Zawijany makowiec na wigilijny stół

Kasia Potargana
2 komentarze
Wiesz dlaczego na wigilijnym stole powinien znaleźć się makowiec? Ponieważ mak spożywany podczas wigilijnej kolacji przynosi obfitość wszelakich dóbr i pomyślności. Każdy, kto chce mieć dobry kolejny rok, z dala od biedy, za to z pełną kiesą, musi choć trochę maku podczas kolacji wigilijnej zjeść. Ponadto, makówka jest symbolem rodziny skupionej w jednym domu razem. A przecież także o to chodzi podczas świąt.
Oczywiście mak można jeść w różnej postaci. Niektórzy robią np. makiełki, inni kutię, jeszcze inni kluski z makiem. W naszym domu tę ważną rolę pełni makowiec. Tradycyjny, drożdżowy, zawijany. Mistrzem makowca ( i w ogóle drożdżowych ciast) jest u nas Karol (na co dzień prowadzący bloga Kosapopatelni.pl) i to jego przepis dzisiaj chcę Ci przedstawić.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Mój przepis na:

Zawijany makowiec na wigilijny stół

Składniki:

  • 1 puszka maku na makowiec
  • 1 szklanka mleka (ok 200ml)
  • 4 szklanki pszennej mąki
  • 150 g margaryny
  • 6 jaj
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • wyszorowana, pokrojona, skórka pomarańczowa, miód, orzechy, rodzynki (w razie potrzeby)

Sposób wykonania:

  • Mleko wyjmujemy z lodówki i lekko podgrzewamy, aby miało temperaturę pokojową
  • Wylewamy mleko do miseczki (dużego kubka), wdrabiamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosły
  • Roztapiamy margarynę i zostawiamy do przestygnięcia
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka jajek, pozostały cukier, sól i spirytus,mieszamy łyżką
  • Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy na jednolitą masę
  • Dodajemy roztopioną, przestudzoną margarynę i dalej wyrabiamy
  • Przykrywamy ciasto czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • W tym czasie z białek i cukru waniliowego ubijamy pianę i mieszamy ją z makiem. Jeśli mak jest "ubogi" w bakalie, dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, miód, rodzynki wg uznania
  • Ciasto po wyrośnięciu, jeszcze raz krótko przerabiamy, a następnie dzielimy na dwie części
  • Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Nakładamy masę po równo na każdą część, równomiernie rozsmarowując tak, by zostały wolne brzegi ciasta (ok 2 cm).
  • Każdy prostokąt zwijamy ciasno w rulon podwijając brzegi pod spód
  • Przekładamy rulony na papier do pieczenia i zawijamy je dość ciasno w papier
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
  • Gdy piekarnik będzie gotowy, wkładamy doń nasze rulony i pieczemy 40 min
  • Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż nasze makowce ostygną i nie podjadamy. A następnie możemy je polukrować, posypać makiem, bakaliami, czym lubimy
Uwagi dodatkowe
Po zjedzeniu takiego makowca, szczęście i pomyślność na pewno będzie z Tobą cały rok i jeszcze dzień dłużej, żebyś zdążyła zjeść kolejny. Czego Ci z całego serca życzę.
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sikorkowe Pasje

Makowce pod każdym pozorem i wyglądem nie są moimi ulubionymi ciastami. Zjem, pewnie że tak. Niemniej gustuję w sernikach, ciastach babkowych, keksowych i takich z owocami i galaretką.
Ps. Marco jednak na pewno by zjadł takiego makowca ze smaczkiem.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności