Kotlety z resztek warzyw
Składniki:
- 1/4 kalafiora
- 1/4 brokuła
- 1 duża marchew
- 2 małe ziemniaki
- 1/3 pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki oleju
Sposób wykonania:
- Natkę pietruszki umieść w naczyniu miksującym, ustaw 3 sekundy, obroty 5
- Kalafiora i brokuł opłucz, podziel na różyczki i umieść w naczyniu miksującym
- Marchew i buraki obierz, opłucz, przekrój na 4 i umieść w naczyniu miksującym
- Dodaj surowe jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ustaw 10 sekund, obroty 8,5
- Z otrzymanej masy formuj nieduże kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju
- Usmażone kotlety wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Jeśli wykonasz przepis na: Kotlety z resztek warzyw, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255