cm).
- Każdy prostokąt zwijamy ciasno w rulon podwijając brzegi pod spód
- Przekładamy rulony na papier do pieczenia i zawijamy je dość ciasno w papier
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
- Gdy piekarnik będzie gotowy, wkładamy doń nasze rulony i pieczemy 40 min
- Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż nasze makowce ostygną i nie podjadamy. A następnie możemy je polukrować, posypać makiem, bakaliami, czym lubimy
Uwagi dodatkowe
Po zjedzeniu takiego makowca, szczęście i pomyślność na pewno będzie z Tobą cały rok i jeszcze dzień dłużej, żebyś zdążyła zjeść kolejny. Czego Ci z całego serca życzę.
Tagi
1 Udostępnienia
Makowce pod każdym pozorem i wyglądem nie są moimi ulubionymi ciastami. Zjem, pewnie że tak. Niemniej gustuję w sernikach, ciastach babkowych, keksowych i takich z owocami i galaretką.
Ps. Marco jednak na pewno by zjadł takiego makowca ze smaczkiem.
W takim razie to makowiec dla Marko 😉 A dla Ciebie niedługo będzie taki prawie 😉 serniczek