• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Fasolka po bretońsku Karola

Kasia Potargana 2 października 2021
Kasia Potargana 2 października 2021
A+A-
Reset
2,3K
Fasolka po bretońsku to jeden z moich smaków dzieciństwa. Moja mama często przygotowywała ją na obiady, ale też pamiętam, że stanowiła dość częsty element spotkań moich rodziców z przyjaciółmi. Teraz jakoś chyba trochę wyszła z mody? Raczej nie podaje się jej na imprezach już chyba. W kartach dań też raczej nie gości. Przynajmniej taką mam obserwację. Niedawno sobie o niej przypomniałam i tak rozmawialiśmy z moim facetem, że dawno jej nie jedliśmy i że słuch o niej zaginął. Też masz takie wrażenie? A to takie fajne, sycące danie. W sam raz na chłodne dni i na spotkania przy czymś mocniejszym… Stęsknieni postanowiliśmy sobie fasolkę po bretońsku przygotować. A, że mistrzem fasolki jest Karol – autor bloga Kosą po patelni, on ją gotował i jego przepis umieszczam dzisiaj. Wyszła palce lizać!
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min. min.
Czas gotowania: 1 godzina godz. 40 min. min.
Czas całkowity: 2 godziny godz.
Mój przepis na:

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli np "Jaś"
  • 100-150 g surowego boczku
  • 300 g kiełbasy (u mnie drobiowa, żeby chociaż trochę było fit ;))
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

  • Fasolkę opłucz, zalej wodą i pozostaw do namoczenia np. na noc
  • Zlej wodę. Zalej fasolkę świeżą wodą na wysokość ok 4 – 5 cm ponad fasolkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasolki
  • W tym czasie pokrój boczek w małą kostkę, a kiełbasę w półplasterki
  • Podsmaż boczek, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do fasolki, gdy będzie już lekko miękka
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj
  • Na tłustej po boczku patelni, przesmaż kiełbasę z cebulą i czosnkiem
  • Dodaj passatę, chwilę razem posmaż i całość wlej do gotującej się fasolki
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, oraz majeranek
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły

Jeśli wykonasz przepis na: Fasolka po bretońsku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

Fasolkę po bretońsku podawaj gorącą, z dodatkiem pieczywa.

Przepis na Fasolkę po bretońsku Karola wykonaną w Thermomix TM6

  • Fasolkę namocz przez noc
  • Cebulę obierz przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym
  • Czosnek obierz, dodaj do cebuli, ustaw 5 sek/obr 5
  • Zgarnij kopystką składniki na dno naczynia, dodaj 1 łyżkę oleju, ustaw 2min/120st/ obr 1
  • Dodaj boczek i kiełbasę , ustaw 4min/120st/obroty wsteczne 1
  • Dodaj fasolkę, ziele angielskie, liście laurowe, 600g wody, ustaw 75min/100st/obroty wsteczne 0,5 na pokrywie połóż koszyczek zamiast miarki
  • Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, majeranek, ustaw 5min/100st/obroty wsteczne 0,5
  • Dosmacz solą i pieprzem, przemieszaj kopystką – gotowe

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Będzie mi bardzo miło poczytać w komentarzu, jak Ci się udała fasolka.



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Twoje „nie” jest święte

  • Potrzeba zmiany

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz