Fioletowa surówka z czerwonej kapusty

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Surówka z czerwonej kapusty, nie mylić z tzw. modrą kapustą, to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Świetnie się łączy z wszelkimi mięsami, a szczególnie ze zrazami z wołowiny.

Dlaczego mówię, żeby nie mylić z modrą kapustą?  Bo to zupełnie inny sposób przygotowania czerwonej kapusty. Do niedawna myślałam, że to jest to samo. Ale będąc na Śląsku, poznałam różnicę zamawiając ją w jednej z restauracji. Z tego co się zorientowałam, modra kapusta jest gotowana i doprawiana boczkiem, co daje dość tłustą potrawę.

Surówka, którą chcę Wam zaproponować, jest lekka, świeża, delikatna i słodka, a do tego ma piękny kolor. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Mam nadzieję, że po spróbowaniu jej dołączycie do funclubu fioletowej surówki.

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty (do 1 kg.)
  • dwa jabłka
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek kiszony (niekoniecznie)
  • kilka śliwek (niekoniecznie)
  • sól, cukier, sok z cytryny, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

  • Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy, przekrawamy na cztery i szatkujemy (czyli kroimy w cienkie paski)
  • Zagotowujemy w garnku wodę (tak by woda wypełniała 1/4 garnka) i wrzucamy poszatkowaną kapustę
  • Obgotujemy kapustę by lekko zmiękła
  • Zestawiamy garnek z pieca, odcedzamy wodę z kapusty, studzimy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty
  • Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tartce i dodajemy do kapusty
  • Kroimy w drobną kostkę ogórek, dodajemy do kapusty
  • Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy w ósemki i co? Dodajemy do kapusty
  • Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem, do smaku
  • Polewamy odrobiną oliwy i dokładnie mieszamy składniki
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, bo najlepsza jest, jak się trochę przegryzie

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także