Fasolka po bretońsku
Składniki:
- 400 g suchej fasoli np "Jaś"
- 100-150 g surowego boczku
- 300 g kiełbasy (u mnie drobiowa, żeby chociaż trochę było fit ;))
- 300 g passaty pomidorowej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Fasolkę opłucz, zalej wodą i pozostaw do namoczenia np. na noc
- Zlej wodę. Zalej fasolkę świeżą wodą na wysokość ok 4 – 5 cm ponad fasolkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasolki
- W tym czasie pokrój boczek w małą kostkę, a kiełbasę w półplasterki
- Podsmaż boczek, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do fasolki, gdy będzie już lekko miękka
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj
- Na tłustej po boczku patelni, przesmaż kiełbasę z cebulą i czosnkiem
- Dodaj passatę, chwilę razem posmaż i całość wlej do gotującej się fasolki
- Dodaj koncentrat pomidorowy, oraz majeranek
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły
Jeśli wykonasz przepis na: Fasolka po bretońsku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Fasolkę po bretońsku podawaj gorącą, z dodatkiem pieczywa.
Przepis na Fasolkę po bretońsku Karola wykonaną w Thermomix TM6
- Fasolkę namocz przez noc
- Cebulę obierz przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym
- Czosnek obierz, dodaj do cebuli, ustaw 5 sek/obr 5
- Zgarnij kopystką składniki na dno naczynia, dodaj 1 łyżkę oleju, ustaw 2min/120st/ obr 1
- Dodaj boczek i kiełbasę , ustaw 4min/120st/obroty wsteczne 1
- Dodaj fasolkę, ziele angielskie, liście laurowe, 600g wody, ustaw 75min/100st/obroty wsteczne 0,5 na pokrywie połóż koszyczek zamiast miarki
- Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, majeranek, ustaw 5min/100st/obroty wsteczne 0,5
- Dosmacz solą i pieprzem, przemieszaj kopystką – gotowe
Będzie mi bardzo miło poczytać w komentarzu, jak Ci się udała fasolka.