Fasolka po bretońsku Karola

Kasia Potargana
6 komentarzy
Fasolka po bretońsku to jeden z moich smaków dzieciństwa. Moja mama często przygotowywała ją na obiady, ale też pamiętam, że stanowiła dość częsty element spotkań moich rodziców z przyjaciółmi. Teraz jakoś chyba trochę wyszła z mody? Raczej nie podaje się jej na imprezach już chyba. W kartach dań też raczej nie gości. Przynajmniej taką mam obserwację. Niedawno sobie o niej przypomniałam i tak rozmawialiśmy z moim facetem, że dawno jej nie jedliśmy i że słuch o niej zaginął. Też masz takie wrażenie? A to takie fajne, sycące danie. W sam raz na chłodne dni i na spotkania przy czymś mocniejszym… Stęsknieni postanowiliśmy sobie fasolkę po bretońsku przygotować. A, że mistrzem fasolki jest Karol – autor bloga Kosą po patelni, on ją gotował i jego przepis umieszczam dzisiaj. Wyszła palce lizać!
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz. 40 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Mój przepis na:

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli np "Jaś"
  • 100-150 g surowego boczku
  • 300 g kiełbasy (u mnie drobiowa, żeby chociaż trochę było fit ;))
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Fasolkę opłucz, zalej wodą i pozostaw do namoczenia np. na noc
  • Zlej wodę. Zalej fasolkę świeżą wodą na wysokość ok 4 – 5 cm ponad fasolkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasolki
  • W tym czasie pokrój boczek w małą kostkę, a kiełbasę w półplasterki
  • Podsmaż boczek, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do fasolki, gdy będzie już lekko miękka
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj
  • Na tłustej po boczku patelni, przesmaż kiełbasę z cebulą i czosnkiem
  • Dodaj passatę, chwilę razem posmaż i całość wlej do gotującej się fasolki
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, oraz majeranek
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj jeszcze chwilę, aby smaki dobrze się połączyły

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Fasolkę po bretońsku podawaj gorącą, z dodatkiem pieczywa.

Przepis na Fasolkę po bretońsku Karola wykonaną w Thermomix TM6

  • Fasolkę namocz przez noc
  • Cebulę obierz przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym
  • Czosnek obierz, dodaj do cebuli, ustaw 5 sek/obr 5
  • Zgarnij kopystką składniki na dno naczynia, dodaj 1 łyżkę oleju, ustaw 2min/120st/ obr 1
  • Dodaj boczek i kiełbasę , ustaw 4min/120st/obroty wsteczne 1
  • Dodaj fasolkę, ziele angielskie, liście laurowe, 600g wody, ustaw 75min/100st/obroty wsteczne 0,5 na pokrywie połóż koszyczek zamiast miarki
  • Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, majeranek, ustaw 5min/100st/obroty wsteczne 0,5
  • Dosmacz solą i pieprzem, przemieszaj kopystką – gotowe

Będzie mi bardzo miło poczytać w komentarzu, jak Ci się udała fasolka.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Jak ja dawno fasolki po bretońsku nie robiłam. Ba… jak ja dawno nawet jej nie jadłam. Ale czas taki, że wszystkie dania pożywne i rozgrzewające wrócą na stół.

duolifesklep

Jedna z tych Polskich potrwa, które naprawdę trudno nie skosztować. Każdy Polak powinien wiedzieć, jak ją przyrządzić.

Gosia

U mnie musi być gęsta i pikantna 😉

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności