Fasolka po bretońsku Karola

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Fasolka po bretońsku to jeden z moich smaków dzieciństwa. Moja mama często przygotowywała ją na obiady, ale też pamiętam, że stanowiła dość częsty element spotkań moich rodziców z przyjaciółmi. Teraz jakoś chyba trochę wyszła z mody? Raczej nie podaje się jej na imprezach już chyba. W kartach dań też raczej nie gości. Przynajmniej taką mam obserwację. Niedawno sobie o niej przypomniałam i tak rozmawialiśmy z moim facetem, że dawno jej nie jedliśmy i że słuch o niej zaginął. Też masz takie wrażenie? A to takie fajne, sycące danie. W sam raz na chłodne dni i na spotkania przy czymś mocniejszym… Stęsknieni postanowiliśmy sobie fasolkę po bretońsku przygotować. A, że mistrzem fasolki jest Karol – autor bloga Kosą po patelni, on ją gotował i jego przepis umieszczam dzisiaj. Wyszła palce lizać!
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godzina 40 min.
Czas całkowity: 2 godziny
Mój przepis na:

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli np "Jaś"
  • 100-150 g surowego boczku
  • 300 g kiełbasy (u mnie drobiowa, żeby chociaż trochę było fit ;))
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Fasolkę opłucz, zalej wodą i pozostaw do namoczenia np. na noc
  • Zlej wodę. Zalej fasolkę świeżą wodą na wysokość ok 4 – 5 cm ponad fasolkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasolki
  • W tym czasie pokrój boczek w małą kostkę, a kiełbasę w półplasterki
  • Podsmaż boczek, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do fasolki, gdy będzie już lekko miękka
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj
  • Na tłustej po boczku patelni, przesmaż kiełbasę z cebulą i czosnkiem
  • Dodaj passatę, chwilę razem posmaż i całość wlej do gotującej się fasolki
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, oraz majeranek
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły

Jeśli wykonasz przepis na: Fasolka po bretońsku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Fasolkę po bretońsku podawaj gorącą, z dodatkiem pieczywa.

Przepis na Fasolkę po bretońsku Karola wykonaną w Thermomix TM6

  • Fasolkę namocz przez noc
  • Cebulę obierz przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym
  • Czosnek obierz, dodaj do cebuli, ustaw 5 sek/obr 5
  • Zgarnij kopystką składniki na dno naczynia, dodaj 1 łyżkę oleju, ustaw 2min/120st/ obr 1
  • Dodaj boczek i kiełbasę , ustaw 4min/120st/obroty wsteczne 1
  • Dodaj fasolkę, ziele angielskie, liście laurowe, 600g wody, ustaw 75min/100st/obroty wsteczne 0,5 na pokrywie połóż koszyczek zamiast miarki
  • Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, majeranek, ustaw 5min/100st/obroty wsteczne 0,5
  • Dosmacz solą i pieprzem, przemieszaj kopystką – gotowe

Będzie mi bardzo miło poczytać w komentarzu, jak Ci się udała fasolka.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także