Zawijany makowiec na wigilijny stół
Składniki:
- 1 puszka maku na makowiec
- 1 szklanka mleka (ok 200ml)
- 4 szklanki pszennej mąki
- 150 g margaryny
- 6 jaj
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 op cukru wanilinowego
- 2 łyżki spirytusu
- wyszorowana, pokrojona, skórka pomarańczowa, miód, orzechy, rodzynki (w razie potrzeby)
Sposób wykonania:
- Mleko wyjmujemy z lodówki i lekko podgrzewamy, aby miało temperaturę pokojową
- Wylewamy mleko do miseczki (dużego kubka), wdrabiamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosły
- Roztapiamy margarynę i zostawiamy do przestygnięcia
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka jajek, pozostały cukier, sól i spirytus,mieszamy łyżką
- Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy na jednolitą masę
- Dodajemy roztopioną, przestudzoną margarynę i dalej wyrabiamy
- Przykrywamy ciasto czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- W tym czasie z białek i cukru waniliowego ubijamy pianę i mieszamy ją z makiem. Jeśli mak jest "ubogi" w bakalie, dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, miód, rodzynki wg uznania
- Ciasto po wyrośnięciu, jeszcze raz krótko przerabiamy, a następnie dzielimy na dwie części
- Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt.
- Nakładamy masę po równo na każdą część, równomiernie rozsmarowując tak, by zostały wolne brzegi ciasta (ok 2 cm).
- Każdy prostokąt zwijamy ciasno w rulon podwijając brzegi pod spód
- Przekładamy rulony na papier do pieczenia i zawijamy je dość ciasno w papier
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
- Gdy piekarnik będzie gotowy, wkładamy doń nasze rulony i pieczemy 40 min
- Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż nasze makowce ostygną i nie podjadamy. A następnie możemy je polukrować, posypać makiem, bakaliami, czym lubimy
Jeśli wykonasz przepis na: Zawijany makowiec na wigilijny stół, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255