Surówka z czerwonej kapusty, nie mylić z tzw. modrą kapustą, to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Świetnie się łączy z wszelkimi mięsami, a szczególnie ze zrazami z wołowiny.
Dlaczego mówię, żeby nie mylić z modrą kapustą? Bo to zupełnie inny sposób przygotowania czerwonej kapusty. Do niedawna myślałam, że to jest to samo. Ale będąc na Śląsku, poznałam różnicę zamawiając ją w jednej z restauracji. Z tego co się zorientowałam, modra kapusta jest gotowana i doprawiana boczkiem, co daje dość tłustą potrawę.
Surówka, którą chcę Wam zaproponować, jest lekka, świeża, delikatna i słodka, a do tego ma piękny kolor. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Mam nadzieję, że po spróbowaniu jej dołączycie do funclubu fioletowej surówki.
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty (do 1 kg.)
- dwa jabłka
- 1 mała cebula
- 1 ogórek kiszony (niekoniecznie)
- kilka śliwek (niekoniecznie)
- sól, cukier, sok z cytryny, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Kapustę obieramy z brzydkich liści, myjemy, przekrawamy na cztery i szatkujemy (czyli kroimy w cienkie paski)
- Zagotowujemy w garnku wodę (tak by woda wypełniała 1/4 garnka) i wrzucamy poszatkowaną kapustę
- Obgotujemy kapustę by lekko zmiękła
- Zestawiamy garnek z pieca, odcedzamy wodę z kapusty, studzimy
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty
- Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tartce i dodajemy do kapusty
- Kroimy w drobną kostkę ogórek, dodajemy do kapusty
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy w ósemki i co? Dodajemy do kapusty
- Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem, do smaku
- Polewamy odrobiną oliwy i dokładnie mieszamy składniki
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, bo najlepsza jest, jak się trochę przegryzie
Smacznego 🙂